10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoaliţia a dat chix

Coaliţia a dat chix

Termoficarea rămâne regie autonomă, după ce reprezentanţii UNPR şi PDL au reuşit să blocheze transformarea ei în societate comercială, în şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Local Craiova s-a aflat şi propunerea executivului municipal de transformare a Regiei Autonome de Termoficare într-un SRL cu capital de 200 de lei. Viitoarea SC Termo Craiova SRL urma să aibă doi asociaţi. Municipiul Craiova, prin consiliul local, cu 19 părţi sociale, a câte zece lei fiecare, respectiv 95% din capitalul societăţii, iar Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova urma să deţină o singură parte socială, în valoare de zece lei, respectiv 5% din capitalul social al noii firme. Noua firmă ar fi trebuit să fie condusă de un administrator, funcţie pentru care era propus actualul director, Nicolae Degeratu. Doar că transformarea, impusă printr-o lege din… 2006, n-a mai avut loc, proiectul de hotărâre nereuşind să treacă de votul consilierilor locali.
Era nevoie de 14 voturi „pentru“, însă proiectul nu a primit decât 13 voturi favorabile, întrucât cei nouă reprezentanţi ai UNPR şi PDL s-au abţinut. „În cazul proiectului privind Termoficarea, în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie s-a decis transformarea sa în societate pe acţiuni, iar apoi, la o săptămână, a fost o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie, în care s-a decis transformarea în SRL. Ne-am abţinut, pentru a analiza să vedem cum este mai oportun, pentru că, în opinia noastră, o societate pe acţiuni este mult mai uşor de controlat de consiliul local, prin Consiliul de Administraţie, decât un SRL“, a explicat consilierul local Teodor Sas, care este şi preşedintele UNPR Craiova.

Aspecte procedurale

Coaliţia USL-UNPR n-a funcţionat nici în cazul unui alt proiect de hotărâre – este vorba despre noua organigramă a Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, prin care numărul total de personal urma să scadă de la 816 la 790 de posturi, odată cu reducerea numărului de funcţii de conducere. Această organigramă era, de fapt, primul pas întreprins de conducerea RAT în sensul reorganizării şi eficientizării acestei regii. La fel ca în cazul proiectului privind Termoficarea, noua organigramă RAT a primit tot 13 voturi „pentru“ – faţă de 14 necesare – şi nouă „abţineri“ (tot UNPR şi PDL).
„Organigrama a venit ieri, la ora 14.00, iar trei dintre comisiile de specialitate ale consiliului local nu au apucat să vadă acea organigramă, aşa că abţinerea noastră a vizat mai curând acest aspect procedural“, s-a justificat Teodor Sas.
Neîntrunirea numărului necesar de voturi de cele două proiecte are, însă, efecte de durată. Aceste proiecte nu vor mai putea fi propuse în forma actuală decât în cursul anului viitor, astfel că atât transformarea Termoficării în societate comercială, cât şi modificarea organigramei RAT sunt, deocamdată, blocate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS