27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCălinoiu: Avem nevoie de măsuri concrete pentru protejarea economiei

Călinoiu: Avem nevoie de măsuri concrete pentru protejarea economiei

Economia românească, îngenuncheată în trimestrul al treilea al acestui an, are nevoie disperată de o strategie care să o țină la adăpost în vremuri grele, consideră finanțistul Eugen Călinoiu, candidatul Alianței România Dreaptă pentru un mandat de deputat în Colegiul 1 Camera Deputaților.
Anunțul privind scăderea economică din trimestrul al treilea a dat o fotografie clară a eforturilor pe care le fac, în realitate, companiile românești în contextul unui mediu politic instabil. În vreme ce seceta a făcut prăpăd, exporturile au scăzut considerabil și, în consecință, tot mai mulți patroni și-au văzut afacerile puse în pericol, guvernanții au avut cu totul alte preocupări. „Nu le-a păsat de faptul că mii de locuri de muncă au fost pierdute, de inflație, care nu mai putea fi stăpânită, de cursul euro din această vară. Și-au urmărit doar interesele politice fără să conștientizeze faptul că economia trăiește în simbioză cu mediul politic și poate funcționa corect doar dacă deciziile luate de politicieni sunt menite să o sprijine. Rezultatele se văd în prezent, când avem nevoie de măsuri concrete pentru protejarea economiei, nu de vorbe goale“, a spus Eugen Călinoiu.

„Investitorii străini vor liniște“

Candidatul ARD în Colegiul 1 Camera Deputaților susține că nici măcar acum, când analiștii economici prevăd o creștere economică redusă în acest an, dacă nu chiar o stagnare, USL nu are soluții. „Este aproape ireal ca într-o țară precum România, parte a Uniunii Europene din 2007, să vină un investitor străin să îți spună că nu guvernezi bine, că ai proiecte multe și unele dintre ele chiar bune, dar ești incapabil să le duci la capăt. Dar am vorbit și eu cu oameni de afaceri străini care au venit la noi și, efectiv, sunt la capătul răbdării. Nu vor decât să fie lăsați să lucreze, vor liniște și stabilitate politică și economică. La fel se întâmplă în cazul patronilor români. Sunt companii mici și mijlocii sufocate de taxe, derutate de instabilitatea de la nivel legislativ. De aici izvorăsc problemele, de aici pornește șomajul și oscilația cursului de schimb, de aceea avem scădere economică“, a explicat Călinoiu, care a adăugat faptul că, pe lângă măsurile fiscale propuse de ARD, alianța are în vedere și asigurarea coerenței la nivel legislativ.

Fondurile europene, ignorate

Candidatul ARD în Colegiul 1 a subliniat faptul că fondurile europene, care puteau fi o sursă de creștere economică au fost, practic, ignorate de actualii guvernanți. „S-au pompat ineficient bani în agricultură, s-au dat bani fermierilor când nu mai aveau nevoie de ei, după încheierea campaniilor agricole. Poți miza pe agricultură doar atunci când ai o strategie, când o susții în mod eficient, atunci da, agricultura poate fi un motor de creștere economică. Despre acest sector se știa foarte bine că nu va avea performanțe anul acesta, însă fondurile europene, care ar fi putut constitui un foarte bun stimulent pentru economie, au fost ignorate complet. Fondurile europene reprezintă investiții, iar investițiile înseamnă dezvoltare“, a încheiat Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS