7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPieleşti, comună metropolitană

Pieleşti, comună metropolitană

Reţele publice de utilităţi, infrastructură rutieră, transport local, două echipe de fotbal, stadion cu instalaţie de nocturnă, trei instituţii de cultură, şase şcoli, şapte biserici, 150 de firme rezidente, dintre care amintim dealeri Toyota, Mercedes şi Volkswagen. Prin toate acestea, Pieleştiul arată că a devenit deja parte a Zonei Metropolitane Craiova. Lângă viitoarea Centură de Sud, Primăria din Pieleşti vrea să construiască un târg de săptămână şi o piaţă agroalimentară. 

Cu un buget anual de peste 7.000.000 de lei, comuna Pieleşti, aflată la șase kilometri de Craiova, este una dintre cele mai dezvoltate din judeţ. 150 de agenţi economici contribuie anual la bugetul local, cele mai multe firme fiind dealeri auto. „Avem foarte mulţi dealeri auto, pentru Toyota, Mercedes, Skoda, Citroen, Volkswagen, Ford etc. De asemenea, avem unităţi de producţie în domeniul textilelor şi al tâmplăriei PVC. Casa Noastră SRL este cel mai mare contribuabil. De curând însă, în comună a venit şi Bamesa Oţel Topoloveni, producător de subansamble pentru Ford. Îşi va construi o hală în satul Câmpeni. Aici a găsit teren mai ieftin, a cumpărat circa 4 hectare, plătind 2 euro/mp“, spune primarul Viorel Dică. Bugetul a permis primăriei să contribuie la investiţii importante. Spre exemplu, asfaltarea străzilor din comună (12 kilometri) a fost realizată cu bani de la guvern şi bugetul local (6 milioane de lei). O altă lucrare importantă este introducerea reţelei de gaze (32 de kilometri), 40% din costuri fiind suportate de primărie, prin contractarea unui împrumut pe zece ani de la CEC, în valoare de două milioane de lei.

Pieleşti, o opţiune pentru craioveni

Pieleştiul a intrat de curând în Zona Metropolitană a Craiovei şi va beneficia de importante proiecte de investiţii cu fonduri europene. „Am câştigat un proiect privind dezvoltarea şi reabilitarea casei de cultură în valoare de 3,1 milioane de lei, fără TVA. Noi cofinanţăm 2% din costuri. Cred că va fi cea mai mare casă de cultură din judeţ“, a subliniat primarul Dică. De altfel, primăria stă bine la capitolul cultură: are alte două cămine culturale reabilitate şi trei scene. Ansamblul Alunelu este cunoscut atât pe plan local, cât şi în Serbia şi Bulgaria, la românii de acolo. La căminul cultural din satul Câmpeni se organizează evenimentul „Tineret în acţiune“ – pe diferite tematici, cum ar fi lupta împotriva fumatului sau altele. De asemenea, în localitate funcţionează două stadioane principale, pe care evoluează „Avântul“ Pieleşti şi „Unirea“ Câmpeni. „Avântul“ evoluează în Liga a IV-a şi are un stadion pe care primăria îl îmbunătăţeşte permanent: a făcut o instalaţie de nocturnă în regie proprie, tribune din lemn, vestiare, instalaţie de încălzire pe bază de panouri solare etc. Scena culturală este amplasată într-o margine a stadionului. „Am împrumutat proiectul de la un festival din Covasna. De ce să vină o firmă şi să ceară de fiecare dată bani pe scenă. Am făcut-o pe asta, permanentă. Aici putem găzdui Festivalul internaţional de folclor şi alte evenimente“, a spus edilul-şef. Fundaţia scenei este turnată din beton, iar părţile laterale şi acoperişul sunt din lemn, proiectoarele sunt permanente. Vestiarele stadionului sunt dotate cu o modernă instalaţie de încălzire a apei, pe bază de panouri solare. Primarul vrea să implementeze aces sistem pentru iluminatul public în comună. „Plătim la curent 10.000 de lei lunar. Cu aces sistem, vom reuşi să facem economii“, crede el. Primăria are planuri importante la întretăierea drumurilor din localitate cu viitoarea Centură de Sud a Craiovei. „Avem o rezervă de 4 hectare acolo şi vrem să o folosim. Vrem să facem un târg de săptămână, pentru că în Craiova nu mai există aşa ceva. De asemenea, vrem să facem o piaţă agroalimentară, care să fie folosită de craiovenii din cartierele de la marginea oraşului“, încheie primarul. În fine, dacă mai era necesar pentru a arăta că Pieleştiul a devenit o comună metropolitană, trebuie amintit că primăria a înfiinţat şi a delegat serviciul de transport local. O firmă face transport public local între satele Pieleşti şi Câmpeni (20 de kilometri), preţul unei călătorii fiind de trei lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS