22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe schimbă regulile de înscriere la clasa pregătitoare

Se schimbă regulile de înscriere la clasa pregătitoare

Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, a declarat că de la anul se revine la vechea metodologie de înscriere la școală, existentă până la criteriile introduse anul trecut. Se renunță astfel la cele patru etape de înscriere, la criteriile de departajare conform cărora au prioritate la înscriere copiii orfani, din familii monoparentale sau care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap. „Consiliul de Administrație al fiecărei școli va stabili propriul regulament, pe care îl va afișa, așa cum era și înainte“, a explicat Fedorca pentru HotNews.ro.   
Singurele criterii care rămân în vigoare pentru toate școlile sunt:
– au prioritate copiii care sunt în circumscripția școlii
– existența în școală a unui frate/a unei surori a copilului înmatriculat
– în funcție de decizia Consiliului de Administrație, poate rămâne în unele școli și prioritatea la înscriere a copiilor cadrelor didactice.
„Totul va fi flexibil, iar decizia finală aparține Consiliilor de Administrație ale școlilor. La școala de circumscripție nu este obligat nimeni să se înscrie, la fel ca anul trecut, dar criteriul, în principiu, va rămâne, pentru că este în avantajul copiilor să învețe la școlile apropiate de ei“, a declarat Fedorca. Potrivit secretarului de stat, „va exista o singură etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, dosarele se depun în perioada martie – mai, după care Consiliile de Administrație ale școlilor vor analiza cererile de înscriere. Va rămâne și o înscriere electronică, pentru cazul în care un părinte își înscrie copilul la patru școli. El va fi acceptat la una dintre ele și se vor debloca automat locurile din celelalte trei școli unde mai fusese înscris“.

Şcoala pregătitoare, şi în clădirile grădiniţelor

Modificările vor fi în vigoare în luna martie, când încep înscrierile în clasa pregătitoare, a mai declarat secretarul de stat în Ministerul Educației pentru învățământul preuniversitar. Acesta a explicat pentru HotNews.ro că, de la anul, copiii care împlinesc șase ani până la începerea anului școlar vor putea fi înscriși doar la clasa pregătitoare, nu direct în clasa I, așa cum prevede, de altfel, și metodologia în vigoare.
În ceea ce-i privește pe copiii care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, la fel ca anul trecut, aceștia vor putea fi înscriși la clasa pregătitoare dacă rezultatul evaluării psihosomatice arată că pot parcurge clasa pregătitoare cu succes. „Se păstrează evaluarea psihosomatică pentru că este în avantajul copiilor, iar dacă medicul spune că el nu este pregătit pentru clasa pregătitoare, atunci nu trebuie să forțăm copilul“, a precizat Fedorca.
„Clasa pregătitoare rămâne în învățământul primar, dar locația poate să difere în funcție de spațiu“, a precizat Stelian Fedorca. Conform oficialului, decizia va fi luată la nivel local. „Există școli unde în aceeași curte este și o grădiniță. Dacă nu există loc suficient în școală, este și păcat să nu folosim spațiul și infrastructura existente“, a explicat pentru HotNews.ro secretarul de stat.
Acesta a anunțat că toate modificările operate și metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare vor fi publicate în luna ianuarie. „În prezent, are loc evaluarea celor care predau la clasa pregătitoare, și a început și realizarea studiului de impact privind clasa pregătitoare, astfel că în ianuarie – februarie vom avea toate datele și va fi publicată metodologia“, a declarat Stelian Fedorca.

Funeriu: Se reinstituie haosul

Daniel Funeriu, fostul ministru al educației, a declarat pentru HotNews.ro că „în locul unui sistem predictibil, se reinstituie haosul atât de drag USL-ului: se va reveni la șpagă, arbitrar și clientelism“. „Părinții vor trebui să meargă să depună dosarele la zece școli cu cozi interminabile, iar copiii nu vor mai putea merge la școala pe care o doresc. Probabil că au făcut-o la presiunea noilor directori și inspectori puși de USL, disperați că pe sistemul introdus de noi nu mai puteau lua șpăgi. Ăsta e USL-ul în toată splendoarea sa“, a afirmat Funeriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS