17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu ce bani se astupă gropile?

Cu ce bani se astupă gropile?

Primăria Craiova a terminat de inventariat gropile din carosabil, dar nu vrea să divulge nici numărul lor şi nici sursa de finanţare
pentru astuparea acestora

Cu câteva săptămâni în urmă, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa că a dispus o inventariere a tuturor gropilor din carosabil care există în municipiu, pentru a se putea aprecia cam ce sumă e nevoie să fie alocată pentru astuparea lor. Edilul-şef al Craiovei susţinea că predecesorul ei, Antonie Solomon, a cheltuit pe asfaltări cu iz electoral toţi banii alocaţi în acest an pentru „reparaţii curente drumuri“ (71.500.000 de lei), asfaltând nu neapărat în zonele unde era nevoie de aşa ceva, ci mai ales acolo de unde ştia că va primi voturi în scrutinul pentru primărie.
„Banii s-au terminat încă din luna mai, pentru că fosta conducere a primăriei a cheltuit în disperare pentru acele asfaltări electorale. Nu ne-a rămas nici un leu din suma alocată până la sfârşitul anului. Deocamdată, căutăm soluţii pentru a continua totuşi reparaţiile. Spre exemplu, eu, săptămâna viitoare, vreau să merg la guvern să-i rog să ne mai dea ceva bani măcar ca să astupăm gropile. Dacă nu, va trebui să mai luăm de la alte capitole bugetare, să vedem cum rezolvăm măcar cu gropile astea care sunt foarte mari în asfalt, pe care să încercăm să le astupăm cumva. Altă variantă ar fi să convingem firma care are acord-cadru cu noi – Delta ACM ‘93 Bucureşti – să lucreze pe banii ei şi să-i dăm la anul“, explica, în urmă cu două săptămâni, primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Numărul gropilor, secret municipal

Timpul a trecut, iar după ce Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri câteva dintre „craterele“ care se cască în străzile municipiului, punând în pericol circulaţia pe drumurile publice din oraş, în Craiova a reînceput plombarea gropilor. Din motive necunoscute, municipalitatea nu a acceptat să divulge rezultatul acestui „recensământ al gropilor“, însă a considerat de cuviinţă să se laude cu această operaţiune, prin intermediul unui comunicat remis ieri presei.
„Comisia de inventariere a gropilor din municipiul Craiova, înfiinţată prin dispoziţia doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, a finalizat sarcinile trasate şi s-a demarat acţiunea de refacere a carosabilului. În ultimele două zile, au fost acoperite cu asfalt gropile de pe străzile Potelu, Bucura şi Aleea 2 Bechetului. În acelaşi timp se continuă lucrările pe bulevardul Nicolae Titulescu, pe străzile Râului şi Popoveni. Săptămâna viitoare vor fi plombate şi gropile de pe strada Brestei“, se menţionează în comunicatul primăriei. Acelaşi document arată că ar urma să fie încheiate până la sfârşitul acestei luni „lucrările de plombare pe alte cinci amplasamente: pe strada Lămâiţei (a cărei asfaltare integrală s-a finalizat cu o lună în urmă, deci n-ar fi trebuit să mai existe ceva de plombat! – n.r.), în cartierul Craioviţa Nouă – în zona blocului 165 limitrof cu bulevardul Tineretului, în cartierul Valea Roşie – adiacent cu strada Electroputere, pe strada Traian
Gheorghiu – zona Bigul Vechi, şi pe strada Emil Gârleanu“.

Plombări misterioase

Municipalitatea menţine un anumit grad de mister şi în privinţa finanţării acestor lucrări de plombare a străzilor, lucrări care, de altfel, sunt binevenite! Mai precis, în comunicatul de ieri se arăta că sursele de finanţare pentru aceste plombări „provin de la bugetul naţional, în urma rectificării bugetare aprobate de Guvernul României“. Într-adevăr, prin Ordonanţa de Guvern nr. 13/23 august 2012, Doljul a primit 3.137.000 de lei cu titlul de „sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012“, la care se adaugă 5.322.000 de lei „pentru achitarea unor obligaţii de plată faţă de operatorii economici“ nu ştie însă cât şi dacă a fost repartizat municipiului Craiova ceva din aceste sume. Sau, cel puţin, nimeni din Primăria Craiova…
Am solicitat explicaţii municipalităţii în acest sens, dar reprezentanţii Primăriei Craiova nu ne-au răspuns până la închiderea ediţiei. Se pare că nici nu aveau ce, din moment ce la ultima şedinţă de consiliu local nu s-a operat nici o rectificare bugetară la capitolul bugetar Transporturi, unde ar trebui prevăzute cheltuielile de acest gen. Drept urmare, întrebarea rămâne: De unde-s banii pentru astuparea gropilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS