24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIdei de mii de lei pentru biblioteci

Idei de mii de lei pentru biblioteci

Bibliotecile locale şi cele judeţene pot candida pentru granturi de 4.000 sau 15.000 de lei, pentru a finanţa diferite proiecte în comunităţile din care fac parte, prin programul „Idei de mii de lei“ susţinut de Biblionet, informează Mediafax

De pe 1 şi până pe 30 septembrie, toate bibliotecile publice incluse în programul Biblionet pot candida pentru granturi prin idei de proiecte, ce trebuie să răspundă nevoilor specifice ale comunităţii. Ele trebuie să vizeze teme precum educaţia, comunicarea cu rudele din străinătate, legislaţie, turism, găsirea de locuri de muncă, agricultură, servicii bancare, sănătate, comerţ pe internet, evenimente culturale.

Proiect pentru impulsionare

Competiţia aceasta vrea să sprijine dezvoltarea durabilă a bibliotecilor publice din România şi este deja la a doua rundă de finanţare (prima a avut loc în luna iunie). Instituţiile pot aplica individual pentru „Idei de 4.000+lei“ sau în parteneriat pentru „Idei de 15.000+lei“. Selecţia candidaturilor va avea loc în luna octombrie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 1 noiembrie. Biblionet oferă şase finanţări pentru bibliotecile locale care candidează pentru „Idei de 4.000+lei“ şi patru finanţări pentru bibliotecile judeţene care aplică în reţea (cu cel puţin patru biblioteci locale) la „Idei de 15.000+lei“. „Pe lângă echipamente şi formare, programul Biblionet vine şi cu această componentă de granturi, menită să impulsioneze bibliotecarii să dezvolte idei noi, soluţii, propuneri şi proiecte şi, totodată, să-i sprijine pentru a şi le pune în practică. Sunt trei etape de finanţare anul acesta şi fiecare oferă şase granturi de până la 1.500 de dolari şi patru de câte 5.000 de dolari. Sunt în total 87.000 de dolari pe care programul Biblionet îi investeşte în iniţiativele şi ideile bibliotecarilor pentru comunităţile lor“, a declarat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet, citat de Mediafax.
Printre ideile câştigătoare din prima rundă a competiţiei din luna iunie a acestui an se numără înfiinţarea unui birou unic de informaţii pentru comunitate, organizarea unor întâlniri de educaţie sexuală între adolescenţi şi psihologi şi campanii de informare pentru prevenirea cancerului de sân. Mai mult, ideile a două biblioteci din Oltenia au câştigat şi ele mii de lei: Biblioteca Judeţeană Gorj (15.000+lei pentru proiectul „Bachus – prieten sau duşman“) şi Biblioteca Publică Locală Pietrari, jud. Vâlcea (4.000+lei pentru un proiect ce tratează obezitatea prin cursuri de educaţie pentru sănătate).

De unde vin şi unde se duc banii
Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, pe o durată de cinci ani, care îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Programul Biblionet din România include, până în acest moment, peste 1.500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente, şi peste 2.175 de bibliotecari formaţi. Până la finalul programului, Biblionet îşi propune să atingă peste 2.000 de biblioteci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS