10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru judecători şi avocaţi

Puşcărie pentru judecători şi avocaţi

Magistraţii Curţii de Apel Cluj i-au condamnat la patru, respectiv patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pe foştii judecători ai Tribunalului Dolj, Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. Cei doi avocaţi judecaţi în acelaşi dosar de corupţie, Ion Militaru şi Octavian Ciucă, au fost condamnaţi şi ei la închisoare, însă au primit pedepse mai mici.

Cercetările în dosarul de corupţie în care sunt judecaţi magistraţii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, dar şi avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă, au început pe 9 martie 2010, când craioveanul Sergiu Stănăgoi, aflat în arest preventiv, a formulat un denunţ în care spunea că avocatul Militaru i-a promis că, în schimbul a 20.000 de euro, va obţine cercetarea în libertate a lui şi a celorlalţi doi inculpaţi din acelaşi dosar de înşelăciune cu cecuri fără acoperire – Marian Ciucă şi Constantin Drâmboi. Dosarul respectiv era judecat de Bogdan Diaconescu de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj. În urma supravegherii, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au stabilit că omul de legătură între avocatul Militaru şi judecătorul Bogdan Diaconescu era alt avocat, Octavian Ciucă, însă era implicat şi alt judecător, Laurenţiu Anghel, colegul de birou al lui Bogdan Diaconescu.
Anchetatorii au mai stabilit că, pe 3 mai, avocatul Militaru le-a transmis celor trei inculpaţi că judecătorul Diaconescu va da o soluţie mai blândă în dosar numai dacă va primi suma de 45.000 de euro. Pe de altă parte, acelaşi avocat negocia cu obţinerea unei soluţii favorabile pentru cei trei arestaţi în schimbul unei sume mai mici. În aceeaşi zi, Militaru i-a spus avocatului Octavian Ciucă să le transmită judecătorilor Anghel şi Diaconescu că cei trei nu sunt de acord să plătească de cât cel mult 30.000 de euro, deşi inculpaţii acceptaseră deja să dea 45.000 de euro.

Şpagă împuţinată de avocaţi

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, magistratul Bogdan Diaconescu a primit – prin intermediari – de la cele trei persoane pe care le judeca suma de 15.000 de euro, bani în schimbul cărora trebuia să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Suma de 15.000 de euro reprezenta, de fapt, doar o parte din totalul celor 45.000 de euro pe care cei trei arestaţi i-au dat avocatului Ion Militaru spre a-i remite judecătorului Diaconescu. Lăcomia avocaţilor a făcut însă ca banii să se împuţineze pe drum, la cei doi judecători ajungând mai puţin de jumătate din ei.
În dimineaţa zilei de 5 iunie, Militaru a primit de la fratele unuia dintre arestaţi suma de 45.000 de euro, bani care fuseseră însă marcaţi de procurori. După câteva minute, Militaru a intrat în biroul avocatului Ciucă, iar convorbirea dintre ei, înregistrată de procurori, a scos la iveală faptul că Militaru îşi „trăsese“ deja 10.000 de euro.

„Militaru – Bă, mi-a trimis…aia… Treizeci şi cinci fură.
Ciucă – Aşa.
Militaru – Ziseşi ăstuia că-i dai douăzeci şi opt. Da? Şi mai rămân… cât mai rămân?
Ciucă – Treizeci şi cinci. Douăş’opt…
Militaru – Cu şapte şi cu… Da’ nu, nu. Că zise trei jumătate. Nu patru.
Ciucă – Nu mai pun mâna pe ei. Îmi bag… în ei!
Militaru – Deci, trei jumătate.
Ciucă – Hai să mergem“.

Deşi cei doi avocaţi au stabilit să-şi oprească câte 3.500 de euro, iar judecătorilor să le dea 28.000 de euro, şpaga s-a mai împuţinat de două ori. Ciucă i-a dat lui Militaru 3.000 de euro, iar din restul de 32.000 de euro a oprit partea lui, de… 12.000 de euro. În aceeaşi zi s-a întâlnit cu judecătorul Laurenţiu Anghel, căruia i-a dat un plic cu 20.000 de euro. Acesta din urmă a oprit pentru el 5.000 de euro şi i-a dat lui Diaconescu suma de 15.000 de euro. Potrivit DNA, în schimbul banilor, Diaconescu i-a condamnat pe cei trei inculpaţi la câte patru ani de închisoare, deşi minimul pedepsei este de zece ani.

Judecători… judecaţi şi condamnaţi

Cei patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar pe 29 iunie 2010, procurorii DNA au dispus trimiterea lor în judecată. Bogdan Diaconescu a fost acuzat de luare de mită, Laurenţiu Anghel – de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, iar avocaţii – de trafic de influenţă. Iniţial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, însă în noiembrie 2010 a fost strămutat la Curtea de Apel Cluj la cererea lui Laurenţiu Anghel.
Vineri, după aproape doi ani de judecată, magistraţii clujeni i-au găsit vinovaţi şi condamnat pe judecători şi avocaţi. Astfel, vineri, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Laurenţiu Anghel la 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi la 4 ani pentru complicitate la luare de mită, în final acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea.
La rândul lui, Diaconescu a primit patru ani şi şase luni pentru luare de mită. Pentru că şi-au recunoscut faptele pentru care au fost trimişi în judecată, cei doi avocaţi au avut parte de pedepse mai blânde. Ciucă a fost condamnat la un an de închisoare pentru trafic de influenţă, iar Militaru – la un an pentru aceeaşi infracţiune.
Hotărârea Curţii de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de procurori.

Sechestru pentru recuperarea banilor

Pentru că, după flagrant, procurorii DNA nu au reuşit să recupereze toţi cei 45.000 de euro, Curtea de Apel Cluj a dispus confiscarea de la Diaconescu a sumei de 15.000 de euro şi a menţinut sechestrul pus pe maşina sa, un BMW X5. Aceeaşi instanţă a dispus confiscarea de la avocatul Militaru a sumei de 6.000 de euro şi menţinerea sechestrului pe Passatul său. În plus, instanţa i-a obligat pe cei patru inculpaţi să achite în total suma de 113.200 de lei cheltuieli judiciare. 

Dosarul denunţătorilor

Ulterior, în noiembrie 2010, Curtea de Apel Craiova a mărit pedepsele date de Diaconescu celor trei inculpaţi de la care a primit şpaga. Stănăgoi şi Ciucă au primit câte şapte ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Drîmboi – 5 ani.
În aprilie 2011, la recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a scăzut pedepsele în cazul lui Ciucă şi Stănăgoi cu câte un an, hotarârea fiind definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS