14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExplozie la un bloc de garsoniere din Bumbeşti-Jiu

Explozie la un bloc de garsoniere din Bumbeşti-Jiu

O puternică explozie s-a produs vineri dimineaţă, în jurul orei 3.00, într-un bloc de garsoniere, situat pe strada Muzeului, din oraşul gorjean Bumbeşti-Jiu. Deflagraţia a fost cauzată de o acumulare de gaze de la un convector folosit într-una din garsonierele situate la parterul blocului numărul 12, din localitate. În urma exploziei, trei persoane au fost rănite. Este vorba de doi bărbaţi şi o femeie. Între cei trei se află și Nicolae Pârvu, de 39 de ani, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj. Tânărul locuia într-o garsonieră vecină cu cea în care a avut loc deflagraţia. Bărbatul a fost grav rănit la un ochi şi a fost transportat cu un elicopter la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti. Pe lângă angajatul ISU Gorj, grav rănit a fost şi un bărbat de 43 de ani, care locuia chiar în garsoniera unde a avut loc explozia. Victima s-a ales cu arsuri de gradele I şi II pe jumătate din suprafaţa corpului şi a fost trimisă la Spitalul de Arşi din Capitală. Cea de-a treia victimă este o femeie de 54 de ani, care a fost rănită la cap şi este internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Folosea un convector de gaze pentru încălzire

Cei doi bărbaţi locuiau în garsoniere aflate la parter, iar femeia într-o locuinţă situată la primul etaj al clădirii. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, garsoniera în care s-a produs acumularea de gaze era încălzită cu ajutorul unui convector pe gaze, iar în bucătărie se afla şi un aragaz racordat la reţea. Din fericire, deflagraţia nu a fost urmată de un incendiu, însă explozia a fost suficient de puternică pentru a afecta zece garsoniere: patru de la parter, patru de la etajul întâi şi două de la etajul al doilea. Locuinţele au rămas fără geamuri, fiind afectată arhitectura interioară şi exterioară a clădirii. De asemenea, mobilierul din cele zece garsoniere a fost distrus în mare parte, iar peste 20 de locatari au fost nevoiţi să se mute temporar la rude şi pe la prieteni pentru a avea unde să doarmă.

Comisie de evaluare a pagubelor

Pe lângă ancheta efectuată de ISU Gorj şi Poliţie, Primăria din Bumbeşti-Jiu a început vineri evaluarea pagubelor la imobilul afectat de explozie. Totodată, reprezentanţii primăriei au luat legătura cu proprietarii garsonierelor, pentru a vedea dacă toată lumea are asigurat un loc de cazare şi hrană: „Am chemat şi un specialist care să verifice structura de rezistenţă a clădirii şi din primele analize se pare ca aceasta a fost afectată. În funcţie de verdictul specialiştilor vom face şi o estimare a sumelor necesare pentru reabilitare. La nivelul bugetului local nu dispunem de astfel de sume şi vom face o solicitare către Prefectura Gorj pentru a fi deblocate nişte fonduri guvernamentale. În locuinţe, totul este distrus: de la pereţi până la mobilier. Noi suntem în acelaşi timp pregătiţi să oferim cazare familiilor care au fost evacuate. Vom vedea cine solicită. Avem pregătite mai multe locaţii“, a declarat edilul din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru.

A doua explozie majoră în trei săptămâni

Explozia de la Bumbeşti-Jiu a avut loc la trei săptămâni de la explozia de la Târgu Cărbuneşti. La sfârşitul lunii octombrie, o explozie cauzată de o acumulare de gaze s-a soldat cu doi răniţi grav şi a distrus mai multe apartamente dintr-un bloc din Cărbuneşti. La o săptămână de la producerea deflagraţiei, soţii Gheorghe şi Gabriela Bâţu au decedat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, după ce medicii au reuşit să îi ţină în viaţă cu ajutorul aparatelor. Din păcate, cele două victime au suferit arsuri grave şi nu au mai putut să fie salvate, în ciuda eforturilor medicilor. La câteva zile de la explozie, autorităţile judeţene au încercat să se mobilizeze pentru a evita producerea unei noi tragedii. În ciuda faptului că cetăţenii au fost avertizaţi să îşi verifice periodic instalaţiile de încălzire pe gaze, o nouă explozie a avut loc vineri dimineaţă, de data aceasta la un bloc de locuinţe din Bumbeşti-Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS