8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnat pentru omor, eliberat printr-o gafă a judecătorilor

Condamnat pentru omor, eliberat printr-o gafă a judecătorilor

Un tânăr din judeţul Olt, condamnat la 12 ani de puşcărie pentru omor calificat, a fost eliberat din arest după ce judecătorii Tribunalului Olt au… uitat să-i prelungească mandatul de arestare preventivă. După ce a ajuns acasă, inculpatul a fost implicat într-un alt scandal, în urma căruia au fost răniţi doi tineri şi un poliţist.

Povestea în care judecătorii Tribunalului Olt au uitat să ţină după gratii un tânăr condamnat pentru omor calificat începe în septembrie 2011. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Iulian Ruţă, de 25 de ani, din comuna Cilieni, Olt, pe 24 septembrie 2011, în jurul orei 20.00, l-a lovit în mod repetat cu pumnii şi picioarele pe Nicu Sebastian Podaru, provocându-i leziuni care au condus la decesul acestuia.
Procurorii au stabilit că, în acea zi, Ruţă şi Podaru, care erau vecini şi prieteni, au băut în câteva baruri din comună împreună cu mai multe persoane, printre care tatăl şi fratele inculpatului. Ajunşi într-o staţie de autobuz, Ruţă a început să se certe cu Podaru, după care l-a luat la bătaie cu pumnii şi picioarele. În apărarea victimei a sărit Valentin Băbiceanu, însă acesta a renunţat şi a plecat după ce a fost ameninţat cu un cuţit de Ruţă. După ce şi-a călcat în picioare prietenul, care a rămas într-o baltă de sânge în staţia de autobuz, Iulian Ruţă a fost dus acasă de fratele său, Florin. Anchetatorii au mai reţinut în rechizitoriu că Florin Ruţă s-a întors în staţia de autobuz şi a încercat să-i acorde îngrijiri medicale lui Podaru, însă fără succes, victima decedând în urma loviturilor primite.

Condamnat şi… eliberat

Pe 25 septembrie 2011, Iulian Ruţă a fost arestat preventiv, iar în martie, anul acesta, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, faptă pedepsită cu închisoarea între 15 şi 25 de ani.
Inculpatul a făcut apel la art. 320 din Legea nr. 202/2010, cunoscută drept Legea Micii Reforme în Justiţie, care prevede reducerea la o treime a limitelor pedepsei dacă inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor până la începerea cercetării judecătoreşti. În cazul omorului calificat, limitele pedepsei sunt 10 şi 16 ani şi opt luni de închisoare. Pe 24 aprilie, Tribunalul Olt l-a condamnat pe Ruţă la 12 ani de închisoare şi l-a obligat să achite părţilor civile 30.000 de lei drept daune materiale şi morale. Judecătorii nu au uitat să scadă din pedeapsa dată inculpatului timpul cât acesta a stat în arest, însă au uitat… să-l ţină acolo. Mai exact, în hotărârea din 24 aprilie, judecătorii nu au specificat dacă menţin arestul preventiv în cazul inculpatului. Ulterior, nemulţumit de pedeapsa primită, Ruţă a făcut apel, dosarul ajungând pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova.
Tribunalul Olt a încercat să dreagă busuiocul abia pe 3 mai, când a dispus introducerea în sentinţa dată pe 24 aprilie a menţiunii „în baza art.350 C.p.p. menţine măsura arestării preventive a inculpatului“.
Pe 20 iunie, la primul termen de judecată, avocatul lui Ruţă le-a cerut magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova eliberarea acestuia, motivând că, potrivit legii, Tribunalul Olt trebuia să se pronunţe printr-o hotărâre asupra arestului preventiv şi nu printr-o încheiere de îndreptare eroare materială, cum a fost cea de pe 3 mai. În aceste condiţii, judecătorii craioveni au considerat că hotărârea de pe 3 mai a colegilor de la Tribunalul Olt nu este legală, aşa că nu au avut încotro şi au dispus punerea în libertate a lui Ruţă, care era închis la Penitenciarul Craiova.
Curtea de Apel Craiova a reţinut că, pe 24 aprilie, deşi procurorul de şedinţă a cerut menţinerea arestului preventiv pentru Ruţă, judecătorii Tribunalului Olt nu au făcut nici un fel de referire la acest lucru în sentinţă. „Tribunalul Olt a uitat să menţină starea de arest a inculpatului, iar ulterior a emis o completare a hotărârii, care a fost considerată însă nelegală. În aceste condiţii, instanţa a dispus punerea în libertate a inculpatului“, a explicat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

A ajuns din nou în arest

Condamnatul Iulian Ruţă a ajuns din nou după gratii ieri, după ce, marţi, Curtea de Apel Craiova a emis un nou mandat de arestare, „spălând“ astfel greşeala judecătorilor din Olt. Şi asta, cu o mână de ajutor dată de inculpat, care s-a ales cu un nou dosar penal după ce a fost eliberat.
Pe 12 august, parcă încurajat de gafele făcute de magistraţi în dosarul său, Ruţă, împreună cu fratele său şi alţi doi amici de pahar, au provocat un scandal în comuna Cilieni,  în urma căruia două persoane au fost rănite. Nici poliţistul care a intervenit să îi calmeze nu a scăpat nebătut, acesta fiind agresat de Florin Ruţă, fratele lui Iulian.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Olt, cei patru sunt cercetaţi acum pentru ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice. După scandal, poliţiştii au cerut cercetarea agresorilor în stare de arest, însă procurorii au hotărât cercetarea lor în libertate.
Într-un final, marţi, Curtea de Apel Craiova a emis pe numele lui Iulian Ruţă un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, motivul fiind că  inculpatul nu a fost tocmai uşă de biserică în timpul cât a stat în libertate.
Poliţiştii din cadrul IPJ Olt au precizat pentru GdS că, ieri, Iulian Ruţă a fost ridicat şi dus în arest în baza mandatului emis de Curtea de Apel Craiova.

Pedepse diferite
Într-un dosar asemănător, judecătorii din Dolj s-au dovedit a fi ceva mai aspri decât colegii lor din Olt. Astfel, Rommel Voicu, tânărul care în octombrie 2010 l-a înjunghiat mortal pe elevul Andrei Goreci, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la 16 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor calificat, tot cu aplicarea Legii Micii Reforme în Justiţie. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a adăugat un spor de cinci ani la acestă pedeapsă, în final Voicu fiind condamnat definitiv de Înalta Curte la 21 de ani şi opt luni de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS