16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea minorului cu 78 de dosare penale

Povestea minorului cu 78 de dosare penale

Un minor de etnie romă a cărui familie locuieşte pe strada General Dragalina din municipiul Craiova le dă bătăi de cap atât poliţiştilor, cât şi vecinilor sau persoanelor care „îndrăznesc“ să-şi parcheze maşina în zonă. Băiatul de 12 ani s-a ales cu 78 de dosare penale numai în acest an, în majoritatea cazurilor fiind vorba de furturi din autoturisme.

Are 12 ani şi fură tot ce găseşte în maşinile persoanelor care parchează pe strada General Dragalina – de la bani sau telefoane, la haine sau alte bunuri. Când nu găseşte nimic în maşini, se mulţumeşte cu capacele roţilor, oglinzile sau ştergătoarele maşinilor. Este vorba de Mădălin Călinescu, de 12 ani, un „client fidel“ al poliţiştilor de la Secţia 3, dar şi de la Secţiile 1 şi 2, pentru că a ajuns să spargă şi maşini parcate în zona Pieţei Chiriac ori a Parcului „Nicolae Romanescu“.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, de la începutul acestui an, minorul a fost sau este cercetat în 78 de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de furt. În nouă dintre aceste dosare a fost „partener“ cu un alt minor, Doru Borănescu, de 13 ani, verişorul său, care locuieşte în acelaşi imobil de pe strada General Dragalina. Şi asta în condiţiile în care Mădălin a fost internat câteva luni, din cauza condiţiilor improprii în care locuia, în Casa de tip familial „Zori de zi“ din Craiova, ce aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
Până pe 25 iunie, când Ileana Călinescu, mama lui Mădălin, a obţinut în instanţă reîncredinţarea copilului, poliţiştii craioveni au avut mai puţin de furcă cu el. Îl prindeau la furat, îi făceau dosar penal, după care îl duceau la „Zori de zi“, unde se cuminţea o perioadă. După ce a fost luat acasă de mama sa, care între timp a plecat în străinătate, Mădălin Călinescu fură orice îi cade în mână.
Ultimul dosar penal a fost întocmit pe numele lui pe 17 septembrie, când poliţiştii de la Secţia 1 au stabilit că el este autorul unui furt comis pe 12 septembrie. Atunci a reuşit să fure din maşina unui bărbat din Vădăstriţa, Olt, parcată pe strada Arieş, suma de 13.000 de lei şi un telefon mobil, prejudiciu din care poliţiştii nu au mai recuperat decât aproximativ 30%.

Nemulţumit de ancheta poliţiştilor

Un alt furt a fost comis de acelaşi minor pe 27 august, când a spart o Dacia Logan parcată pe strada General Dragalina şi a furat 1.000 de lei, 100 de euro şi 50 de dolari. Păgubitul, Emil Lepădat, un pensionar de 69 de ani din Târgu Jiu, venise în vizită la o rudă care locuieşte pe această stradă şi a făcut greşeala să-şi uite în maşină borseta în care erau banii. După o oră, a găsit maşina cu un geam spart şi banii lipsă.
Ulterior, a sunat la 112 şi a anunţat furtul, iar după două zile poliţiştii l-au şi identificat pe făptaş, nimeni altul decât Mădălin Călinescu.
Emil Lepădat a rămas şocat de felul în care a fost „primit“ în Craiova şi a reclamat modul în care poliţiştii şi-au făcut treaba în acest caz. „Cum este posibil ca în centrul Craiovei o familie de bandiţi să terorizeze un cartier întreg şi autorităţile să nu facă nimic? Ce nu înţeleg din ancheta poliţiei este de ce nu au făcut nimic să recupereze banii dacă au ştiut cine a comis fapta?! Este clar că toţi romii din familie participă la furt, dar îl trimit pe cel de 12 ani să acţioneze. Mie mi se pare evident că sunt protejaţi. De cine? De ce? Toate astea ar trebui să reiasă din raportul poliției“, a precizat bărbatul din Târgu Jiu.
Poliţiştii IPJ Dolj au explicat că, în acest caz, minorul este cercetat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, dosarul penal urmând a fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, cu propuneri legale. Poliţiştii doljeni au explicat şi de ce nu prea au ce să-i facă minorului care a strâns 78 de dosare penale numai anul acesta: „Face parte din categoria persoanelor care nu răspund penal pentru faptele sale, neavând capacitate de exerciţiu“.
Cât despre nemulţumirile pensionarului din Târgu Jiu, reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, „în ceea ce priveşte afirmaţia persoanei păgubite cu privire la faptul că persoanele din familia respectivă ar fi protejate de cineva, acest lucru poate fi uşor combătut prin dosarele penale în care mai mulţi membri ai acestei familii au fost cercetaţi şi care au fost soluţionate cu propuneri de trimitere în judecată“. În încheiere, pentru a-şi recupera banii, păgubitul este sfătuit de poliţiştii doljeni să se adreseze instanţei de judecată, pe cale civilă, „împotriva aparţinătorului minorului“.

De la furturi, la trafic de minori

Şi alţi membri ai familiei Călinescu au fost sau sunt cercetaţi în diverse dosare penale. Ultimul dintre ei, Cristinel Călinescu, zis „Grasu“, a fost ridicat pe 7 martie de poliţiştii de la Crimă Organizată din Olt. Alături de acesta, în arestul IPJ Olt a ajuns şi Alexandrina Radu, domiciliată în municipiul Caracal. Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, cei doi, împreună cu alte persoane, în perioada 2010-2011, au racolat mai multe tinere din judeţele Dolj şi Olt, o parte dintre ele minore, pe care le-au dus în Germania, promițându-le locuri de muncă bine plătite. Odată ajunse acolo, fetelor le erau luate documentele şi erau obligate să practice prostituţia „la stradă“. Potrivit anchetatorilor, în acest fel, traficanţii au obţinut venituri ilicite de peste 200.000 de euro. Pe 28 martie, cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru trafic de minori, iar Călinescu este şi acum în arest.

Minorii nu răspund penal

Potrivit art. 99 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ. Minorul care a îndeplinit vârsta de 16 ani răspunde penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS