21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSemnificaţiile victoriei lui Obama pentru România

Semnificaţiile victoriei lui Obama pentru România

Barack Obama a câștigat, după alegerile din 6 noiembrie, al doilea mandat de președinte al Statelor Unite. Pentru România e o veste bună, în ciuda unor opinii potrivit cărora, sub o administrație republicană, altele ar fi fost relațiile cu Washingtonul, altfel ar fi fost abordate relațiile cu Europa de Est. Marele avantaj al României este că această administrație reconfirmată cunoaște deja problemele de la București. Altfel spus, vom fi scutiţi de traversarea unei perioade tampon, de așezare a unei noi administrații, într-un moment-cheie pentru România, reprezentat de alegerile din 9 decembrie. Faptul că există continuitate peste ocean este în avantajul nostru. Partenerii de dialog nu se schimbă, cel puțin la Washington, iar administrația Obama a demonstrat că a înțeles perfect ce se întâmplă în România.
A circulat opinia potrivit căreia Barack Obama a eșuat în planul său de a „reseta“ relațiile cu Moscova, care presupune un soi de negociere cu un partener care nu are nimic de negociat cel puțin în privința scutului antirachetă amplasat în România. Apoi, Moscova nu are nimic de negociat pe teme energetice, mai ales când giganții Exxon Mobile și Chevron explorează în Marea Neagră, existând șanse bune să contribuie în mod substanțial la diminuarea dependenței României de gazele rusești. Însă eșecul „resetării“ relațiilor cu Rusia are mai puțină importanță din perspectiva intereselor României. Dimpotrivă, s-ar putea să fie chiar o veste bună.
Semnificativă este „resetarea“ relațiilor dintre Traian Băsescu și Victor Ponta într‑un context foarte interesant. În perioada 8-9 noiembrie, la două zile după alegerile din SUA, are loc o foarte interesantă vizită la București. O misiune reprezentând cele mai importante companii americane (Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Chevron, Eli Lilly, ExxonMobil, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods şi Timken) vine la București. Aceștia ar urma, potrivit unui comunicat oficial, să aibă întâlniri la vârf cu președintele Traian Băsescu și cu primul-ministru Victor-Viorel Ponta. La fel de importantă, la nivel simbolic cel puțin, a fost și vizita procurorului general adjunct al Statelor Unite, domnul James Cole, la București, chiar în ziua alegerilor din SUA. Potrivit unui comunicat al președinției, „în cadrul acestei întâlniri au fost abordate teme referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite, în domeniul politic şi economic“.
În tot acest context, era obligatoriu ca premierul Victor Ponta să transmită public că este capabil de dialog instituțional serios și de substanță cu președintele Traian Băsescu, și să dea asigurări că acest dialog nu e conjunctural, ci va continua și după 9 decembrie. În lipsa unui astfel de mesaj, nici o companie serioasă nu-și poate face planuri pe termen lung. Apelul la coabitare și colaborare fusese transmis săptămâna trecută de către ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein, cu ocazia mai multor ieșiri publice. Într-un interviu pentru Hotnews.ro, Gitenstein a declarat, comentând semnificația vizitei misiunii de afaceri:
„Cred că stabilitatea politică și previzibilitatea sunt vitale pentru investitori. Nu uitați: capitalul își poate schimba destinația. Acești investitori ar putea la fel de bine să meargă în Slovenia, Republica Cehă, Germania sau Polonia. Noi ne dorim să vină în România. Este un mediu competitiv și trebuie asigurat un mediu de afaceri sigur pentru investiții. De aceea sunt atât de importante aceste reforme. Dacă există instabilitate și imposibilitatea unei coabitări civilizate, este mai dificilă atragerea de investiții pentru că este imposibil să anticipezi măsurile celor de la putere dacă interacționezi cu administrația atunci când faci investiția. Iar în multe cazuri, când faci o investiție, interacționezi cu administrația: ai nevoie de aprobări, ajutor de stat. Investitorii au nevoie să știe dacă politicile unei anumite companii de stat vor rămâne aceleași, indiferent ce partid este la putere. Dacă ele nu sunt clare, pot decide să investească în Polonia, de pildă. Nu ne dorim acest lucru“.
Colaborarea dintre premierul Victor Ponta și Traian Băsescu pe teme esențiale (investiții, respectarea parteneriatelor strategice, acordul cu FMI etc.) va fi subminată însă cu toată forța de PNL și Dan Voiculescu. Ponta va fi atacat pe motiv de joc dublu, intimidat și amenințat la o adică cu debarcarea din partid și din guvern. Numai că momentul lasă puține spații de joc în direcția demolării lui Ponta. Ar fi sinucigaș pentru Voiculescu și Antonescu în plină campanie electorală. Și-ar distruge singuri șansa obținerii unui scor bun la alegerile din 9 decembrie. Voiculescu și Antonescu se tem că nu vor mai face parte din schema de putere dacă Basescu și Ponta cad la pace, având ca arbitru Statele Unite. Văd în jurul lor că există deja grupări (Tăriceanu și Rus) care recită, la rândul lor, partitura coabitării și se pronunță împotriva unei noi acțiuni de suspendare propuse de Dan Voiculescu.
Din acest motiv, liberalii lui Antonescu și antenele lui Voiculescu (din presă și din est) vor ataca în forță și cu iresponsabilitate în toate direcțiile, încercând să câștige poporul, acesta fiind singurul mod de a evita opoziția. Dacă Ponta rămâne consecvent și nu se răsucește cum a făcut-o de atâtea ori, scenariul ruperii USL după alegeri devine foarte probabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS