10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitor craiovean, tradus în limba lui Cervantes

Scriitor craiovean, tradus în limba lui Cervantes

La editura Fundaţiei Malaga, din frumosul oraş andaluz care l-a dat lumii pe Picasso, se află sub tipar, în ediţie bilingvă, româno-spaniolă, cartea scriitorului craiovean Ion Munteanu, intitulată „La pupitrul vieţii… Octav Calleya. Ghid de sociologia muzicii“

Lucrarea, publicată mai întâi în anul 2009, la editura SimArt, cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova, reprezintă o incursiune sub formă de dialog în viaţa şi activitatea muzicală laborioasă a cunoscutului dirijor spaniol, de origine română, Octav Calleya, îndrăgit şi apreciat de publicul meloman din Bănie şi din întreaga ţară datorită numeroaselor concerte dirijate la noi, sub absoluta dimensiune a excelenţei, mai ales după anul 1989.
Maestrul Octav Calleya, „român prin naştere, spaniol prin adopţiune şi malaghenios des corasone“, cum îi spun spaniolii, s-a născut la Chişinău, în noiembrie 1942, dar familia sa s-a stabilit după război la Craiova, faţă de care, după cum mărturiseşte, are o datorie morală, „tradusă printr-o profundă dorinţă de a-i da înapoi ceea ce acest oraş mi-a oferit mie: bucuria unei copilării petrecute pe aceste străzi, satisfacţia descoperirii aici a propriei vocaţii, emoţiile începuturilor mele pe scena muzicii“.
A absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, apoi şi-a desăvârşit pregătirea la Conservatorul din Viena, unde a avut mari profesori în arta dirijatului. În particular, oriunde îi ştia, prin Europa, pe Franco Ferrara şi pe Sergiu Celibidache, a urmat cursurile acestora de dirijat. A obţinut numeroase premii internaţionale, a fost şi este invitat în continuare să susţină concerte în Franţa, Italia, Germania, SUA, Mexic, dirijând orchestre renumite: Orchestra Filarmonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Valladolid – Spania, Orchestra de Stat din Istanbul, Orchestra „London Festival”, numeroase orchestre din Franţa etc.
La Malaga, a înfiinţat şi condus actuala orchestră filarmonică şi a fost profesor timp de 30 de ani la Conservatorul Superior de Muzică. Se întoarce mereu la Chişinău şi în România, pentru a dirija, cel mai legat sufleteşte fiind de Craiova, după cum ne mărturiseşte cu emoţie, deoarece „aici am copilărit şi tot aici am deprins primele taine ale artei sunetelor“.
Cartea despre dirijorul Octav Calleya a cunoscut o notorietate apreciabilă în România şi Republica Moldova, fiind lansată şi apoi prezentată succesiv la Craiova (Filarmonica „Oltenia“), Bucureşti (Ateneul Român), Braşov, Cluj, Oradea, Chişinău, Bălţi, Cahul ş.a.
Cu ocazia editării ediţiei bilingve, româno-spaniole, scriitorul Ion Munteanu ne-a mărturisit: „Am avut ocazia să cunosc îndeaproape, prin dialogul purtat pe parcursul a aproape 400 de pagini, viaţa şi activitatea unui mare muzician contemporan, de reputaţie internaţională şi atât de legat de Craiova. A fost o onoare pentru mine faptul că maestrul Calleya s-a lăsat «descusut» de întrebările mele, uneori incomode, oferind cititorilor portretul unui om care, prin muncă şi talent, perseverenţă şi multe, multe sacrificii, a făcut performanţă în proiectul pe care şi l-a propus la începutul vieţii. Maestrul Calleya este un model nu numai pentru tinerii muzicieni români, ci pentru oricine doreşte să facă ceva notabil cu viaţa sa. Cu chemare, cu mare seriozitate, uneori cu mari renunţări, da, se poate… Acesta este mesajul cărţii ce urmează să apară şi în librăriile din Spania“.
Traducătorul cărţii, lector univ. dr. Geo Constantinescu, de la Universitatea din Craiova, a adăugat: «La pupitrul vieţii… Octav Calleya…» nu este doar o valoroasă carte de sociologie, construită pe baza aplicării interviului de tip povestea vieții, ci, mai ales, este o lucrare ce depășește interesul pur științific, fiind scrisă în ritm alert, într-un bun stil publicistic, seducător pentru cititorii români, unde s-a bucurat de un real succes. Sunt convins că și cititorii spanioli vor citi cu același interes acest volum notabil, pentru că intervievatul, cunoscutul  dirijor Octav Calleya, în Spania și-a construit frumoasa carieră internațională și nu numai atât, a creat o școală de muzică în orașul în care l-a primit, Malaga. Totodată, dirijorul Octav Calleya are meritul de a fi realizat o înaltă educație muzicală a publicului acelui oraș, unde i-a fost încredințată misiunea de a fonda cea de-a doua orchestră profesionistă, alături de cea deja existentă, și prin care dumnealui însuși s-a făcut cunoscut“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS