5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii nu scapă de datoriile la întreţinere

Craiovenii nu scapă de datoriile la întreţinere

În urma fuziunii SC Termo Craiova SRL cu Complexul Energetic Craiova, vor dispărea doar datoriile Termoficării către producătorul de agent termic, nu şi datoriile asociaţiilor către Termoficare

Asociaţiile de proprietari care luându-se după spusele unor politicieni au sperat că li se vor şterge datoriile la Termoficare după ce aceasta va fi preluată de Complexul Energetic Oltenia (CEO) trebuie să-şi pună pofta în cui. Datoriile asociaţiilor nu vor fi şterse, ci doar preluate de CEO, care va continua demersurile pentru recuperarea lor, după cum a menţionat Laurenţiu Ciurel, directorul general executiv al Complexului Energetic.

210 milioane debit, din care 120 de milioane penalităţi

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la Primăria Craiova, directorul CEO a prezentat care ar fi avantajele preluării Termoficării de către Complexul Energetic. Ideea, privită cu circumspecţie la început de CEO, a fost până la urmă acceptată, mai ales după ce reprezentanţii Complexului şi-au dat seama că ar putea câştiga din această preluare. „Când auzi vorbindu-se de preluarea termoficării unui oraş, primul gând este: De ce să te complici? Asta a fost prima reacţie şi la noi, dar după ce am văzut studii făcute de diferite companii, situaţia s-a schimbat, pentru că am înţeles că este o colaborare, în sensul că fiecare dintre părţi poate să câştige. Va fi vorba de o fuziune prin absorbţie. Angajaţii Termoficării – în jur de 700, câţi sunt acum – vor fi preluaţi în totalitate de CE Oltenia, cu contract de muncă. Dispar datoriile dintre cele două unităţi, noi obţinând nişte active în schimbul datoriilor. Datoriile SC Termo Craiova SRL către CE Oltenia se ridică la circa 210 milioane de lei, din care 120 de milioane este debitul, iar restul sunt penalităţi care cresc zi de zi“, a spus Ciurel.
Directorul CEO a menţionat că avantajul absorbţiei SC Termo de către Complexul Energetic ar fi mai ales al craiovenilor: „O conducere unitară nu poate decât să scadă costurile, situaţie care, până la urmă, e benefică pentru consumatorul final. Apoi, nu ştiu ce dotări – sudori, lăcătuşi, macarale, excavatoare – pot fi în cadrul SC Termo Craiova SRL pentru a interveni prompt dacă se sparge o conductă. În cadrul Complexului Energetic Oltenia, dotările sunt impresionante, iar intervenţiile se pot face în timp real, pentru că aici era o problemă mare“.

Gigacaloria ar putea scădea cu 8% în 2013

Prima ţintă pe care şi-au propus-o reprezentanţii CEO după fuziune o reprezintă reducerea pierderilor pe reţeaua de distribuţie, ceea ce ar duce la o scădere a preţului gigacaloriei în Craiova.
„Pe reţeaua primară de la termocentrală la punctele termice, pe o zonă de circa 70 km de conductă, pierderile sunt relativ mici – 14-15%. După punctele termice şi până la consumatorul final, pe o reţea de circa 122 km de conducte, există pierderi de 23%. Mai sunt conducte mai vechi – jumătate supraterane, jumătate subterane – iar din cele 105 puncte termice doar vreo 23 sunt modernizate. Complexul are capacitatea de a interveni la timp şi să facă costurile suportabile. Am făcut nişte calcule… Nu vom putea să reducem pierderile complet – nu suntem în Norvegia – dar le putem reduce la jumătate prin modernizarea reţelei de distribuţie, iar atunci costul gigacaloriei ar putea scădea cu circa 8%, probabil în cursul anului viitor“, a spus directorul Complexului Energetic Oltenia.
„Avantajele noastre sunt mult mai mari decât ale Complexului Energetic Oltenia. În primul rând, scăpăm de acea datorie istorică exorbitantă a Termoficării către Complexul Energetic, din care aproape jumătate erau penalităţile. Apoi, putem să facem, în sfârşit, modernizările de care avem nevoie în reţeaua de distribuţie şi pe care primăria nu îşi permitea să le facă“, l-a completat primăriţa Craiovei.

„Va fi în interesul fiecărui abonat să vină repede să plătească factura“

Absorbind SC Termo Craiova SRL, Complexul Energetic va rămâne să încaseze în locul acesteia datoriile pe care le au asociaţiile la Termoficare. „Datoriile asociaţiilor către Termoficare nu dispar. Trebuie să le încasăm, pentru că sunt în contul agentului termic pe care l-am livrat deja. Asociaţiile vor face, practic, noi contracte cu CE Oltenia“, a spus Laurenţiu Ciurel.
Directorul a dezvăluit şi ce are de gând CEO în Craiova: extinderea distribuţiei pe orizontală şi a contorizării individuale în următorii doi ani, în vederea implementării unui sistem care să permită decuplarea de la distanţă a rău-platnicilor: „În cazul acesta, şi asociaţiile de locatari care colectează banii în prezent vor dispărea pentru că, având acces direct şi comandă asupra distribuţiei în fiecare locuinţă, va fi în interesul fiecărui abonat să vină repede să plătească factura, la fel cum se întâmplă acum cu energia electrică“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS