6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi total între primărie şi prefectură

Război total între primărie şi prefectură

Astăzi, chioşcurile aflate în ilegalitate pe domeniul public al municipalităţii craiovene urma să fie demolate. Nu se va mai întâmpla asta – cel puţin deocamdată – pentru că Prefectura Dolj a „dat peste mână“ Primăriei Craiova, blocând demersul de demolare. Cum? Foarte simplu: prefectul de Dolj, Elena Costea, a cerut chiar ieri-dimineaţă în instanţa de contencios administrativ anularea celor 166 de dispoziţii de demolare semnate de primarul Lia Olguţa Vasilescu, pe motiv că ar fi nelegale.
„Urmare transmiterii de către primarul municipiului Craiova în vederea efectuării controlului de legalitate de către Prefectura judeţului Dolj a dispoziţiilor emise în 2012 de către primarul municipiului Craiova, având ca obiect desfiinţarea construcţiilor provizorii amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, prefectul judeţului Dolj a considerat că aceste acte administrative sunt nelegale pentru următoarele motive: respectivele acte administrative în mod greşit au fost emise de primarul municipiului, invocându-se dispoziţiile art. 33 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, depăşindu-se astfel atributele conferite primarului şi de Legea nr. 215/2001 republicată, precum şi de Legea nr. 50/1991. Aceasta deoarece, din interpretarea celor două legi, competenţe privind analizarea şi desfiinţarea unor construcţii provizorii prevăzute de art. 33 revin Consiliului Local al municipiului Craiova“, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, prefectul de Dolj, Elena Costea.
Simpla atacare în justiţie a acestor dispoziţii de primar suspendă aplicarea lor până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile în acest caz. Iar asta înseamnă cel puţin un an, din moment ce instanţa a fixat primul termen de judecată abia în… ianuarie 2013! Adică… după alegeri!

Cine e autoritatea competentă?

Tot ieri, a organizat o conferinţă de presă şi primarul Lia Olguţa Vasilescu. Nemulţumită, chiar nervoasă pe prefectă, primăriţa a încercat să explice că demersul juridic al Prefecturii Dolj nu are nici o bază legală.
„O să vă spun ce invocă doamna prefect: construcţiile, lucrările şi amenajările cu caracter provizoriu executate pe terenul domeniu public sau privat al judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativă de autoritatea administraţiei publice pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află construcţia, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, fără sesizarea unei autorităţi judecătoreşti şi pe cheltuiala contravenientului şi nu conduc la faptul că primarului îi revine obligaţia analizării şi desfiinţării construcţiilor provizorii. Haideţi să vedem acum ce spune legea, pentru că, din nefericire pentru doamna prefect, eu sunt o persoană care a făcut legi timp de 12 ani! Legea la care face referire doamna prefect este Legea nr. 50/1991, art. 33 alin. 1., care spune: „Construcţiile executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, al judeţelor, oraşelor sau comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativă de către autoritatea administraţiei publice locale competentă – adică eu, primar – fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi pe cheltuiala contravenientului“.
Olguţa Vasilescu a explicat că cererea de chemare în judecată semnată de prefectul Elena Costea conţine şi o altă greşeală: „Doamna prefect mai invocă Legea nr. 215/2001, art. 36, alin. 2 şi ne spune că de acolo reiese că desfiinţarea construcţiilor intră în atribuţiile consiliului local, ca autoritate a administraţiei publice. Dar articolul respectiv se referă la ce se vinde, ce se concesionează, ce se închiriază, nu la ce se demolează. Asta n-a înţeles absolut deloc doamna prefect!“.

O mică „abureală“

Lia Olguţa Vasilescu a susţinut şi că prefectul de Dolj a declarat nelegală şi una dintre hotărârile adoptate joi de Consiliul Local Craiova, cu privire la demolarea a 14 chioşcuri construite ilegal în municipiu: „Doamna prefect ne-a dat nelegală şi hotărârea de consiliu, cu cele 14 construcţii nelegale“.
Prefectul Elena Costea a dezminţit însă această informaţie: „Nu ne-am pronunţat asupra hotărârilor Consiliului Local al municipiului Craiova, ci doar asupra acestor dispoziţii emise de primarul municipiului. Există o hotărâre a consiliului local – este vorba de Hotărârea nr. 158/2012 în care este vorba de 14 construcţii – asupra căreia nu ne-am pronunţat“.
Aşadar, a fost vorba doar de o mică „abureală“ din partea primăriţei, ca să mai aibă un motiv în plus pentru a-şi vărsa nervii pe Elena Costea. Un sâmbure de adevăr ar putea exista, însă, în susţinerile primăriţei: printre cele 166 de dispoziţii de primar atacate de Prefectura Dolj se află şi unele care privesc construcţii incluse în hotărârea de consiliu menţionată.
„Două dintre dispoziţiile de primar au fost emise pe baza HCL nr. 158 din 4 octombrie 2012 şi le-am atacat din două motive. Unul este faptul că, odată aprobată hotărârea de consiliu local, nu mai este nevoie şi de emiterea unei dispoziţii de primar în baza acelei hotărâri. Cel de-al doilea se referă la faptul că hotărârea de consiliu aprobată are un caracter general, când de fapt ar trebui să aibă unul individual. Adică, nu poţi aproba o hotărâre prin care să demolezi 14 chioşcuri, ci trebuie hotărâre de consiliu pentru fiecare chioşc“, a explicat Paulon Ciurlin, consilier juridic la Prefectura Dolj.

„Solicit Guvernului României demiterea doamnei prefect!“

Afrontul atacării dispoziţiilor de primar nu putea fi trecut cu privirea de Olguţa Vasilescu. Primăriţa a cerut public, din această cauză, demiterea prefectului de Dolj.
„Varianta pe care va trebui să mergem este să ne judecăm în instanţă cu doamna prefect. Atenţie, faceţi distincţia între doamna prefect şi Prefectura Dolj! Eu nu vorbesc aici de instituţia prefecturii, ci de doamna prefect. Şi dacă şi instanţa decide că dispoziţiile de primar şi hotărârea de consiliu local sunt nelegale, atunci îi invit pe toţi cetăţenii Craiovei să-şi pună câte un chioşc, câte un garaj unde vor ei, unde le place, şi să nu plătească nimic la nimeni, pentru că înseamnă că se acceptă aşa ceva… Numai că eu interpretez legea în acest fel, ca o persoană care a făcut legi timp de 12 ani în Parlamentul României şi ştie să interpreteze o lege. Motiv pentru care eu solicit Guvernului României demiterea doamnei prefect!“, a spus Olguţa Vasilescu.
Surprinzător este faptul că această solicitare are şi susţinerea viceprimarului Cristina Calangiu, care este preşedintele PNL Craiova, partid din care provine şi prefectul Elena Costea.
„Toţi, absolut toţi cei vizaţi de aceste demolări, inclusiv astăzi, la mine în birou, în cadrul discuţiilor pe care le‑am avut cu grupul care a solicitat întrevederea cu mine, toţi au recunoscut că ceea ce facem este legal. Deci cei afectaţi de această măsură au spus că din punct de vedere juridic avem dreptate. Numai doamna prefect susţine că ceea ce facem este nelegal!  De aceea am spus foarte clar: cer alături de doamna primar demisia sau demiterea – în cazul în care dânsa nu îşi dă demisia – doamnei prefect!“, a spus Cristina Calangiu.

„Nici un judecător zdravăn la cap nu poate să dea altă sentinţă decât că noi avem dreptate“

Primăriţa Craiovei a continuat cu acuzaţiile împotriva prefectului Elena Costea, considerând că respectarea legii e mai importantă decât cedarea în faţa unor proteste de stradă: „Mi se pare un abuz în funcţie pe care l-a săvârşit! Se vede clar reaua-voinţă în momentul în care te duci şi dai în judecată primăria, în loc să transmiţi adresă ca să corectăm ceva! Eu vă spun că nici un judecător zdravăn la cap nu poate să dea altă sentinţă decât că noi avem dreptate, pentru că altfel ajungem în situaţia că orice craiovean e liber să-şi construiască un chioşc oriunde vrea. Dar eu cred, totuşi, că trebuie să aducem legalitatea în acest oraş! Să nu mai demonstrăm că ne temem de trei-patru femei care se tăvălesc pe-aici, pe jos, şi să le plângem de milă, când chioşcarii vin la negocieri purtând pe mână ceas de 30.000 de euro! Trebuie să repunem legea în drepturi în acest oraş!“.
Olguţa Vasilescu a susţinut că va continua aceste demersuri, în ciuda presiunilor de tot felul de a renunţa la demolarea chioşcurilor ilegale: „Sunt multe persoane sus-puse cu chioşcuri, care într-un fel sau altul mi-au transmis tot felul de semnale – şi de bine, şi de rău. Eu cu demolarea voi merge până la capăt, dar nu de mâine, pentru că trebuie să vedem cu exactitate ce se întâmplă: ne judecăm în instanţă sau vine alt prefect şi repune legea în drepturi! Să ştiţi că am avut presiuni inclusiv politice, din partea unor colegi de-ai mei, de genul «v-aţi găsit şi voi tocmai în campania electorală să faceţi asta!». Păi, trebuie să ne apucăm odată de lucrul ăsta! Nu am făcut nici un fel de rabat. Mama dacă venea, îi spuneam că nu se poate!“.
Primăriţa a lăsat chiar să se înţeleagă că prefectul Elena Costea ar putea avea oarece interese în sprijinirea chioşcarilor: „Eu nu merg pe zvonurile că doamna prefect a avut înainte să fie prefect o firmă ce livra produse la chioşcari, firmă care este acum, probabil, în familie! Eu mă gândesc doar la faptul că nu cunoaşte absolut legea şi că nu ştie ce semnează!“.
În legătură cu solicitarea publică a primarului Olguţei Vasilescu privind demiterea sau demisia prefectei de Dolj, Elena Costea a răspuns sec: „Nu comentez acest lucru“.

O „dispută administrativă“

În ciuda acuzaţiilor clare ale Olguţei Vasilescu la adresa Elenei Costea, politicienii doljeni consideră că USL-ul nu „scârţâie“ defel, ci e vorba doar de nişte dispute administrative.
„Prefectul este apolitic şi apelează strict în interesul cetăţeanului. Şi noi, PNL şi PSD, cât am fost în Consiliul Judeţean Dolj, am avut nenumărate neînţelegeri cu prefectul de atunci, pe care le-am rezolvat conform legii. Şi prefectul, şi primarul urmăresc respectarea legii. Este poate uzarea unei căi mai abrupte de rezolvare a unei situaţii. Primarul are acest atribut de a cere acest lucru. Nu consideră că este un subiect care să fie prea mult dezbătut. Nu este un război, ci o dispută administrativă. Şi primarul şi prefectul, în viziunea lor, servesc interesul cetăţeanului. Nu cred că un lucru de natură administrativă va duce la fluctuaţii pe scena politică din Dolj. Eu sper ca problema să nu fie rezolvată de instanţă“, a declarat Dan Mogoş, lider marcant al PNL Dolj.
„Nu am un comentariu legat de ce s-a întâmplat. Nu interpretez politic acest lucru. Eu cred că se poate rezolva administrativ“, a spus şi preşedintele liberalilor doljeni, Mihai Voicu.
La fel de reţinut s-a arătat şi pesedistul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Acesta este procedura. Nu este un război administrativ, ar fi bine să fie aşa. Doamna primar este aleasă, doamna prefect este numită“.

Protest anti-USL
Ieri-dimineaţă, exact în momentul în care prefectul de Dolj, Elena Costea, ataca în instanţă dispoziţiile de demolare semnate de primarul Olguţa Vasilescu, chioşcarii vizaţi de aceste demolări au organizat un protest anti-USL. Circa 80 de patroni şi angajaţi ai acestor chioşcuri aflate în ilegalitate s-au adunat în faţa Primăriei Craiova şi au scandat „Jos Olguţa!“, „Jos USL-ul!“, „Ponta, salvează-ne!“ şi „Vine decembrie, scăpăm de USL!“. Zeci de poliţişti şi jandarmi au vegheat ca protestatarii să nu ia cu asalt primăria. În jurul orei 12.00, protestatarii au plecat acasă, după ce viceprimarul Cristina Calangiu le-a transmis – prin intermediul unei delegaţii de patru persoane – că primăria va lua o decizie în privinţa chioşcurilor în două-trei ore. Iar decizia a venit, dar de la Prefectura Dolj…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS