12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlimente de la UE cu sacul

Alimente de la UE cu sacul

15.400 de craioveni vor primi câte un sac de 37,5 kg, în care se află făină, mălai, zahăr, paste făinoase, biscuiţi, orez, ulei, fasole, mazăre şi bulion

Luni începe, la Craiova, distribuirea către persoanele nevoiaşe a ajutoarelor alimentare oferite de Uniunea Europeană, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu.
„Distribuirea se va face în Centrul Expoziţional de lângă RAT Craiova, situat pe Calea Severinului nr. 23A. Este o clădire care aparţine în parteneriat Primăriei Craiova şi Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Faţă de locaţiile din anii precedenţi, aceasta are avantajul că este încălzită şi permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii, atât pentru cei care au de ridicat ajutoare, cât şi pentru personalul nostru care trebuie să împartă acele alimente“, a spus Cristina Calangiu.

Programare cu scrisoare

Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt mai multe categorii de persoane îndreptăţite să primească aceste alimente: şomerii în plată, persoanele fără loc de muncă al căror ajutor de şomaj s-a sistat de mai puţin de şase luni, pensionarii care primesc o pensie mai mică de 400 de lei/lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, familile nevoiaşe și persoanele singure care beneficiază de venit minim garantat, veteranii și văduvele de război, beneficiarii de pensii IOVR, persoanele persecutate politic, prizonierii și deportații, urmașii eroilor-martiri ai Revoluției din decembrie 1989. Fiecare dintre aceştia va primi câte 13 kg făină, 4 kg mălai, 3 kg de zahăr, 2 pungi de paste făinoase a câte 400 g, 5 pachete de biscuiţi de 100 g, 6 kg orez, 6 l ulei, 1 kg fasole, 2 cutii de mazăre de 780 g, 1 cutie de pastă de tomate de 800 g şi 1 cutie de roşii în bulion de 800g.
În Craiova sunt, cel puţin deocamdată, aproximativ 15.400 de persoane îndreptăţite să primească astfel de ajutoare alimentare de la UE. Distribuirea va începe de luni, 19 noiembrie, şi se va încheia sâmbătă, 22 decembrie. Programul de distribuire a alimentelor va fi de luni până sâmbătă, inclusiv, între orele 8.00-16.00.
În Centrul Expoziţional din Calea Severinului vor fi amenajate patru ghişee de distribuire a ajutoarelor. Pentru a evita îmbulzeala, reprezentanţii Primăriei Craiova s-au gândit chiar să facă o programare a celor care au dreptul la ajutoare şi să le comunice celor îndreptăţiţi, printr-o scrisoare, când trebuie să vină pentru a-şi ridica alimentele.
„Am făcut o planificare a distribuirii acestor ajutoare pe zile şi pe litere, astfel că toate persoanele care sunt pe aceste liste vor primi sâmbătă şi duminică câte o scrisoare acasă, prin care li se aduce la cunoştinţă perioada în care trebuie să vină pentru a-şi ridica alimentele. Litera cu care începe numele fiecărei persoane este cea care dă planificarea persoanei într-o anumită zi. Va fi un interval de trei – patru zile pentru fiecare persoană în care va fi programată să-şi ridice aceste alimente. Dacă cineva are vreo problemă şi nu poate să respecte programarea, nu este nici o problemă, le poate ridica în altă perioadă, dar e de preferat să se respecte această programare, pentru a se evita aglomeraţia“, a spus Cristina Calangiu.
„Am programat 600 de persoane pe zi, adică 3.600 de persoane pe săptămână, pentru a putea termina distribuirea acestor alimente până de sărbători“, a completat Ioana Stoian, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Craiova.

Cu maşina la ajutoare

Tot pentru creşterea operativităţii, alimentele vor fi gata ambalate în saci de rafie, fiecare sac conţinând „porţia“ pentru o persoană.
„E important să se ştie că sacul va conţine peste 37 kg de alimente. Oamenii vor fi ajutaţi să le ducă până la un mijloc de transport, dar nu le pot sub nici o formă căra pe jos, nici măcar ajutaţi de încă o persoană, până la domiciliile lor. Deci trebuie să-şi asigure un mijloc de transport“, a explicat viceprimarul Calangiu.
Scrisoarea expediată de Primăria Craiova celor îndreptăţiţi conţine toate informaţiile privind actele care le sunt necesare persoanelor pentru a intra în posesia acestui ajutor, şi anume: buletinul sau cartea de identitate, ultimul cupon de pensie, adeverinţă eliberată de AJOFM sau carnet de şomaj vizat la zi, certificat de încadrat într-un grad de handicap. În cazul în care persoanele respective nu pot veni personal pentru a-şi ridica alimentele de la UE pot să dea o împuternicire sau, după caz, o declaraţie, pe formulare tipizate care se pot procura de la Primăria Craiova.
Pentru relaţii suplimentare, au fost întocmite tabele cu cei îndreptăţiţi să primească aceste ajutoare şi perioada în care au fost programaţi, ce vor fi afişate atât la sediul Primăriei Craiova din Craioviţa Nouă – zona Orizont (bulevardul Oltenia, bloc 65A1, parter) – cât şi la depozitul unde se face distribuirea. De asemenea, există două numere de telefon la care pot suna cei interesați pentru a afla când sunt programate să-şi ridice aceste alimente.
Cele două numere de telefon sunt 0251.587.220 şi 0351.451.686

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS