16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenzaţional: Dan Diaconescu a preluat Oltchim

Senzaţional: Dan Diaconescu a preluat Oltchim

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ pentru titlurile deţinute de stat. La licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi a creanţelor Electrica şi AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest şi Chimcomplex, firme deţinute de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC, firmă înregistrată în Germania.
Statul a scos la vânzare atât acțiunile Oltchim (54,6% din capitalul social, pachet deținut de statul român), cât și creanța AVAS (aproximativ 250 de milioane de euro) și creanța Electrica (150 de milioane de euro). Participanții la licitație aveau posibilitatea de a cumpăra una, două sau toate cele trei active. PCC a făcut ofertă pentru toate cele trei active (acțiunile Oltchim, creanța AVAS și creanța Electrica), Chimcomplex pentru acțiunile Oltchim și creanța Electrica, iar Aisa Invest și Dan Diaconescu au făcut oferte doar pentru acțiunile Oltchim. Creanţele AVAS şi Electrica nu au fost adjudecate.
În cazul în care nu vor exista contestații asupra licitației, câștigătorul va trebui să facă plata pentru acțiuni până în februarie 2013, conform caietului de sarcini.
În documentația depusă de ofertanți se află scrisori de garanție bancară pentru suma minimă cerută prin caietul de sarcini, adică patru milioane de euro pentru acțiunile Oltchim. De asemenea, ofertanții au fost obligați să depună declarații pe propria răspundere că vor putea plăti sumele cu care au câștigat licitația. În cazul în care aceste plăți nu se vor produce, s-ar putea considera fals în declarații, fapt care atrage răspunderea penală.
PCC a făcut o ofertă de 13,443 milioane de lei pentru toate cele trei active în bloc, Chimcomplex a făcut o ofertă de 18,810 milioane de lei pentru cumpărarea acțiunilor deținute de stat la Oltchim și de 221,476 milioane de lei în cazul în care cumpăra și creanța Electrica. Tot Chimcomplex a oferit 202,666 milioane de lei pentru cumpărarea creanței Electrica și 221,476 milioane de lei în cazul în care cumpăra și acțiunile Oltchim. Aisa Invest a oferit 30 de milioane de lei pentru acțiunile Oltchim.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS