16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPompierii doljeni, pregătiţi să intervină în orice situaţie

Pompierii doljeni, pregătiţi să intervină în orice situaţie

ISU Dolj dispune de un centru mobil de comandă şi control care poate face legătura cu autorităţile în orice fel de situaţii de urgenţă, chiar şi atunci când pică toate celelalte sisteme de comunicaţii

Proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“, implementat cu finanţare europeană, s-a finalizat cu dotarea cu echipamente de ultimă generaţie a tuturor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din această regiune. Acest prim proiect integrat la nivel regional, cu o valoare de 11 milioane de euro, la care au colaborat toate consiliile judeţene din Oltenia şi în care Consiliul Judeţean Dolj a fost lider, a dus la achiziţionarea a 44 de autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Ultimul utilaj adus la Craiova este şi cel mai important din acest proiect, el fiind prezentat ieri autorităţilor locale şi judeţene de către reprezentanţii ISU Dolj. Este vorba de un centru de comandă şi control mobil cu echipamentele de specialitate şi de comunicaţii aferente, în valoare de 500.000 de euro.
„Este un proiect important în viaţa comunităţii, iar Consiliul Judeţean Dolj a fost lider de proiect. Prin acesta s-au adus în toată regiunea Olteniei 44 de autospeciale pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, iar acum avem şi centrul mobil de comandă şi control, un obiectiv important, de 500.000 de euro. Asta înseamnă că în situaţii de urgenţă, de calamități, în situaţii absolut speciale, pe care nu ne dorim să le avem, acest utilaj se poate poziţiona și lucra chiar şi în vârful unui munte, se poate conecta la satelit chiar şi dacă a căzut curentul sau reţelele de telefonie. Se pot conduce toate operaţiunile de către jandarmi, de către pompieri, de toţi cei care suntem implicaţi în situaţiile de urgenţă, şi, în plus, se pot prelua toate comenzile 112 pentru cazuri de urgenţă ale cetăţenilor. Atunci când şi sistemul de ambulanţă a căzut sau orice alt sistem de acest gen, centrul de comandă şi control preia aceste comenzi“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.

Dispecerat 112, performant

Autorităţile judeţene au mai anunţat că vor să obţină finanţare europeană şi pentru alte proiecte. Va urma un contract de finanţare de patru milioane de euro prin care se vor lua alte zece echipamente: cinci autospeciale pentru intervenţii şi cinci pentru lucrul la înălţime. „De acum încolo, angajaţii ISU, dar şi cei ai altor instituţii cu care ei colaborează au la îndemână o tehnică deosebită cu care pot să vină într-un timp real să salveze vieţile oamenilor şi să protejeze bunurile, atunci când este nevoie. În prezent, putem spune că intervenţiile în sprijinul oamenilor pot fi făcute într-un timp mult mai rapid şi mai eficient“, a spus şi vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.
Un alt punct forte al ISU Dolj este şi dispeceratul integrat 112, care colaborează cu Serviciul de Ambulanţă, SMURD şi Pompierii, cu ajutorul căruia se micşorează timpul de reacţie de la preluarea apelului până la plecarea în misiune. Dispeceratul este un punct unic de preluare a apelurilor, iar operatorul este cel care dirijează apelul în funcţie de fiecare caz. Aici se stabileşte care dintre cele trei, Ambulanţă, SMURD, Pompieri, pleacă la caz. „În funcţie de intervenţie, pleacă maşina cea mai apropiată, iar prin acest dispecerat s-a dorit eliminarea timpilor intermediari“, susţin reprezentanţii ISU Dolj. Realizarea dispeceratului a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, care a alocat suma de 57.597 de lei, necesară branşamentului de fibră optică, asigurării surselor de energie electrică pentru staţiile de lucru, amenajării interioare a spaţiilor destinate activităţilor de dispecerizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS