10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii au datorii de milioane la CAS

Doljenii au datorii de milioane la CAS

De la 1 iulie, declararea şi plata contribuţiilor la sănătate şi la pensii ale persoanelor fizice care practică diverse activităţi economice se face la Fisc. Conform Ordinului Comun privind procedura de predare-primire a documentelor şi informaţiilor în vederea administrării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de alte persoane fizice asigurate, această activitate de predare-primire se va finaliza pe 30 septembrie, dar colaborarea între instituţii va exista până în iunie 2013, pentru că sistemele informatice folosite nu sunt încă compatibile. „Datoriile sunt tot în evidenţele noastre contabile, iar tot acest proces de predare-primire, dificil şi greoi atât pentru noi, cât şi pentru Fisc, se va finaliza la 30 iunie 2013. Asta pentru că sistemele informatice ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi ANAF nu sunt deocamdată compatibile“, susţin oficialii CAS Dolj.
În evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, la finalul lunii iunie, până când instituţia a avut competenţa să încaseze aceste contribuţii, datoriile doljenilor la Sănătate erau în cuantum de 3.657.172 de lei. În categoria persoanelor fizice cu aceste datorii intră membrii întreprinderilor individuale (II), ai întreprinderilor familiale (IF), persoanele fizice autorizate (PFA) care desfăşoară o activitate economică, persoane care realizează venituri din profesii libere (medici, avocaţi, experţi contabili, notari etc.), cele care au venituri din activităţi agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, dar şi persoanele fără venit.

Fiscul, sperietoare mai mare

Pentru recuperarea datoriilor, Finanţele doljene au preluat şi măsurile de executare silită a persoanelor fizice care nu şi-au plătit contribuţiile la Sănătate, iar acestea par să se dovedească eficiente. Din soldul de 3.657.172 de lei predat de CAS, Fiscul a încasat 545.471 de lei în luna iulie şi 710.207 de lei în august, dar mai are de recuperat o diferenţă de 2.401.494 de lei. „Am înţeles că asiguraţii au început să mai plătească, pentru că Fiscul are alte pârghii de recuperare a datoriilor. Şi noi am recuperat destui bani, dar parcă, pentru contribuabili, Fiscul este o sperietoare mai mare decât Casa. Finanţele se ocupă de recuperare, dar încasările făcute se transmit şi la noi“, afirmă oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
Contribuabilii care sunt somaţi şi nu plătesc în termenul dat de organul fiscal se pot alege cu conturile blocate şi cu alte măsuri de executare silită. Contribuţia la sănătate, care reprezintă 6,5% din venitul realizat, ajunge în Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi de aici se redistribuie în sistemul sanitar.
Reprezentanţii CAS Dolj au mai ţinut să precizeze că pentru dovada calităţii de asigurat şi pentru sumele restante până la data de 30 iunie, asiguraţii trebuie să se prezinte la Casă: „Dacă vor să plătească pentru perioadele din urmă, asiguraţii trebuie să vină tot la Casa de Asigurări de Sănătate. De aici li se dă o decizie de impunere cu care merg la Fisc şi plătesc, după care revin la CAS pentru a li se elibera adeverinţa care face dovada calităţii de asigurat“.
La rândul ei, şi CAS Dolj mai are datorii: către spitale. Acestea au rezultat din decalajele de fiecare lună apărute ca diferenţă între valoarea de contract cu Casa şi deschiderile de credit. Oficialii CAS susţin că banii respectivi ar putea să ajungă la unităţile spitaliceşti în cursul lunii octombrie. Spitalele mai aşteaptă şi banii din rectificarea bugetară făcută de guvern, dar aceştia nu au fost încă distribuiţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către Casele Judeţene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS