11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul şef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Fostul şef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Peste şapte milioane de dolari au plecat din compania de telecomunicații Ericsson către firme offshore și conturi bancare din Elveția pentru ca apoi să ajungă în buzunarele unor politicieni români, scrie RISE Project. Compania suedeză își acuză foștii manageri din România că au deturnat acești bani, în timp ce managerii spun că au folosit sumele pentru a plăti politicieni care au facilitat obținerea de contracte în România pentru Ericsson.  
RISE Project, în colaborare cu jurnaliști suedezi, a obținut un set din documentele procesului intentat de firma Ericsson Suedia fostului său executiv din România – Thomas Lundin.
Acesta susține că nu a ținut nici un ban pentru el, ci a folosit toți banii pentru a plăti decidenți politici de la București care au ajutat Ericsson să-și dezvolte afacerile în România. Mărturia lui Lundin din fața unei curți de arbitraj din Suedia este practic un denunț al corupției din România. Fostul director general al Ericsson România a susținut în fața Curții că nu are cum să justifice plățile făcute politicienilor fiindcă aceștia nu i-au dat chitanțe. El mai adaugă că board-ul Ericsson România a știut de aceste plăţi.
Thomas Lundin descrie un sistem financiar foarte complex prin care s-au făcut plățile și mai adaugă că rolul acestui mecanism a fost să șteargă urma banilor pentru că la final nimeni să nu poată identifica Ericsson ca plătitor.

Cititi integral investigaţia RISE Project

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS