24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru chitare prietene

Patru chitare prietene

Patru chitarişti craioveni s-au reunit sâmbăta trecută în concertul „G4 – Local Guitarists“, un eveniment inedit pentru oraşul nostru

Cei patru chitarişti despre care vorbim sunt Silviu Zanfir, Ovidiu Cârstea, Alex Balintoni şi Victor Mănescu, pe care publicul craiovean – şi, în mod sigur, nu numai – îi cunoaşte din trupele Nopţi Albe, No Antidote, Ora Exactă şi, respectiv Armies of Enlil. Stiluri diferite şi caractere diferite s-au contopit într-un adevărat show, unde le-au fost alături colegii Bogdan Oprănescu (No Antidote – tobe) şi Alex Chirilă (Armies of Enlil – chitară bass).
Concertul, găzduit de George’s Pub, a început puţin după ora 22.30. Localul, micuţ, dar cochet, a fost puţin cam neîncăpător pentru zecile de persoane venite să se bucure de muzica unor chitare sau tobe mânuite cum trebuie. Asta n-a fost, însă, o problemă pentru fanii care au stat şi în picioare, şi la mesele de afară, de pe terasă, ca să vadă şi, în principal, să audă altceva decât ceea ce le oferise până acum Craiova.

G4 de Craiova

Poate vă întrebaţi de unde vine denumirea de G4, dar şi acest concept. Ei bine, ideea i-a venit prin anul 1996 lui Joe Satriani, renumitul chitarist american, care s-a gândit să mai ia alături de el încă doi chitarişti şi să plece prin lume, în turnee. De atunci, concertele G3 la nivel mondial s-au ţinut aproape în fiecare an, oferind combinaţii între chitarişti de renume, dar şi între stiluri muzicale diferite. Ideea acestui G4 i-a venit lui Victor Mănescu (Armies of Enlil), care a mărturisit că, „dacă Craiova duce lipsă de evenimente pentru chitara electrică, atunci să facem noi. Aşa ca l-am contactat pe Balintoni, care l-a contactat pe Ovidiu şi gata formula de chitarişti“.
Având în vedere că este prima dată când se organizează aşa ceva în Craiova, concertul a fost reuşit, chiar dacă cei şase au făcut doar două repetiţii. Fie că a fost vorba de rhythm&blues sau country, stilurile s-au îmbinat plăcut, chitariştii cântând atât separat, cât şi împreună cu colegii lor. Momentul final a fost, cu siguranţă, cel mai aşteptat de public. Acesta i-a strâns pe toţi cei şase pricepuţi într-ale muzicii pe scena mică din bar, unde au arătat ce ştiu să facă şi, mai presus de orice, că sunt prieteni în ciuda diferenţelor de stil sau a trupelor din care fac parte.
Am vrea să vă descriem atmosfera de la concert sau starea pe care muzica celor şase a reuşit să o transmită. Din păcate, nu s-a inventat încă hârtia multimedia, pe care să putem pune videoclipuri sau sunete. De aceea, ne vom limita la a vă spune să fiţi cu ochii pe G4 – Local Guitarists, pentru că o nouă seară a chitarelor va avea loc în aproximativ o lună. „O să se lase cu Deep Purple, ZZ Top, Led Zeppelin“, încheie, entuziasmat, Victor Mănescu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS