14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă un medic veterinar, arestat în Gorj

Încă un medic veterinar, arestat în Gorj

Medicul veterinar Dumitru Firiza, funcţionar în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, a fost reţinut luni seară de poliţie. Dumitru Firiza a fost prezentat ieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a fi audiat, şi tot ieri a fost prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile. Angajatul DSVSA este acuzat de fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală în acelaşi dosar în care au fost arestate pentru 20 de zile femeia de afaceri din Târgu Jiu, Maria Lupulescu, şi angajata DSVSA Gorj, Ana Guţă, acuzată de aceleaşi infracţiuni ca Dumitru Firiza. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Dumitru Firiza, în calitate de medic veterinar în cadrul DSVSA Gorj, a întocmit în numele medicului veterinar D.G.V. certificatele sanitar-veterinare cu numerele 879 din 3.07.2011 şi 880 din 7.9.2011, în care se menţiona fictiv „carne şi produse din carne ce nu sunt destinate consumului uman“. Cantităţile de carne înscrise în documente erau de 44, respectiv 41 de tone. Actele întocmite în fals au fost folosite de femeia de afaceri Maria Lupulescu pentru a diminua până la valoarea zero stocul scriptic al societăţii comerciale la care este administrator, respectiv SC LEXI STAR Târgu Jiu.

S-a sustras de la plata taxelor către stat

Conform anchetatorilor, cu ajutorul actelor false pe care le-a întocmit, medicul veterinar Dumitru Firiza a ajutat-o pe Maria Lupulescu să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat cu suma de 1.286.751 de lei. Maria Lupulescu este urmărită penal pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar mai este cercetată o altă angajată a DSVSA Gorj, Rodica Băbău.

Ana Guţă a fost suspendată, urmează Firiza

Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, a declarat că medicul veterinar Ana Guţă a fost suspendată din funcţie pe o perioadă nedeterminată de timp. Aceeaşi măsură va fi luată şi împotriva medicului veterinar Dumitru Firiza, acesta fiind arestat preventiv. Iliuţă a precizat că nu îşi explică de ce medicii s-au implicat într-un astfel de caz, având în vedere că aveau o foarte mare experienţă şi ar fi trebuit să ştie că documentele pe care le-au întocmit nu aveau cum să îl ajute pe administratorul firmei LEXI STAR. „Au întocmit documente pe care nu le putea face nici un elev de liceu agricol. Au 17-18 ani de serviciu, au avansat în carieră treaptă cu treaptă. Sunt nişte standarde şi nişte proceduri care se au în vedere la întocmirea de documente şi la înregistrarea lor. Nu aveau cum să fie înregistrate acele documente şi cuiva să nu-i sară în ochi acele cantităţi. Actele au fost făcute în afara instituţiei. Ana Guţă a fost suspendată din funcţie şi la fel se va întâmpla şi cu Dumitru Firiza, dacă va primi mandat de arestare preventivă. Mai este în cauză şi Rodica Băbău, care este încadrată în continuare la DSVSA şi face muncă de birou. Nu ştiu ce calitate are în dosar“, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Dumitru Firiza a fost arestat 

Tribunalul Gorj a decis ieri după-amiază arestarea pentru 29 de zile a medicului veterinar Dumitru Firiza, angajat al DSVSA Gorj, care este cercetat penal pentru fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS