16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVaccinurile la copii, subiect de dispută în mediul sanitar

Vaccinurile la copii, subiect de dispută în mediul sanitar

Societatea Română de Pediatrie a venit cu propunerea introducerii în calendarul naţional şi a altor vaccinuri care i-ar feri pe copii de unele boli infecţioase, cum este, de exemplu, cel împotriva varicelei. Direcţia de Sănătate Publică Dolj, reprezentanta Ministerului Sănătăţii în judeţ, nu împărtăşeşte părerea.

În apropierea începutului noului an şcolar, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte importanţa imunizării prin vaccinare a copiilor din grădiniţe şi şcoli împotriva bolilor infecţioase. „Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă, iar programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc“, se arată într-un comunicat emis de SRPED. În acesta se enumeră şi vaccinurile care se fac copiilor la grădiniţă – antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antirujeolă, rubeolă, oreion (ultimele două la vârsta de un an a copilului), sau celor care merg la şcoală – antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă şi antipoliomielită (la vârsta de şase ani).
În acest context, Societatea Română de Pediatrie a venit cu o recomandare, vaccinarea şi împotriva varicelei, „o boală extrem de contagioasă, care nu poate fi prevenită prin vaccinurile acoperite de schema naţională de vaccinare“. „Numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% faţă de 2010, în contextul în care în ultimii patru ani incidenţa a fost constant în scădere. Studiul nostru arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Conform studiului, majoritatea copiilor afectați de varicelă au în jur de trei ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicaţii“, se mai menţionează în comunicatul SRPED.  

„Varicela poate afecta încrederea în sine a copilului“

Societatea Română de Pediatrie susţine că cicatricele severe de la nivelul pielii, care pot apărea în urma bolii, ar putea afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. „De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită sau pneumonie“, mai spune SRPED, care propune astfel introducerea vaccinului împotriva varicelei în calendarul naţional de vaccinare. „Printre ţările care au inclus vaccinul varicelic în programele naţionale de imunizare se află Canada, SUA, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Coreea etc.“, este motivarea Societăţii Române de Pediatrie.
„Faptul că un vaccin, aşa cum este cel împotriva varicelei, este opţional, nu înseamnă că acesta este mai puţin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinţii nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să îşi protejeze copiii şi mai bine. Vaccinarea este o investiţie în sănătate“, a spus şi prof. dr. Marin Burlea, preşedinta Societăţii Române de Pediatrie.
În completarea gamei de vaccinuri din programul naţional de imunizare mai sunt enumerate şi alte vaccinuri cu ajutorul cărora părinţii îşi pot proteja copilului şi de alte boli infecţioase ce pot fi periculoase, precum infecţia cu rotavirus (vaccin care se poate face între șase săptămâni şi șase luni ale copilului), bolile pneumococice invazive şi otitele medii pneumococice (două luni – cinci ani) sau hepatita A (1 – 15 ani).

„Nu Societatea de Pediatrie ia deciziile“

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj nu împărtăşeşte întru totul punctul de vedere al Societăţii Române de Pediatrie. Chiar dacă îl consideră pertinent, reprezentanţii DSP susţin că societatea nu are putere de decizie în acest caz şi că tot ceea ce poate face este să tragă un semnal de alarmă. „Societatea Română de Pediatrie nu poate lua decizii. Poate să-şi spună o părere, poate trage un semnal de alarmă, dar atât. Într-adevăr, anul acesta s-a consemnat o creştere a virozelor. Au fost rubeolă – chiar epidemie naţională – rujeolă, virusuri gripale şi paragripale, varicelă, toate cu valori mai crescute ca anul trecut, dar se urmăreşte evoluţia în timp a acestora, nu de la un an la altul. Este o constatare pertinentă, dar Societatea de Pediatrie nu are putere de decizie“, susţine dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Acesta a explicat şi procedura prin care se iau deciziile privind introducerea unor vaccinuri în calendarul naţional de vaccinare. „Pentru asta există Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul căruia este un Centru de Supraveghere a Bolilor Infecţioase. El poate constata toate cele spuse de Societatea Română de Pediatrie şi poate face propuneri, care vor fi analizate de Comisiile de Vaccinologie şi Epidemiologie ale Ministerului Sănătăţii. Doar ele pot lua decizii în ceea ce priveşte includerea şi a altor vaccinuri în calendarul naţional de vaccinare. Unele vaccinuri sunt obligatorii, chiar vitale, pentru că sunt împotriva unor boli cu impact masiv asupra populaţiei, precum poliomielita, hepatitele, tusea convulsivă şi de aceea sunt incluse în program. Calendarul naţional de vaccinare este într-o continuă modificare, în funcţie de situaţia epidemiologică din ţară“, a mai spus dr. Ştefan Popescu.

Vaccinarea elevilor
Prin Ordinul nr. 376/2012 s-a modificat din nou calendarul naţional de vaccinare, iar vaccinurile care iniţial fuseseră trecute de la medicii şcolari la medicii de familie au fost lăsate până la urmă tot în seama unităţilor de învăţământ. Motivul principal pentru care copiii între 6 şi 14 ani vor fi vaccinaţi tot în cadrul campaniilor şcolare a fost că, prin trecerea responsabilităţii la medicii de familie, va scădea gradul de acoperire vaccinală, copiii fiind mai uşor de mobilizat atunci când sunt la şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS