17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedici prinşi în ofsaid de CAS Dolj

Medici prinşi în ofsaid de CAS Dolj

La verificările de luna trecută s-au descoperit din nou nereguli în activitatea medicilor, unii trebuind să returneze contravaloarea serviciilor raportate pentru care aveau documente justificative incomplete

Controalele efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj la furnizorii de servicii medicale s-au lăsat şi în luna octombrie cu sancţiuni. Cum comisia de control nu poate verifica decât modul de îndeplinire a obligaţiilor contractuale de către furnizori, pedepsele constau cel mai frecvent în avertismente, iar unde se depistează plata necuvenită a unor servicii se impune recuperarea acesteia.
Luna trecută, din cele 23 de controale, 12 s-au făcut la medicii de familie, unde s-au găsit cam aceleaşi nereguli ca de fiecare dată, precum nerespectarea programului de activitate a cabinetului sau transferul unor pacienţi fără acordul acestora. Totodată, s-a mai constatat şi raportarea unor servicii medicale care nu s-au regăsit în evidenţele cabinetelor medicale. Pentru toate acestea, medicii în culpă au primit avertisment scris, iar acolo unde au fost identificate serviciile raportate incorect s-a dispus măsura recuperării contravalorii acestora.
Un alt caz depistat frecvent la medicii de familie este cel al prescrierii unor medicamente compensate 90% pacienţilor care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii de până la 700 de lei, cum sunt prevederile legale în vigoare. În această situaţie, recuperarea sumelor compensate în plus pentru medicamente se face de la persoanele care au beneficiat nelegal de compensarea suplimentară de 40%. CAS nu face decât să verifice baza de date trimisă de Finanţe şi, acolo unde se observă că anumiţi pensionari realizează şi alte venituri în afara pensiei de maximum 700 de lei şi au primit reţete compensate 90%, li se solicită returnarea compensării nelegale. „Nu este vorba de sume foarte mari, iar mulţi dintre ei vin să plătească după ce primesc înştiinţarea de la noi. Majoritatea spun că nu au ştiut că nu se încadrează în normative pentru compensarea cu 90 la sută a medicamentelor“, susţin oficialii CAS Dolj.

Spitalele Calafat şi Poiana Mare, la control

Nereguli s-au depistat şi la furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – specialităţi clinice. Au fost verificaţi trei astfel de medici, constatându-se raportarea de servicii pentru care nu erau completate corect şi complet documentele justificative la nivelul cabinetului sau lipsa semnăturii pacienţilor în registrul de consultaţii. Medicilor în cauză li s-a impus măsura remedierii respectivelor deficienţe, iar pentru serviciile cu documente incomplete va trebui să dea înapoi banii primiţi de la CAS. La fel au stat lucrurile şi la Spitalul Municipal Calafat, unde, în urma controlului efectuat, s-a descoperit că „unele foi de observaţie ale pacienţilor nu sunt completate cu prescripţiile medicale şi concediile medicale acordate pacienţilor la externare, iar diag­nosticul la externare nu este susţinut cu examene clinice şi radiologice“, după cum se specifică în raportul CAS Dolj. La un alt furnizor de servicii medicale spitaliceşti verificat luna trecută, Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare, s-a constatat lipsa semnăturii pacienţilor în registrul din Camera de gardă, unitatea fiind obligată să remedieze deficienţa.
CAS Dolj a mai verificat în octombrie doi medici stomatologi și s-a constatat că aceştia respectă clauzele contractuale. Totodată, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a efectuat şi patru controale operative la furnizorii de servicii medicale şi medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu, şi aici constatându-se că sunt respectate clauzele contractului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS