12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceeni învoiţi abuziv o lună de la cursuri

Liceeni învoiţi abuziv o lună de la cursuri

Scandal la Liceul „Henri Coandă“ din Craiova. Managerul Mihai Dragu este acuzat de profesorul de limba franceză, Anastasia Preduş, că a scos de la clase timp de o lună mai mulţi elevi pe care i-a folosit în mediatizarea unui concert house, organizat sub tutela sa. În plus, mulţi dintre elevii liceului, în general minori, au participat la eveniment având parte nu numai de muzică, ci şi de animatoare sumar îmbrăcate şi de mişcări lascive.

Concertul intitulat generic HouseTranceFormers a avut loc în luna iunie, dar a produs discuţii la nivelul şcolii chiar din mai, de când unii liceeni nu s-au mai prezentat la ore. Aceştia au plecat cu managerul şcolii să mediatizeze spectacolul în care şi el avea rol de DJ. Şi repercusiunile nu au întârziat să apară. Profesorul de limba franceză, Anastasia Preduş, a refuzat să mai încheie mediile la o clasă de a XII-a, pe motiv că aveau multe absenţe. Cadrul didactic a fost însă înfruntat de managerul Mihai Dragu, care a găsit să rezolve situaţia în stil propriu. A înfiinţat o comisie din alte cadre didactice care au subminat autoritatea profesorului de la clasă şi i-a scos pe liceeni basma curată. În plus, pentru elevii care nu au fost la şcoală, a semnat cereri scrise de liceeni prin care aproba învoirea lor de la cursuri, motivaţia fiind chiar mediatizarea spectacolului.

Reclamat la mai multe instituţii

Nemulţumită de măsura luată împotriva sa, profesoara de limba franceză a sesizat mai multe instituţii despre faptele managerului, depunând plângeri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Poliţia Economică, Parchet, Instituţia Prefectului şi chiar la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin care semnalează situaţia din şcoală. Dascălul susţine că respectivul concert nu a fost singurul eveniment de acest gen şi că în cantina liceului, dar şi în alte spaţii din exteriorul şcolii, liceenii sunt chemaţi la diverse petreceri, care nu se pretează pentru vârsta lor. „Nu vreau decât să mi se facă dreptate şi nimic mai mult. Nu am alte scopuri. Şi din acest motiv m-am adresat la toate instituţiile statului. Vreau să rezolv problemele“, a precizat profesorul Anastasia Preduş.
 
„Au fost doar câţiva elevi“

Managerul unităţii de învăţământ nu se dezice de cele întâmplate. Recunoaşte însă cu jumătate de gură că a folosit elevii pentru mediatizarea concertului, pe care l-a organizat în luna iunie. Acesta spune însă că profesorul de limba franceză nu avea nici un motiv să lase mediile elevilor de clasa a XII-a neîncheiate. „La mediatizarea evenimentului au fost doar câţiva elevi din clasele IX – XII. Au fost cu mine. Profesorul de limba franceză nu trebuia să sancţioneze clasa a XII-a, de la specializarea matematică-informatică, pentru că acei elevi au stat să înveţe. Dacă au avut absenţe, nu sunt din cauza evenimentului. Dar nu le-a încheiat media ca să cheme presa şi să facă scandal. În campanie au fost alţi elevi, dar nu o lună. Ci doar de două-trei ori“, a precizat Mihai Dragu. Pe de altă parte, profesorul de limba franceză are câteva cereri prin care elevii solicită învoirea pe o lună. Cererile respective au primit semnătura directorului, prin care aprobă motivarea absenţelor. Directorul spune că are dreptul chiar să motiveze absenţele. „Pot motiva absenţele elevilor chiar pe bază de cerere scrisă, pentru participarea lor la diferite proiecte, concursuri sau pentru absenţe din motive sociale. Am acest drept. Iar concertul a fost un proiect al şcolii“, a spus Dragu. Elevii care au lipsit de la şcoală au avut un rol important în vânzarea biletelor, cu un cost de zece lei, fiind tipărite 6.000 de tichete. Directorul spune că au fost date doar 1.500 de bilete.

Animatoare în posturi lascive

Concertul HouseTranceFormers a fost organizat în curtea hipermarketului real din Craiova pe 2 iunie. Iniţial, evenimentul la care au fost invitaţi să participe mai mulţi elevi anunţa întrunirea mai multor DJ. Nu a fost doar atât. Pe scenă, în faţa minorilor au fost aduse mai multe animatoare, în lenjerie intimă, care au dansat lasciv. Există voci care spun că unele dintre ele erau chiar eleve ale liceului. Managerul are însă altă variantă. „Au fost animatoare aduse de la Piteşti. Pe bază de contract. Nu au fost eleve ale şcolii“. Filmuleţe cu fetele care dansează mai mult dezbrăcate sunt postate şi pe youtube. Imaginile nu arată deloc ca evenimentul să facă parte dintr-un plan educativ, chiar şi nonformal, recomandat pentru elevi, mai ales că majoritatea lor sunt sub 18 ani.  

ISJ Dolj a deschis o anchetă

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spune că în cazul Liceului Teoretic „Henri Coandă“ s-a deschis o anchetă amplă.
„Avem înregistrată o sesizare din partea profesorului Preduş Anastasia, care s-a repetat în decursul a mai multor luni. Această sesizare nu a ajuns numai la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, ci şi la alte instituţii ale statului, inclusiv la Ministerul Educaţiei. Doamna profesor a reclamat 25 de aspecte. Am trimis o echipă de inspectori la şcoală, dar nu am reuşit să confirmăm toate cele semnalate. Va trebui să stăm de vorbă şi cu elevii. Este un caz complex şi de durată şi ne putem pronunţa abia la final, când vom avea dovezi concrete“, a precizat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a confirmat existenţa mai multor cereri aprobate de directorul unităţii de învăţământ pentru motivarea absenţelor pe toată luna mai, cât au lipsit pentru mediatizarea concertului house.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS