10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFonduri europene pentru obiectivele culturale din Craiova

Fonduri europene pentru obiectivele culturale din Craiova

Consiliul Judeţean Dolj a trecut în revistă câteva dintre proiectele cu bani europeni aflate în derulare, care vizează obiectivele culturale din Bănie

Pe lângă celelalte investiţii din judeţ (infrastructură, aeroport, spitale), Consiliul Judeţean (CJ) Dolj s-a aplecat şi asupra unui alt domeniu considerat important: cultura. Autorităţile judeţene s-au implicat în acest sens prin atragerea de fonduri europene prin diverse programe, banii vizând obiectivele culturale din Craiova. „Prin POR (Programul Operaţional Regional – n.r.) s-au atras finanţări importante, cu ajutorul cărora au fost restaurate două muzee deosebite ale Craiovei, Muzeul Olteniei, proiect finalizat deja, şi Muzeul de Artă, proiect pe care sperăm să-l finalizăm, de asemenea, în acest an. Numai prin aceste două proiecte au fost atrase în Craiova aproape 14 milioane de euro“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj.
Atragerea de fonduri pentru cultură este o preocupare pe care consiliul judeţean susţine că o are şi în noul mandat. „Preocuparea noastră va fi legată de obţinerea de fonduri europene pentru realizarea de expoziţii de bază. În cadrul Muzeului Olteniei există deja implementat un astfel de proiect. Expoziţiile de bază vor mări cu siguranţă cota de imagine a muzeului şi numărul de vizitatori“, a mai spus Cristinel Iovan. Consiliul judeţean se mândreşte şi cu Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei, amenajată din fonduri proprii. Aici, în câteva luni va fi inaugurat primul Planetariu din Craiova, unde copiii, elevii vor putea viziona filme cu rol educaţional, în format 3D.

Muzeul „Constantin Brâncuşi“ va ridica imaginea oraşului

Şi la Muzeul de Artă aflat în somptuosul Palat „Jean Mihail“ continuă investiţiile, unul dintre proiectele importante derulate de autorităţile judeţene fiind cel legat de muzeul dedicat lui Constantin Brâncuşi. „Suntem într-o etapă importantă, finalizarea documentaţiei tehnice, proiect tehnic care are drept scop construirea Muzeului «Constantin Brâncuşi», o clădire care va fi în aceeaşi incintă cu Muzeul de Artă. Acest muzeu dedicat vieţii şi activităţii marelui sculptor român cred că va stârni foarte multe comentarii pozitive, dar şi aprecieri din partea muzeografilor. Exponatele cu operele lui Brâncuşi pe care le avem merită puse şi mai bine în valoare“, a explicat Cristinel Iovan, care crede că apariţia unei astfel de clădiri în Craiova va ridica imaginea oraşului.
Un alt proiect al CJ Dolj vizează Biblioteca Judeţeană, instituţie pentru care s-a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria. „Această cooperare, după cum vedeţi, este şi pe cultură, nu doar pe partea de drumuri. Pe acest program se încearcă obţinerea de finanţare pentru expunerea la Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman» de cărţi cu scriere veche şi realizarea de dispozitive IT cu care acestea să se poată viziona fără să fie deteriorate“, a menţionat Cristinel Iovan. „Avem proiecte ambiţioase pe cultură, iar scopul nostru este ca aceste clădiri, aceste monumente de artă, să capete viaţă, iar oamenii să se bucure de ceea ce văd acolo“, a adăugat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS