13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpital pe... groapa de gunoi

Spital pe… groapa de gunoi

Primăria Craiova intenţionează, în şedinţa extraordinară de vineri a consiliului local, să-şi ia înapoi cele aproape şapte hectare de teren din Valea Şarpelui, concesionate cu mai mult de un an în urmă către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL pentru a se construi acolo un nou târg. Ce vrea să facă municipalitatea cu terenul situat între Cimitirul Nord şi Tancodrom, deasupra unei foste gropi de gunoi? Vrea să facă un… spital municipal! Acolo, într-o nouă clădire, ar urma să se mute întregul Spital „Filantropia“!

Înmormântări „live“ de la ferestrele saloanelor

Locaţia viitorului spital ar putea fi considerată cel puţin ciudată, măcar din punctul de vedere al vecinătăţilor. De la ferestrele saloanelor, pacienţii vor privi fie către Cimitirul Nord, aflat vizavi, vizionând în direct toate înmormântările, pe fondul sonor al clopotelor bătute-n dungă, fie vor urmări cu privirea trenurile pline cu cărbune ce trec pe linia ferată uzinală care merge la Termocentrala Craiova II din Bariera Vâlcii. Pe cealaltă parte a clădirii, cadrele medicale îşi vor desfăşura activitatea pe fundalul exploziilor şi a rafalelor de mitralieră din poligonul de instrucţie învecinat ori se vor delecta privind tancurile care traversează lacul din spatele spitalului.
Conducerea Primăriei Craiova susţine însă că acest teren este cel mai bun pe care îl are municipalitatea pentru construirea unui asemenea spital.
„Ideea unui nou spital municipal este mai veche. Iniţial, se dorea construirea lui în curtea actualului spital, pe bulevardul Nicolae Titulescu. Doar că acolo nu e loc decât pentru un spital de circa 250 de paturi, adică mai puţin decât are în prezent «Filantropia». În plus, dacă tot facem un spital nou, dorim să facem unul de gradul 1, ceea ce nu se putea acolo. Pentru un spital de gradul 1, ne-ar trebui minimum 480 de paturi, în condiţiile în care foarte multe specialităţi vor avea compartimente, nu secţii. Cea mai potrivită locaţie pe care o are Primăria Craiova pentru aşa ceva este terenul din Valea Şarpelui, unde urma să se facă un târg, dar încă n-au început lucrările“, a explicat dr. Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei.

Cum se ajunge la viitorul spital

Să ajungi la viitorul spital nu e chiar floare la ureche: dinspre bulevardul Decebal-Dacia se urcă o porţiune de drum foarte abruptă, care pune probleme şoferilor în perioada iernii, se traversează triajul CFR peste un pod, pe o şosea cu doar o bandă pe sens, până la Cimitirul Nord, iar de acolo trebuie construită o cale de acces deloc simplă, pentru că trebuie să se traverseze o cale ferată uzinală.
Viceprimarul Cristina Calangiu consideră totuşi că accesul nu e prea complicat: „Viitorul Spital Municipal va fi situat aproape de marginea oraşului, dar nu în afara lui. Nu trebuie neapărat să fie aproape de Spitalul Judeţean. Va fi aproape de Rocadă (bulevardul Decebal – Dacia – n.r.) şi de Centura de Nord. Aşadar, accesul către el ar fi facil din orice parte a oraşului. În plus, se vor face linii de autobuz care să-i ducă acolo pe pacienţi, aparţinători şi angajaţi. În plus, când vom scoate la licitaţie proiectul tehnic şi construcţia, vom avea în vedere inclusiv lărgirea podului de peste triaj şi a şoselei, măcar cu o bandă, pe sensul de mers către spital, care să poată fi folosită de ambulanţe“.
Cristina Calangiu a precizat că nu va fi nici o problemă nici faptul că viitorul spital se va construi deasupra unei foste gropi de gunoi: „Din fericire, în acea groapă se depunea mai mult moloz, aşa că nu este nici o problemă din acest punct de vedere. În plus, se va da o destinaţie unui teren care până în prezent nu era folosit“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS