10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNaveta Endeavour, la ultimul zbor

Naveta Endeavour, la ultimul zbor

Naveta spaţială americană Endeavour va fi expusă în muzeul California Science Center din Los Angeles, după un ultim zbor pe spatele unui avion Boeing 747 modificat, informează Mediafax. Endeavour, care a efectuat ultima ei misiune în spaţiu în perioada mai-iunie 2011, a părăsit miercuri Centrul Spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida.
Flota de navete a NASA a fost retrasă din circulaţie anul trecut, după trei decenii de activitate. Naveta Enterprise, care a servit, din 1976, ca prototip pentru alte navete, este expusă la Intrepid Sea, Air and Space Museum din New York, naveta Atlantis este expusă la Kennedy Space Center din Florida, iar Discovery se află în apropiere de Washington, la Centrul Steven F. Udvar-Hazy, o anexă a National Air and Space Museum.
Naveta Endeavour a fost botezată după nava britanică ce l-a purtat pe căpitanul James Cook în prima sa călătorie de explorare (1768-1771). De aceea, numele este scris în engleza britanică, şi nu în cea americană. Această denumire onorează, de asemenea, modulul de comandă al Apollo 15, numit şi acesta după nava lui Cook.
Alte două navete ale programului au pierit în urma unor accidente teribile: Challenger, în 1986, la puţin timp după lansarea sa, și Columbia, în 2003, la reintrarea în atmosferă. În total, 13 astronauţi au murit în cele două accidente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS