13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatronul Romstrade, arestat

Patronul Romstrade, arestat

Nelu Iordache este acuzat că a deturnat 25 de milioane de lei din banii primiţi pentru autostrada Nădlac-Arad

Tribunalul București a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare în legătură cu derularea de către firma sa, SC Romstrade SRL, a unui contract cu fonduri europene. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

9,8 milioane de lei, retrași în numerar
 
Reamintim că Nelu Iordache – patronul firmei Romstrade, dar și al companiei aeronautice Blue Air – a fost reținut sâmbătă pentru săvârşirea infracțiunilor de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene, delapidare, folosirea cu rea credință a creditului societății, fals în înscrisuri sub semnătura privată (27 de acte materiale) şi spălare de bani. Potrivit DNA, în calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25.000.000 de lei, bani încasați în vederea proiectării și execuției lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
„Cea mai mare parte, și anume 9.724.780 de lei din suma destinată pentru construcția autostrăzii, a fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăților în care era direct interesat, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, și anume 9.861.000 de lei, a fost retrasă în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal șapte dintre aceste contracte“, se arată într-un comunicat al DNA.
În ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Nelu Iordache i-a instigat pe unii angajați ai societății să falsifice documente justificative, adaugă comunicatul DNA.

Pe mână cu partenerii

„Banii au fost folosiți fie pentru rambursarea de dobânzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au fost cheltuiți cu titlul de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor utilizați pentru plățile sus-menționate, învinuitul Nelu Iordache a trecut acești bani, pe baza unor facturi care atestau operațiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicația «plată eronată» sau „plată nedatorată» în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii“, menționează comunicatul.
Potrivit DNA, activitatea infracţională ar fi fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori de firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la Romstrade, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită.

Bani româneşti, nu europeni

În încercarea de a-și salva clientul, apărătorii lui Nelu Iordache au susținut duminică, la Tribunalul București, că omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru că banii luați de acesta pentru proiectul din dosarul în care este cercetat au făcut parte din bugetul național al statului, și nu din cel al UE, arată Mediafax.
Potrivit avocaților, Iordache nu se face vinovat de deturnare sau schimbare a destinației unor fonduri UE. Unul dintre avocați a arătat, la ieșirea din Tribunalul București, că sumele de bani au fost luate în iunie 2011, iar cererea de rambursare a fondurilor de către Comisia Europeană s-ar fi făcut de-abia la sfârșitul lui octombrie 2011. În acest context, avocatul a spus că, în opinia apărării, Nelu Iordache nu s-ar face vinovat de faptele de care îl acuză procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
Întrebat dacă procurorii DNA au greșit încadrând faptele la deturnare de fonduri europene, avocatul nu a dorit să comenteze, precizând doar că susținerile sale reprezintă opinia apărării.

Contracte reziliate în timpul anchetei

Contractul de construcţie al autostrăzii Nădlac – Arad, vizat de cercetările DNA, fusese reziliat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu doar o săptămână înainte ca Nelu Iordache să fie reţinut de procurorii DNA. Reamintim că, pe 22 noiembrie, CNADNR punea punct contractului de realizare a primului tronson din autostrada Nădlac – Arad, pe care urma să-l execute asocierea româno-portugheză Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao – Donep Construct. Motivul rezilierii ţinea de înregistrarea unor întârzieri insurmontabile, până în prezent fiind executate doar 20% din lucrări, în condiţiile în care graficul de lucrări le impunea constructorilor un procent de realizare a investiţiei de peste 70%.
Săptămâna trecută, cu doar două zile înainte ca Iordache să ajungă în arest, CNADNR a anunţat că reziliază şi contractul încheiat cu firma Romstrade pentru reabilitarea a 53 de kilometri din DN 6, Alexandria – Craiova (lotul 2 – care cuprinde porţiunea din judeţul Olt, de la limita cu judeţul Teleorman până la limita cu judeţul Dolj). Măsura era justificată tot de întârzierea lucrărilor: „Antreprenorul nu îşi poate îndeplini obligaţiile contractuale, acesta nu poate finaliza toate lucrările până la expirarea «duratei de execuţie a lucrărilor» (aceasta fiind de «730 de zile» – n.r.), în contextul în care, în prezent, se află la o perioadă de execuţie de 560 de zile consumate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS