17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, un imens şantier!

Craiova, un imens şantier!

De circa doi ani, oraşul este sufocat de construcţii. În prezent, unele s-au finalizat, cum ar fi pasajul suprateran din Valea Vlăicii, dar alte investiţii îi iau locul în zone diferite ale urbei.  GdS a făcut o inventariere a celor mai importante şantiere din Craiova. Aflaţi când se finalizează zgomotele macaralelor, pichamerelor şi buldozerelor în zona în care locuiţi, dar şi care sunt zonele în care se vor deschide şantiere noi. 

Craiovenii au parte în ultimii doi ani de neplăceri în trafic din cauza construcţiilor care sunt prevăzute în diferite zone. GdS a inventariat cele mai importante şantiere care mai există în lucru, precum şi cele care urmează să se deschidă în perioada următoare. Vă prezentăm termenele de execuţie, pentru a afla cât mai aveţi „de îndurat“, până când Craiova se modernizează.
De departe, cel mai important şantier din oraş la ora actuală este pasajul subteran care va trece pe sub strada Arieş (pe la intersecţiile străzilor Arieş, cu strada Alexandru Ioan Cuza, respectiv cu strada Împăratul Traian). Arterele de circulaţie blocate până la finalizarea lucrărilor creează neplăceri conducătorilor auto, iar zgomotul produs este un disconfort clar pentru locatarii din zonă. Fie că sunteţi simpli trecători, fie locuitori în zona centrală, cu toţii trebuie să mai aveţi puţină răbdare! Teoretic, lucrările ar trebui să fie finalizate până pe 18 noiembrie 2013. Constructorii MITLIV şi austriecii de la HARAU care lucrează în asociere au anunţat că vor devansa termenul de execuţie a pasajului subteran. Finanţarea pentru realizarea pasajului provine din fonduri europene, la pachet cu alte lucrări contractate de municipalitate, cum ar fi: pasajul suprateran recent finalizat în centrul municipiului, reabilitarea a şase străzi (Amaradia, Toamnei, Pelendava, Brestei şi bulevardele Tineretului şi Olteniei), reabilitarea străzilor Râului, Caracal şi Bariera Vâlcii şi altele. Toate acestea au o valoare totală de 92,7 milioane de euro, mare parte fiind fonduri nerambursabile.

Romexpo de… Romaneşti

Altă lucrare de anvergură este Centrul Multifuncţional Craiova, din cartierul Romaneşti. La faţa locului se lucrează din plin. Deşi termenul de finalizare a lucrării este 26 august 2013, constructorii care lucrează în asociere (Recon, Romelectro şi MITLIV) au precizat recent că termenul este devansat cu cel puţin şase luni. Lângă acest centru expoziţional se va deschide alt şantier, un centru de dezvoltare tehnologică și excelenţă în afaceri, care se va realiza tot de către municipalitate, şi tot cu fonduri europene.

Parcare supraetajată lângă mall

Altă zonă a Craiovei, alt şantier. La Electroputere Mall, în faţa clădirii principale a centrului comercial se construieşte de zor. Reprezentanţii mallului au declarat pentru GdS că acolo se va construi un spaţiu pentru Decathlon (magazin specializat în articole sportive), iar deasupra magazinului va fi ridicată o parcare supraterană de 350 de locuri. În aceeaşi zonă vor fi ridicate clădirile care vor găzdui Norauto (service auto specializat, care însoţeşte hipermarketurile Auchan peste tot în lume) şi Media Galaxi (magazin specializat în electronice şi electrocasnice). Suprafaţa construită pentru retail va fi de 8.000 de metri pătraţi, iar parcarea va avea 10.000 de metri pătraţi. Compania informează că lucrările din curtea mallului se vor încheia la sfârşitul acestui an.
La celălalt potenţial mall al Craiovei, Adora Mall, de pe strada Caracal, încă nu au început lucrările. Câţiva oameni se zăreau printre construcţia începută şi ruginită, iar o macara se vede printre gard, dar nu putem spune că şantierul este activ. Pe pancarta afişată la faţa locului se menţionează că lucrările ar fi trebuit să înceapă în martie 2012 şi să se finalizeze în martie 2014. Până la această dată, compania care ar trebui să dezvolte Adora Mall în Craiova – dezvoltatorul imobiliar portughez Sonae Sierra – nu a anunţat oficial când se va construi acest mall. Lucrările sunt încremenite la stadiul de fundaţie după ce a început criza, pentru că dezvoltatorul nu a mai avut finanţare pentru finalizarea proiectului. Rămâne de văzut dacă se mai face.

Construcţiile de locuinţe, mai puţine

Dacă la capitolul artere de circulaţie şi centre de afaceri Craiova excelează, în ultima perioadă sunt din ce în ce mai puţine construcţiile de locuinţe, iar cartierele rezidenţiale noi de la periferie au dispărut de pe harta construcţiilor din oraş. Nici în oraş nu prea se mai construiesc locuinţe. Pe strada Caracal, vizavi de potenţialul mall, se construieşte un bloc de locuinţe. În alte zone ale oraşului acestea s-au finalizat şi se mai lucrează la puţine. De fapt, domeniul imobiliar nu a mai fost atractiv pentru dezvoltatori în ultimi ani. La nivelul Doljului, anul trecut, cons-trucţiile de locuinţe au scăzut cu 15% faţă de anul 2010, potrivit Statisticii.

Drumurile noastre toate…

Se lucrează la drumuri la ieşirea din Craiova, chiar înainte de Selgros, pentru reabilitarea unui tronson din DN 6 Craiova – Alexandria. Valoarea totală a proiectului este de 119 milioane de lei (fără TVA), din care fonduri europene – 82 de milioane de lei. Constructorul – SC SECOL – susţine că porţiunea de drum va fi gata în mai 2013. Aceeaşi companie a băgat buldozerele la lucru pe centura de Sud a Craiovei, numită şi „Autostrada Fordului“, despre care GdS a relatat recent. Şantiere mai sunt în oraş, dar noi le-am prezentat pe cele mai importante pentru locuitorii urbei, iar unele au fost închise recent, chiar anul acesta. S-au încheiat modernizările la strada Pelendava, pe Amaradiei, Brestei, Tineretului, Olteniei.

Şantierele în cifre

– 92,7 milioane de euro este valoarea celor mai importante proiecte (pasaj suprateran, pasaj subteran şi reabilitări de străzi) care se vor cheltui în Craiova din fonduri europene pentru construcţii;
– 119 milioane de lei (fără TVA) vor fi cheltuite pentru reabilitarea tronsonului 3 din drumul naţional Craiova – Alexandria, adică doar porţiunea care începe de la ieşirea din Craiova şi se întinde pe o lungime de 37 de kilometri;
– 350 de locuri de parcare vor fi disponibile la iarnă în curtea Electroputere Mall, în parcarea supraterană care se ridică acolo, iar accesul maşinilor va fi gratuit;
– 836 de locuinţe s-au construit anul trecut în Dolj, cu predilecţie în mediul rural, cu 15,7% mai puţine decât în 2010

Ce lucrări încep în perioada următoare

Fie anul acesta, fie în prima parte a anului viitor vor apărea şantiere noi în Craiova. Parcarea subterană de lângă Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, refacerea teatrului de vară din Parcul „Nicolae Romanescu“ sunt numai câteva dintre viitoarele şantiere din municipiu. În plus, sunt în plan lucrări de canalizare în Brestei, Catargiu, Bariera Vâlcii. Alte bulevarde şi străzi urmează să fie refăcute. Amintim aici Bariera Vâlcii, bulevardul Râului şi strada Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS