10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDă-i jos dacă nu te reprezintă

Dă-i jos dacă nu te reprezintă

Frecuşurile vieţii la bloc nu ar câştiga atâta teren dacă proprietarii ar fi mai bine informaţi şi şi-ar cunoaşte drepturile şi obligaţiile. Dacă s-ar plânge de problemele pe care le au, în primul rând, celor din conducerea asociaţiei, iar dacă aceasta nu se implică, să meargă cu jalba în proţap direct la Serviciul coordonare asociaţii de proprietari din cadrul primăriei. Dacă nici aşa nu găsesc rezolvare, proprietarii din cadrul unei asociaţii au posibilitatea de a da jos conducerea, convocând o adunare generală extraordinară. Toţi proprietarii au interesul să participe la o astfel de adunare pentru a-şi alege corect reprezentanţii. Proprietarii care nu se prezintă se consideră că s-au abţinut sau nu-i interesează cine le administrează asociaţia şi atunci de ce ar sta şi ceilalţi proprietari în loc pentru ei?
Locatarii pot organiza, la solicitarea unui comitet de iniţiativă, o adunare generală extraordinară care să dezbată problemele ivite în activitatea asociaţiei. Adunare în cadrul căreia se poate lua în discuţie schimbarea preşedintelui şi a comitetului. Cei care nu dau curs convocatorului fie sunt mulţumiţi de actualii reprezentanţi, fie nu-i interesează această problemă şi ignoră că „destinul“ lor poate fi schimbat şi de o minoritate, dar majoritară legal în anumite condiţii.

Atenţie
cum vă organizaţi

Unul dintre drepturile importante pe care orice proprietar de apartament trebuie să îl cunoască este faptul că nu trebuie să se lase „subjugat“ de conducerea asociaţiei, chiar dacă aceasta a fost aleasă legal în cadrul unei adunări generale statutate.
„Dacă există motive de nemulţumire, proprietarul poate convoca adunare generală extraordinară pentru demiterea conducerii asociaţiei formate din comitet şi preşedinte. Paşii sunt următorii: trebuie format un comitet de iniţiativă care se va ocupa cu strângerea semnăturilor cu proprietarii care sunt de acord cu organizarea adunării generale extraordinare. Pentru a se putea ţine această şedinţă, este nevoie de acordul, prin semnături, a minimum 20% din totalul proprietarilor apartamentelor arondate asociaţiei. În momentul în care se întruneşte cumulul de semnături, se anunţă prin convocator afişat în avizierele fiecărui bloc, cel puţin cu cinci zile înainte de data şedinţei convocate, motivele pentru care se organizează adunarea şi, de asemenea, cine sunt membrii comitetului de iniţiativă. Dacă la prima şedinţă nu se întruneşte cvorumul de 50%+1 din totalul proprietarilor din asociaţie, şedinţa se suspendă şi se reconvoacă în cel mult zece zile, şedinţă care va fi statutară indiferent de numărul de persoane prezente, în cadrul căreia se pot lua decizii. Este bine ca membrii comitetului de iniţiativă să înştiinţeze în scris actuala conducere a asociaţie şi să ceară prezenţa acestora la şedinte. Atenţia maximă trebuie îndreptată spre persoana care scrie procesele-verbale ale şedinţelor, unde trebuie specificat în mod expres prezenţa proprietarilor la fiecare sedinţă, număr de împuterniciri, această persoană poartă responsabilitatea de a scrie tot ce se discută în sală cu lux de amănunte, pentru că se întâmplă de multe ori ca «tartorii» din conducerea asociaţiei să conteste în instanţă legalitatea organizării adunării generale extraordinare şi, mai ales, legalitatea deciziilor luate. Toţi proprietarii prezenţi la ambele şedinţe trebuie să semneze la sfârşit procesele-verbale pentru a atesta legalitatea şi corectitudinea lucrurilor înscrise în procesele-verbale“, îi sfătuieşte Alina Mora, reprezentantul unei firme de administrare imobile din Craiova, pe proprietarii nemulţumiţi de cei care le reprezintă interesele.
Din păcate, Primăria Craiova, prin reprezentantul său, Ionuţ Pârvulescu, nu s-a obosit să le dea oamenilor aflaţi într-o astfel de situaţie nici o explicaţie. În concluzie, asociaţiile de proprietari din Craiova nu prezintă interes pentru administraţia locală.

Ce spune legea

„(4) Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin şapte zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărâre a adunării generale“. Articolul 23 din Legea nr. 230/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS