5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea care va face ordine în factura la întreţinere

Legea care va face ordine în factura la întreţinere

Deputatul craiovean Ionuţ Stroe are un proiect legislativ pentru reglementarea clară şi transparentă a modului de calcul al întreţinerii

Modul de calcul al costului întreţinerii pe care locatarii blocurilor trebuie să îl plătească lunar ar putea fi caracterizat drept unul dintre cele mai mari mistere ale vieţii la bloc. Este de necontestat nevoia de reguli clare în funcţie de care să fie calculată valoarea întreţinerii. În urma câtorva zeci de discuţii cu locatari din toate cartierele Craiovei, deputatul USL Ionuţ Stroe a pus la punct în ultima lună un proiect de lege pe care urmează să îl depună la parlament şi care „vrea să reglementeze modul de calcul al contribuţiilor fiecărui locatar sau proprietar de apartamente la asociaţiile de proprietari, să asigure vizibilitate şi corectitudine în modul de cheltuire a banilor“.

Opt criterii clare pentru plata întreţinerii

Mai exact, susţine deputatul, „în acest moment există un singur criteriu clar după care se calculează contribuţiile, cel al suprafeţei ocupate, iar eu în proiectul de lege am enumerat opt criterii de care să se ţină cont“. Astfel, conform proiectului de lege, o să conteze în stabilirea cuantumului lunar pentru întreţinere: apa consumată, gazele, agentul termic, energia electrică – părţile comune, taxa de salubritate, cheltuielile administrative, cheltuieli de personal şi suprafaţa ocupată. „În funcţie de măsura în care locatarii beneficiază de aceste utilităţi, procentual, proiectul de lege stabileşte modul de calcul al sumei de plătit“, explică deputatul.
Practic, Stroe doreşte ca algoritmul de calcul să fie transparent şi să ţină cont de modul real în care locatarii îşi gestionează utilităţile. „În ultimii ani, s-au modificat foarte mult situaţiile existente într-un bloc, în sensul că unii au gaze şi centrală, alţii şi-au făcut racord de apă separat, unii plătesc pe gigacalorimetru, alţii la pauşal, dar, din păcate, legea nu a fost modificată şi adaptată astfel încât plata să fie proporţională cu beneficiile“, susţine Stroe.
În plus, deputatul vrea ca legea lui să ofere mai multă autonomie locatarilor cu privire la furnizarea utilităţilor. Pe scurt, explică el, „în condiţiile în care ţi-ai achitat toate datoriile în raport cu asociaţia şi îţi doreşti contract separat, individual, cu prestatorul de servicii, să poţi să faci lucrul acesta şi să gestionezi situaţia ta personală în mod direct“. Proiectul este scris, urmează să fie depus la parlament şi susţinut puternic în următorul ciclu legislativ, dacă Ionuţ Stroe îşi va reînnoi mandatul de deputat.  

Mihai Vornicu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS