7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu venit banii restanţi la spitalele doljene

Au venit banii restanţi la spitalele doljene

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-a achitat ieri de toate datoriile restante faţă de spitale, datorii rezultate din decalajele de fiecare lună apărute ca diferenţă între valoarea de contract şi deschiderile de credit. În Dolj, au fost livrate 22.928.000 de lei, bani care au intrat în contul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), iar vineri urmează să fie distribuiţi către toate spitalele din judeţ.
„Ne-au intrat în cont banii datoraţi de CNAS, iar spitalele din Dolj îşi vor primi integral sumele restante din contractele încheiate cu noi la începutul anului. Nu mai este nevoie de nici o împărţeală, sunt sume restante şi fiecare ştie cât are de primit. Sunt aproape 23 de milioane de lei, bani care ajută spitalele să mai scape de datorii“, au precizat oficialii CJAS Dolj.
Iniţial, CNAS anunţase că banii vor fi achitaţi pe la jumătatea lunii octombrie, dar plata s-a făcut mai repede şi la presiunea caselor judeţene. „Am fost special la Bucureşti pentru a solicita ca banii să fie viraţi mai repede, şi noi, şi alţi reprezentanţi ai caselor judeţene de sănătate. Le-am pus toate actele la dispoziţie, pentru a vedea importanţa urgentării plăţii şi banii au venit“, au mai spus oficialii CJAS Dolj.

Grosul merge la Spitalul Judeţean

Din aceşti bani, cei mai mulţi vor intra în contul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia. „Dacă au intrat toţi banii restanţi, din cele 23 de milioane de lei vreo 16 milioane ar trebui să vină la noi. Sunt banii noştri, am muncit pentru ei şi ne ajută să mai plătim din arierate. Ar mai fi şi banii pe luna septembrie, dar aceştia cred că vor ajunge luna viitoare“, a precizat managerul SCJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. Acesta susţine că mai are de primit de la Casa Naţională, prin intermediul CAS Dolj, aproape opt milioane de lei.
Sunt însă şi spitale din judeţ care nu vor încasa nici un ban din suma virată ieri de CNAS, cum ar fi Spitalul Municipal „Filantropia“ şi Spitalul Orăşenesc Dăbuleni, din simplul motiv că ambele unităţi medicale nu aveau restanţe de primit din contractul încheiat cu CAS Dolj.
În contul spitalelor doljene vor mai intra săptămâna viitoare şi banii pe programele de sănătate rezultaţi în urma rectificării bugetare. Banii au ajuns la CAS Dolj în această săptămână, dar repartizarea lor nu s-a făcut încă, pentru că se aşteaptă notele de fundamentare întocmite de spitale. Distribuirea sumelor se face însă în funcţie de indicatorii de eficienţă, care se calculează ţinând cont de numărul de bolnavi trataţi de fiecare unitate medicală şi costul pe an pentru un bolnav. „Din aceşti bani, 80 la sută ar trebui să vină la noi“, a menţionat dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS