5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContre la prezidiu

Contre la prezidiu

În şedinţa de ieri a legislativului craiovean, consilierii locali au votat în unanimitate acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Craiova pentru actorul Valer Dellakeza, istoricul prof.univ.dr. Paul Rezeanu şi, post-mortem, comandorului Aurelian Cojocaru, decedat recent într-un accident de aviaţie produs la marginea Craiovei. N-au fost, însă, retrase nici în această şedinţă titlurile de cetăţean de onoare acordate boxerului Sorin „Pantera“ Tănăsie şi fostului prim-ministru Adrian Năstase – ambii aflaţi în spatele gratiilor în urma unor condamnări penale definitive.

Consilierul local Dan Cherciu, care a fost şi preşedintele şedinţei de ieri a Consiliului Local Craiova, a taxat executivul local pentru că nu vrea să propună retragerea acestor titluri.
„Dacă, într-adevăr, cinstim personalităţile în Craiova, trebuie să admitem că am putut comite şi erori de-a lungul timpului în acordarea acestor titluri. Cred că suntem singurul oraş care numără în rândul cetăţenilor de onoare două persoane care îşi ispăşesc pedepse definitive în închisoare. Acest lucru nu mi se pare onorant pentru noi, ca municipiu, şi cu atât mai puţin pentru ceilalţi cetăţeni de onoare. Am luat poziţie faţă de acest lucru anormal încă din mandatul trecut. La acea oră era un singur astfel de cetăţean de onoare – domnul Tănăsie – care îşi ispăşea pedeapsa în închisoare. Între timp, a început al doilea mandat şi a apărut a doua problemă, în sensul că există şi un alt personaj care îşi ispăşeşte pedeapsa în spatele gratiilor – este vorba de domnul Adrian Năstase. Culmea este că în presă s-a discutat despre această temă şi am avut neplăcerea să citesc relativ recent poziţia doamnei primar, care a fost categoric împotriva retragerii titlului de cetăţean de onoare al deţinutului Adrian Năstase. De această dată, chiar nu pot înţelege această poziţie“, a spus Cherciu.
Olguţa Vasilescu a respins ideea de a promova un astfel de proiect de hotărâre, privind retragerea titlului de cetăţean de onoare pentru Tănăsie şi Năstase, aruncând „pisica“ în curtea legislativului local: „Este o decizie care poate să aparţină consiliului local. Opţiunile mele politice nu au de a face cu administraţia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS