11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe sparg asociaţiile?

Se sparg asociaţiile?

Tot mai mulţi proprietari de apartamente din Craiova încearcă desprinderea de asociaţiile mari, coordonate cu „vigilenţă“ de preşedinţi care se consideră stăpâni pe un număr foarte mare de scări. Prin urmare, la instanţele craiovene s-au înregistrat în ultimele luni tot mai multe cereri pentru acordarea personalităţii juridice, adică constituirea de noi asociaţii pe una sau două scări de bloc.
„Tot mai mulţi proprietari au înţeles în ultima perioadă că au drepturi conferite prin lege cu privire la administrarea părţilor aflate în proprietatea comună a unui condominiu, prin urmare au decis să-şi înfiinţeze asociaţii pe scara de bloc şi astfel se desprind din vechea asociaţie. Motivul e uşor de înţeles: administratorii şi preşedinţii nu au înţeles că ei sunt de fapt plătiţi din banii proprietarilor pentru a administra proprietatea comună, pentru a manageria fondurile băneşti în scopuri nonprofit, aşa cum de altfel se specifică în statutul oricărei asociaţii. Aceşti administratori şi preşedinţi nu înţeleg că jobul lor presupune răspunderi şi obligaţii faţă de asociaţie ca persoană juridică şi nu sunt conducătorii supremi şi unicii gestionari fără oprelişti ai fondurilor.
În oraşe precum Bucureşti, moda asociaţiilor cu sute de apartamente în administrare a apus cu mulţi ani în urmă, deoarece s-a ajuns la concluzia ca este mai uşor de gestionat o asociaţie cu un număr mic de apartamente, mai uşor de verificat de către organele de control, se reduc riscurile delapidării de sume importante, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani în Craiova, unde administratorul de asociaţie a devenit un stigmat şi, mai mult decât atât, proprietarii sunt mai puţini la număr atunci când trebuie să se supună la vot anumite hotărâri şi este mult mai uşor să se ajungă la un consens. Din punctul meu de vedere, partea cea mai importantă este faptul că se sparg aceste găşti formate în jurul asociaţiilor care fac întotdeauna diverse artificii pentru a alege preşedintele şi comitetul favorit în detrimentul bunului mers al asociaţiei“, a precizat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile din Craiova.

Fiecare cu asociaţia lui

Între asociaţiile de proprietari din Craiova care au trecut sau urmează să treacă prin acest proces al scindării se numără Asociaţia Patria, din care s-au desprins până la această dată trei blocuri, constituindu-şi fiecare o asociaţie. În „chinurile“ despărţirii de asociaţia-mamă sunt şi o parte a proprietarilor din Asociaţia de locatari nr. 3 Craioviţa Nouă şi Asociaţia nr. 9 Eroilor, Valea Roşie. „Problema acestor asociaţii sunt reprezentanţii care vânează posturile de conducere sau cum să ţină ei mai bine situaţia sub control. Se tot ceartă între ei şi atunci se desprinde un grup care îşi constituie, să spunem aşa, propria asociaţie“, este de părere juristul Uniunii asociaţiilor, Ion Pătrulescu.

Cum îţi faci asociaţie
1. Întrunirea proprietarilor pentru stabilirea acţiunilor necesare constituirii asociaţiei de proprietari;
2. Înscrierea proprietăţii în registrele de carte funciară sau, acolo unde acestea nu sunt constituite, în registrele de transcripţiuni imobiliare, la birourile de publicitate imobiliară ale judecătoriilor;
3. Organizarea şi desfăşurarea adunării generale de constituire a asociaţiei de proprietari;
4. Legalizarea statutului şi a acordului de asociere şi depunerea actelor de înregistrare a asociaţiei de proprietari la judecătorie, în vederea obţinerii sentinţei judecătoreşti de înfiinţare;
5. Comandarea ştampilelor;
6. Deschiderea contului la o societate bancară;
7. Înregistrarea la administraţia financiară;
8. Încheierea contractelor cu furnizorii de utilităţi edilitar-gospodăreşti (apă-canal, termoficare, gaz, electricitate, salubritate);
9. Preluarea patrimoniului de Asociaţia de Proprietari de la Asociaţia de Locatari.

9 asociaţii noi
Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că la Serviciul coordonare asociaţii, de la începutul anului şi până în prezent, s-au înregistrat nouă asociaţii de proprietari noi. În medie, câte o asociaţie pe lună a reuşit să obţină personalitate juridică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS