8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia, absentă la evenimentele editoriale de la Gaudeamus!

Oltenia, absentă la evenimentele editoriale de la Gaudeamus!

La actuala ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus, editurile din Oltenia nu şi-au exprimat intenţia de a organiza evenimente culturale. O singură editură, Universitaria Craiova, este prezentă cu un stand.

Miercuri, la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, s-a deschis Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură 2012, ajuns la ediţia a 19-a, el fiind organizat de Radio România din 1994. Lecturând programul ediţiei actuale a Târgului Gaudeamus – peste 650 de evenimente editoriale! -, am constatat că nici o editură din Oltenia nu este inclusă în program. Mara Alecu, responsabilă cu programul de evenimente al târgului, a confirmat această situaţie oarecum paradoxală: „Aţi lecturat foarte bine programul de evenimente… Editurile din Oltenia nu şi-au exprimat intenţia de a organiza evenimente la această ediţie a Târgului Gaudeamus. De ce? Eu, din păcate, nu vă pot răspunde la această întrebare. Cred că cel mai bine ar fi să vorbiţi cu reprezentanţii editurilor respective“. Este prezentă la târg Editura Universitaria a Universităţii din Bănie, dar numai cu un stand. Directorul editurii, Sorin Tudor, a explicat pentru GdS: „Ca de obicei, la Bucureşti, din Craiova doar noi, cei de la Universitaria, suntem participanţi. Şi avem 100 de titluri la vânzare! Nu suntem incluşi cu nici un eveniment gen lansare de carte deoarece la ora la care ni s-au cerut propuneri, în urmă cu vreo două luni, nu aveam stabilite detaliile participării. Important este însă că suntem la Gaudeamus“.

Redactorii AIUS sunt la târg ca…turişti

Nicolae Marinescu, cel care a înfiinţat în 1991 Editura AIUS, recunoscută de CNCSIS, a comentat astfel neparticiparea la Gaudeamus 2012: „Costurile de participare sunt foarte mari şi nu se pot recupera. Nu vorbim de câştig, ci măcar de recuperarea cheltuielilor. Şi tot ar fi un câştig – la capitolul imagine. Deci, noi, cei mai mici, nu ne permitem să participăm cu stand la Bucureşti. Redactorii Editurii AIUS sunt prezenţi la Gaudeamus în calitate de turişti! Regretăm, dar asta e… Nu ştiu cum alte edituri din provincie au reuşit să participe. Probabil că au găsit sponsori… Apropo de acest subiect, am o propunere către Consiliul Local Craiova, anume ca acesta să susţină financiar o cotă parte pentru un stand comun al editurilor din Craiova, iar restul cheltuielilor să fie suportate de cei care doresc să participe. Altă idee ar fi ca şi Ministerul Culturii să se implice financiar, adică şi ei să suporte o cotă – poate chiar 10 la sută – din cheltuielile participării la un târg în Capitală“.

Florea Firan: Criza şi lipsa sprijinului administraţiilor locale

Prof. univ. dr. Florea Firan, director la Scrisul Românesc – Fundaţia-Editura a adăugat: „Consider că neparticiparea editurilor din Oltenia (cu excepţia celor de la Universitaria) la Târgul de carte Gaudeamus din acest an este determinată de criza financiară, dar şi de lipsa sprijinului din partea administraţiilor locale, şi ele aflate în aceeaşi situaţie. Costurile pentru spaţiile de expunere şi cheltuielile pentru deplasare nu pot fi suportate numai din vânzarea de carte, faţă de care interesul cititorilor a scăzut simţitor, la care se adaugă şi asaltul mijloacelor mass-media, în special al internetului, de care tineretul este acaparat tot mai mult. Se uită că internetul este foarte util pentru obţinerea de informaţie, iar cartea pentru cunoaştere şi cultură. Sigur, regretăm că nu putem participa la Târgul de carte Gaudeamus (n-am lipsit niciodată de la ediţiile de la Craiova), mai ales că avem multe noutăţi editoriale la sfârşit de an, lucrări legate, în primul rând, de specificul local, de spaţiul cultural al Olteniei, dar de valoare naţională“.
Directorul Editurii Autograf MJM, scriitorul şi editorul Jean Băileşteanu, a punctat: „Motivul este pur economic: preţul pentru închirierea de spaţii la Gaudeamus Bucureşti este foarte scump. Adăugaţi la acest preţ şi cheltuielile de deplasare şi şedere în Bucureşti şi veţi înţelege că aceste costuri nu se pot acoperi decât 5 la sută, poate, din vânzarea de carte, deoarece lumea nu mai este interesată de carte“.

Scriitoarea craioveancă Mihaela Albu are lansare la Gaudeamus

În programul evenimentelor de sâmbătă, penultima zi a târgului, este prevăzută o lansare de carte a unui autor craiovean la standul editurii clujene EIKON: este vorba despre volumul de proză scurtă al Mihaelei Albu, intitulat „Je ne regrette rien“, ediţie bilingvă româno-engleză, traducerea în engleză datorată Elenei Florea şi Denisei Albu-Rasmussen. Cartea Mihaelei Albu a apărut în toamna acestui an la EIKON, cu o prefaţă de Constantin Eretescu din Providence (şi e datată 2012), iar postfaţa – George Alexe, din Detroit (datată 2002, adică în anul în care au fost scrise cele patru proze scurte ce alcătuiesc volumul amintit). O primă lansare a cărţii a avut loc la New York, pe 21 octombrie, la Cenaclul „Mihai Eminescu“, iar o altă lansare, după cea de sâmbătă, de la Târgul Gaudeamus, va fi la Târgovişte, pe 5 decembrie, la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu“. Mihaela Albu a explicat pentru GdS ce cuprinde cartea: „Toate cele patru nuvele au ca protagonişti/ protagoniste, emigranţi“.

George Alexe: Compar „Je ne regrette rien“ cu prozele lui Mircea Eliade

Cunoscutul teolog ortodox şi critic literar american de origine română, George Alexe, prieten şi sprijinitor al lui Bartolomeu Anania în cei zece ani cât acesta a locuit în Statele Unite (în acel „deceniu Anania“, cum a fost numit), a comentat astfel, în 2002, manuscrisul cărţii Mihaelei Albu: „«Je ne regrette rien» creează un spaţiu newyorkez iniţiatic (deşi feminin) asemănător spaţiului bucureştean pe care Mircea Eliade îl încununa cu o aură de mit şi de mister în nuvelele sale fantastice atât de reale în irealitatea lor (…). Afirm fără ezitare că proza «Je ne regrette rien» poate constitui substanţa unui roman epocal, de mare actualitate şi autenticitate. Nu exagerez nici dacă voi compara «Je ne regrette rien» cu prozele lui Mircea Eliade. Ceea ce m-a frapat citind este fluiditatea aproape debordantă a naraţiunii, care te cucereşte de la prima pagină, purtându-te pe aripile unei lecturi pline de surprize inedite şi neaşteptate, care te ţin cu sufletul la gură (…).
Calitatea esenţială a scrisului Mihaelei Albu este aceea de a simţi şi de a scrie „altfel“ decât ceilalţi, fapt evident care (şi nu numai în literatură) spune totul“ (citat din postfaţă).
Cum cartea va fi lansată la Târgul Gaudeamus (sâmbătă, 24 noiembrie, ora 16.30), cei prezenţi vor avea prilejul să asculte şi impresiile de lectură ale scriitorilor Aura Cristi, Florentin Popescu şi Dan Anghelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS