10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISJ Dolj a descoperit, în sfârşit, problemele din şcoli

ISJ Dolj a descoperit, în sfârşit, problemele din şcoli

După ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj anunţa acum câteva zile că nu sunt probleme majore în şcoli înainte de începerea cursurilor, vineri prefectul de Dolj, Elena Costea, a prezentat o situaţie total diferită. Culmea, datele obţinute de prefect provin, pe de o parte, tot de la ISJ.

Ca să îndulcească hapul, Costea a spus că, în mare, şcolile sunt pregătite. Pomelnicul de probleme pe care l-a prezentat însă ulterior arată că situaţia nu poate fi ascunsă după cuvinte. În primul rând, trebuie spus că inspectorii şcolari şi angajaţii prefecturii trimişi în control nu şi-au terminat treaba până la 5 septembrie, aşa cum le ceruse prefectul, iar motivul este că aceştia au fost „angrenaţi în diverse activităţi în afara judeţului“, după cum a motivat Elena Costea.
„Am constatat că sunt unele probleme în ceea ce priveşte asigurarea spaţiilor corespunzătoare de depozitare a produselor din programul «Laptele şi Cornul». Sunt şcoli care nu dispun de astfel de spaţii decât la unitatea de centru, iar alte unităţi de învăţământ au solicitat autorităţilor locale alocarea de fonduri pentru achiziţia de vitrine frigorifice în care să depoziteze produsele. Este vorba de şcoli precum cele din Vârtop, Unirea sau Caraula. Autorităţile locale trebuie să se implice şi să găsească soluţii pentru aceste probleme, pentru că, altminteri, există riscul ca aceste produse fie să nu ajungă la elevi la timp, fie, şi mai rău, să ajungă alterate şi nu cred că doreşte cineva ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol“, a spus Costea. Nici la autorizaţii sanitar-veterinare nu stau şcolile prea bine. „Nu toate şcolile au reuşit să obţină autorizaţii sanitare de funcţionare. Vorbim de localităţi precum Secu sau Greceşti. La Argetoaia, pe lângă lipsa autorizaţiei sanitare, ţevile şi caloriferele nu au fost conectate la centrala termică, iar acoperişul este în stadiu avansat de degradare. La Unirea, pe lângă lipsa spaţiului de depozitare a produselor lactate şi de panificaţie, sunt probleme legate şi de asigurarea apei curente, dar înţeleg că se fac demersuri în acest sens.
Nici la Piscu Vechi nu s-a dat autorizaţie sanitară. Aici problemele sunt mai mari: clădirile şcolii sunt în reabilitare până în vara anului viitor, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare, nu există spaţiu adecvat pentru depozitarea produselor din programul «Laptele şi Cornul» şi nici combustibil. În acest sens, s-a solicitat Inspectoratului Şcolar găsirea unei soluţii pentru ca elevii să fie mutaţi la o altă unitate de învăţământ.
O situaţie deosebită a fost întâlnită la structura din Băileşti a Palatului Copiilor, unde clădirea este în continuă degradare şi reprezintă un real pericol pentru copii şi cadrele didactice. Nu există grupuri sanitare, etajul clădirii este dezafectat din cauza degradării acoperişului. De fapt, întreaga clădire necesită o amplă reabilitare. Reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Inspectoratului Şcolar, responsabili de zonă, au făcut demersuri pe lângă autorităţile din Băileşti, pentru a muta Palatul Copiilor într-o altă clădire“, a declarat prefectul.
De asemenea, o serie de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj nu au realizat aprovizionarea cu combustibil pentru încălzire pe timpul iernii. Este vorba de şcoli precum cea din Întorsura, unde combustibilul solid ajunge doar pentru două săptămâni, neexistând prevăzută în buget suma necesară pentru asigurarea de combustibil pe toată perioada iernii, Dobreşti, Amărăştii de Sus, dar şi Liceul „Petre Baniţă“ din Călăraşi, care are asigurat combustibil doar pentru o lună. O problemă deosebită este în comuna Lipovu, acolo unde primăria nu a găsit nici acum banii necesari pentru plata navetei profesorilor. „Sunt unele probleme de comunicare acolo“, a explicat prefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS