Găină strânge cu uşa consiliul local

Autori


Proprietarii terenului de lângă Sala Polivalentă fac presiuni asupra consilierilor craioveni, pentru a-i convinge să accepte o ofertă „generoasă“ de 275 euro/mp, care, de fapt, le-ar aduce bani mai mulţi din bugetul municipalităţii

Face sau nu 275 euro/mp (fără TVA) un teren care până nu demult era doar un câmp cu buruieni? E vorba de o parcelă de 709 mp, situată în spatele stadionului „Ion Oblemenco“, pe care s-au construit o parte din parcarea şi rezervorul de apă împotriva incendiilor ale viitoarei Săli Polivalente. Consilierii locali s-au opus până acum să-l cumpere la 292 euro/mp (fără TVA), considerând că preţul stabilit de evaluator e prea mare. În şedinţa extraordinară de astăzi a Consiliului Local Municipal, aleşii craioveni urmează să decidă dacă se lasă „strânşi cu uşa“ de avocatul Viorel Găină (unul dintre proprietarii acestei parcele) şi dau curs ofertei acestuia, cu 5% mai mică decât în raportul de evaluare, sau se judecă mai departe cu acesta, riscând să plătească, pe lângă preţul terenului, şi daune pentru nefolosirea acestei parcele, a căror valoare a ajuns s-o depăşească pe cea a terenului. Propunerea lui Găină pare tentantă, dar are o „chichiţă“…

Povestea terenului

Povestea acestui teren ar trebui să înceapă, de fapt, în anul 2004, când Compania Naţională de Investiţii a început reconstruirea Sălii Polivalente, pe un teren care aparţinea domeniului public al municipiului Craiova. Foştii proprietari solicitaseră între timp retrocedarea terenului potrivit Legii nr. 10/2001, fiind însă refuzaţi de Primăria Craiova întrucât parcela cu pricina era situată în incinta stadionului „Ion Oblemenco“, fiind afectată de utilităţi publice. Atunci, ei s-au adresat instanţei, obţinând câştig de cauză în 2007, an în care au şi fost puşi în posesie. Numai că, între timp, terenul cu pricina era deja prins în proiectul de refacere a Sălii Polivalente, aşa că Primăria Craiova şi-a manifestat interesul de a achiziţiona 709 mp din suprafaţa retrocedată, adică exact atât cât avea nevoie pentru acest obiectiv de investiţii.

Prin raportul de evaluare întocmit pe 9 martie 2012, s-a stabilit pentru acest teren de 709 mp o valoare estimată de 901.500 de lei (fără TVA), echivalentul a 207.000 de euro, adică un preţ de circa 292 euro/mp (fără TVA). Evaluatorul a ajuns, însă, la o asemenea valoare printr-o metodă discutabilă, în sensul că a avut în vedere nu preţul de piaţă al terenurilor din zonă, adică preţul cu care se tranzacţionau efectiv terenurile, ci preţul din… ofertele de mică publicitate, care este întotdeauna mai mare decât cel la care se face tranzacţia.

Preţul de 901.500 de lei (fără TVA) – adică de 292 euro/mp la cursul de schimb din primăvară, de 4,355 lei/euro – a fost considerat mult prea mare faţă de cel al terenurilor din zonă. În mai multe rânduri, primarul – oricum s-ar fi numit el – a propus consilierilor, cu strângere de inimă, încheierea tranzacţiei la acest preţ, dar consilierii s-au opus întotdeauna, dând aviz negativ proiectului în comisiile de specialitate, fapt ce a determinat de fiecare dată executivul local să retragă proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi.

Ofertă cu schepsis


Profitând şi de presiunile pe care Compania Naţională de Investiţii le face asupra Primăriei Craiova să rezolve problema, proprietarii terenului au înaintat de curând municipalităţii o ofertă ce poate părea tentantă. Prin adresa înregistrată la Primăria municipiului Craiova sub nr. 125896/28.09.2012, Alexandrina Paula Neacşu împreună cu Viorel şi Floarea Găină propun o tranzacţie la un preţ de 275 euro/mp (cu circa 5% mai mic decât cel iniţial, de 292 euro/mp). Mai mult, proprietarii acceptă ca plata preţului să se facă în două rate: prima rată, în cuantum de 215 euro/mp, se va plăti la data încheierii actului de vânzare-cumpărare în formă autentică, iar a doua rată, în cuantum de 60 euro/mp, se va plăti până la 31 martie 2013. Transferul dreptului de proprietate ar urma să aibă loc la momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare. O a treia facilitate pe care o fac proprietarii se referă la faptul că aceştia se obligă să renunţe la cererea de chemare în judecată ce face obiectul dosarului nr. 20928/215/2011 aflat pe rolul Judecătoriei Craiova, precum şi la orice alte drepturi derivând din calitatea de proprietari, cu excepţia dreptului de creanţă privind preţul din contractul de vânzare-cumpărare care se va încheia. Iar pretenţiile proprietarilor în acest dosar nu sunt deloc de neglijat: peste 1.000.000 de lei (mai mult decât preţul terenului!), ceruţi drept daune pentru lipsa de folosinţă a terenului ocupat de constructorii Polivalentei.

Mai ieftin, dar de fapt mai scump

Chiar dacă reducerea nu e foarte mare – 5% faţă de preţul iniţial, de 292 euro/mp -, ea arată totuşi disponibilitatea proprietarilor de a scădea din preţ. Mai mult, în varianta cu plata în două rate, prima rată ar permite încadrarea în bugetul de 700.000 de lei, alocat special în acest scop de Consiliul Local Craiova, iar diferenţa ar urma să fie achitată din bugetul anului viitor. În contextul în care proprietarii renunţă şi la proces, deci la toate daunele cerute în instanţă, preţul ar părea corect.

„La prima vedere, preţul ar putea părea puţin mai mare decât cel al pieţei, dar în limite acceptabile. În condiţiile în care proprietarul terenului renunţă, însă, şi la pretenţiile sale în justiţie pentru nefolosinţa terenului, preţul e chiar corect“, apreciază Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Şmecheria e însă alta. Evaluatorul propunea în primăvară pentru terenul de 709 mp un preţ de 901.500 de lei (fără TVA), echivalentul a 207.000 euro, adică circa 292 euro/mp (fără TVA) la cursul de schimb de 4,355 lei/euro. Dar, între timp, un euro a ajuns la 4,526 lei, iar valoarea de 207.000 euro ar însemna 936.882 de lei. Dintr-un foc, printr-o ofertă aşa-zis „tentantă“, proprietarii terenului ar obţine, de fapt, în plus 35.000 de lei! Iar „meseriaşii“ de la Direcţia Juridică a Primăriei Craiova nu s-au prins de asta, propunând aprobarea tranzacţiei la preţul de 275 euro/mp.

Dacă ar fi vrut să scadă cu 5% preţul cerut primăriei, avocatul Găină şi ceilalţi proprietari ar fi fost de acord cu un preţ de circa 856.000 de lei, adică, la actualul curs de schimb, aproximativ 266 euro/mp. Abia aceea ar fi fost o ofertă tentantă…Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 4 octombrie 2012

Actualitate

» Freamătul de octombrie al galicenilor
» Regele Mihai a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
» Olt: 212 şcoli din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară
» Sportivii români învingători la campionatele de canotaj şi dans sportiv, decoraţi de Băsescu
» Patru persoane, reţinute ieri în urma unor percheziţii efectuate în judeţele Gorj şi Vâlcea
» Premii de Ziua Recoltei
» Urmărită european, depistată la vama PFI
» Lui Năstase i se pregăteşte eliberarea
» Restricţii de trafic în Capitală în week-end, din cauza unor evenimente sportive
» Ia te uită!
» Gorj: Garda de Mediu interzice comercianţii ambulanţi de pe Transalpina
» Bucureşti: Vatman înjunghiat de un şofer, în urma unei altercaţii în trafic
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Riscuri prevenite
» Gorj: Sindicaliştii au protestat la Târgu Jiu
» Vicepremierul turc a precizat că ţara sa nu intenţionează să declare război Siriei
» Ministrul Agriculturii: 13.000 de tineri fermieri se vor instala la sate
» Liviu Pop: Salariaţii de la Oltchim vor primi cel târziu mâine un avans din salariul pe august
» Gorj: Referendum la Fărcăşeşti pentru demiterea primarului
» Campionat de Fotbal Robotic în România
» Mehedinţi: Un jandarm a fost prins de poliţie cu 90.000 de ţigarete de contrabandă
» Guvernul pregăteşte o “listă a ruşinii” cu firmele obişnuite să conteste licitaţii
» Parlamentul turc a autorizat operaţiunile militare în Siria

Local

» Cresc impozitele şi taxele locale
» Găină strânge cu uşa consiliul local
» Viceprimarul Severinului şi alte 26 de persoane, date în judecată în cazul Celrom
» Evazionişti condamnaţi definitiv

Dolj

» Elevi cu râie şi păduchi
» Două grădiniţe din Dolj, închise de urgenţă
» Tot mai mulţi doljeni primesc alimente de la UE

Gorj

» Constructorul Transalpinei, amendat de Garda de Mediu

Sport

» Liga Europa
» Liga Campionilor
» Niţă, la CS Apa Craiova
» Pandurii şi Severinul au viaţă grea în Cupă
» Reghecampf, sigur de reuşită cu Copenhaga
» CFR Cluj s-a speriat de umbra „diavolilor“
» Karabatic: Trăiesc un coşmar
» Sorana Cîrstea n-a trecut de Şarapova
» România a învins Olanda în primul amical
» Craiovencele au meci greu cu Timişoara

Bani & Afaceri

» Brandurile olteneşti. Locul 8: Vinul de Segarcea

Magazin

» Tinereţe la minut
» Terapia schimbării
» Horoscop
» Trupa Foo Fighters intră în pauză
» Oprah Winfrey, femeia cel mai bine plătită din showbizz
» Shakira va avea un băieţel
» Jojo a fost rârâită toată vara pentru filmările serialului „Spitalul de demenţă“

Top