10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii, hoţi de lux în străinătate

Românii, hoţi de lux în străinătate

O grupare infracţională formată din 16 persoane din Drobeta Turnu Severin îşi desfăşura activitatea ilegală în statele Uniunii Europene, având ca ţintă principală magazinele cu obiecte şi accesorii de lux. Membrii grupării trăiau pe picior mare în România, se plimbau cu maşini scumpe şi locuiau în apartamente mobilate după ultima modă.
Poliţiştii severineni au efectuat ieri patru percheziţii domiciliare în municipiul Drobeta Turnu Severin, la solicitarea autorităţilor judiciare din München.
Membrii acestei grupări au sustras dintr-un magazin cu obiecte de lux 25 de ceasuri de mare valoare, prejudiciul creat fiind de peste un milion de euro. Ca mod de operare, poliţiştii spun că aceştia au tăiat geamul securizat cu un flex electric, după care au sustras ceasurile din vitrină. Oamenii legii au reuşit să recupereze 8 din cele 25 de ceasuri furate. „Cele patru percheziţii implică o activitate transfrontalieră în care au fost angrenate România, Italia, Elveţia, Austria şi Germania şi care priveşte o grupare infracţională formată din 16 persoane care acţiona şi comitea infracţiuni de furt pe teritoriul acestor state. Persoanele respective sunt toate din judeţul Mehedinţi. Ele vizau în general bunuri de valoare, ceasuri electronice de marcă, bijuterii de valoare şi sume de bani. Prejudiciul stabilit şi reclamat în această speţă este de 1,1 milioane de euro“, a declarat comisarul-şef Alexandru Stoica, adjunctul IPJ Mehedinţi.
Furturile au fost comise în perioada 2008-2012. Pentru identificarea hoţilor români, autorităţile din statele respective au colaborat cu poliţiştii mehedinţeni. „Este meritul poliţiei din Mehedinţi pentru identificarea şi stabilirea vinovăţiei celor 16 persoane. În acest sens, am avut ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale care,  împreună cu lucrători de la IGPR, s-au deplasat în Austria şi în Elveţia şi au lucrat împreună cu poliţiştii de acolo la identificarea acestor persoane şi la administrarea probatoriului, iar la finalizarea acestor activităţi au fost emise 16 mandate europene de arestare. Cele 16 persoane din grupare au fost reţinute în diverse ţări, șapte în România, cinci au fost arestate în Austria, două în Elveţia şi două în Italia“, a mai spus comisarul-şef Alexandru Stoica.
Membrii grupării au intrat în vizorul poliţiştilor mehedinţeni tocmai din cauza maşinilor de lux şi accesoriilor cu care ieşeau în public. „Membrii grupării identificau magazine de lux sau locaţii unde realizau că ar fi bunuri de valoare și spărgeau vitrina. Au fost situaţii în care loveau vitrina cu maşina, luau din ea ce puteau și fugeau înapoi în România, unde vindeau bunurile la amatorii de chilipiruri. În aceste condiţii, a fost destul de greu să fie identificaţi de autorităţile din statele respective, pentru că perioada în care stăteau acolo era foarte scurtă“, a explicat comisarul-şef Marin Ciobotea, şeful Biroului urmăriri de la Serviciul de investigaţii Criminale al IPJ Mehedinţi.
În acest dosar se continuă cercetările pentru că oamenii legii au informaţii că mai există şi alte persoane implicate în această grupare infracţională.
Cele 16 persoane sunt arestate preventiv, şapte dintre acestea fiind identificate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi şi extrădate în baza mandatelor europene de arestare, emise de  statele pe teritoriul cărora au comis infracţiunile.
Activităţile continuă în cooperare cu autorităţile germane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS