16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComuna Pieleşti, în permanentă dezvoltare culturală

Comuna Pieleşti, în permanentă dezvoltare culturală

Comuna Pieleşti se poate lăuda cu o activitate culturală în plină dezvoltare. Localitatea are trei scene de vară, două cămine culturale reabilitate şi unul care urmează să fie transformat în cea mai mare Casă de Cultură din judeţul Dolj. Acest proiect va fi realizat prin fonduri europene pentru zona metropolitană, din care comuna Pieleşti face parte.
Marinela Daniela Paciurea este directoarea Căminului Cultural ce urmează să sufere această transformare, dar şi a Ansamblului Folcloric „Alunelul“ din Pieleşti, care se bucură de recunoaştere la nivel naţional şi internaţional, în ţări precum Serbia sau Bulgaria. Ansamblul a fost înfiinţat în toamna anului 2004 şi avea aproximativ 30 de membri, în momentul de faţă numărul lor ajungând la 50. Grupaţi pe două categorii de vârstă (4-10 ani şi 10-23 de ani), ei vin nu numai din Pieleşti, ci şi din Craiova, Amărăşti, Daneţi, Cârna sau Teasc. Membrii sunt o mică fabrică de premii, având, până acum, peste 30. „Festivalul Cântecele Oltului de la Călimăneşti ne-a consacrat“, spune Marinela Paciurea despre anul 2005, când ansamblul a câştigat primele sale distincţii: trofeul, premiul pentru instrument, dar şi pentru solist vocal. De atunci, ei sunt invitaţi de onoare la Călimăneşti.

Viitoarea Casă de Cultură, cea mai mare din Dolj

Şi în Pieleşti, continuă aceasta, se desfăşoară, în fiecare an, trei festivaluri. Este vorba despre Festivalul Floriilor, Festivalul Internaţional de Folclor „Vara Pieleşteană“ – în preajma Rusaliilor, atunci când este şi ziua comunei -, dar şi Festivalul Înfrăţirii, ce are loc în fiecare an în octombrie. Directoarea mărturiseşte că primeşte constant sprijin din partea conducerii locale, primarul fiind „un iubitor de folclor şi de frumos“. Având un potenţial atât de mare, Căminul Cultural va fi transformat într-o adevărată Casă de Cultură. Construcţia actuală, care are doar o sală în care se desfăşoară spectacolele şi serbările, va fi mărită, urmând să aibă o înălţime de 18,7 metri. Astfel, ea va deveni cea mai mare Casă de Cultură din Dolj, cu ajutorul fondurilor europene pentru zona metropolitană. „Sus vom face o sală de balet şi o sală de instrumente“, a declarat Marinela Paciurea. Prin acestea, tinerii din Pieleşti vor avea câteva alternative frumoase de petrecere a timpului, căci, după cum completează directoarea, „copiii care nu au nimic de lucru au foarte mult timp de gândire să facă altceva“, lucru care nu este neapărat bun. Mai mult, la Căminul Cultural se face şi dans modern cu Margareta Chiurtu, dansatoare profesionistă a Ansamblului „Maria Tănase“, care se ocupă şi de activitatea ansamblului, cu o gamă de dansuri populare specifice regiunilor folclorice din România.
„A fost greu să aducem oamenii la spectacole“, a recunoscut Marilena Paciurea. Acum, însă, oamenii s-au obişnuit şi vin mereu la evenimentele culturale organizate în Pieleşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS