Spital municipal nou în curte la „Filantropia“

Autori


Ideea construirii unui spital municipal nou la Craiova nu a fost abandonată de autorităţile locale. Primăria are în prezent în subordine trei unităţi medicale, Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ şi Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, însă posibilităţile de a le sprijini sunt limitate. Autorităţile pot ajuta sistemul sanitar doar cu bani pentru utilităţile şi reparaţiile spitalelor, dar nici pentru acestea nu se găsesc mereu surse de la buget.

Cel mai bun exemplu este dat de situaţia actuală, când primăria susţine că nu poate vira în acest an vreun ban către spitale. „Noi, ca primărie, nu putem da bani la spitale pentru salarii, medicamente, materiale sanitare şi altele de acest fel, ci doar pentru utilităţi și reparaţii. Din păcate, anul acesta nu cred că putem da bani de la buget pentru spitale. În momentul în care va începe să se plătească tranşa a doua din impozite şi taxe, şi se vor face încasări mai mari la buget, poate atunci să mai dăm ceva. Dar, cel mai probabil, anul viitor vom încerca să ajutăm spitalele, mai mult cu reparaţii“, a precizat viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, în atribuţiile căreia intră şi spitalele.

Problema este că spitalele înghit sume mari pentru reparaţii şi utilităţi şi asta din cauza vechimii clădirilor şi a faptului că ele nu au mai fost renovate de-a lungul timpului. „Utilităţile în spitalele româneşti, vă spun cu mâna pe inimă, costă de trei ori mai mult decât ar trebui să coste. De aceea nu ştiu dacă mai este eficientă repararea spitalelor. Până la urmă, ce poţi să repari şi cât poţi să mai repari? Sunt clădiri care se apropie sau au depăşit suta de ani şi care nu au fost făcute pentru aşa ceva. Mai mult te costă reparatul, decât să le pui jos şi să le faci din nou“, a mai spus Cristina Calangiu, oferind ca exemplu Spitalul „Filantropia“.

Compusă din mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, unitatea sanitară menţionată acumulează datorii peste datorii şi, oricât de mulţi bani ar încasa, ei nu vor fi niciodată suficienţi pentru a schimba condiţiile de aici, având în vedere că numai cheltuielile de personal depăşesc jumătate din totalul veniturilor instituţiei medicale.

„«Filantropia» va fi refăcut din temelii“

Tocmai de aceea, ideea construirii unui spital municipal nou, cu dotări moderne, pare pentru autorităţile locale o soluţie de luat în calcul. Iar varianta cea mai ieftină ar fi ridicarea lui pe locul unor clădiri vechi care aparţin de „Filantropia“. „Ce să vă spun, că Secţia de cardiologie de la Spitalul «Filantropia» este făcută într-un fost grajd, care a fost compartimentat, aranjat. Că la acest spital, fiind multe clădiri, bolnavii sunt plimbaţi prin curte, lucru care nu e în concordanţă cu legea sanitară. O primărie se poate ocupa de partea de construcţie de spital. Dacă noi vom putea găsi surse de finanţare, pentru că primăria în sine nu poate să se angajeze la un asemenea proiect, dacă vom găsi înţelegere şi sprijin, cel mai probabil Spitalul «Filantropia» va fi refăcut din temelii. Iar soluţia cea mai bună ar fi construirea unui nou spital municipal, chiar în curte la «Filantropia», acolo, la Pediatrie, pe Calea Severinului“, a dezvăluit viceprimarul Cristina Calangiu.


„Terenul este foare plat acolo, sunt mai puţine lucruri de demolat, pentru că şi asta costă, şi s-ar putea să fie mai facil și mai ieftin să construieşti. Pentru că trebuie găsită soluţia cea mai ieftină, asta e clar. În acelaşi timp, îţi asigură o bună funcţionare a spitalului, fără prea multe complicaţii, pentru că acolo funcţionează numai ambulatoriul şi e mult mai uşor să muţi un ambulatoriu decât secţii cu aparatură, cu dotări, săli de operaţii şi aşa mai departe“, a adăugat Calangiu. Aceasta nu agreează ideea construirii unui spital nou pe scheletul de clădire aflat de 20 de ani lângă Spitalul „Victor Babeş“, pentru că „nu are rost să apropii gravide, maternitate, pediatrie de un spital de infecţioase şi tuberculoză“.

Finanţarea, marea problemă

În construirea noului spital municipal, Primăria Craiova se va lovi de o singură mare problemă: banii. Viceprimarul Craiovei susţine că un proiect de spital s-ar afla la minister şi deci ar exista un punct de pornire a investiţiei, până se va ajunge la partea de finanţare. „Problema este cea a finanţării. Eu îmi doresc foarte mult să se facă acest spital, dar trebuie să ajungem la Ministerul Sănătăţii şi să vedem dacă proiectele de spitale regionale şi municipale făcute în guvernarea Tăriceanu mai există acolo şi să găsim apoi calea legală prin care să ni se transfere un astfel de proiect, pe care noi doar să-l actualizăm. Pentru că te costă mai puţin cred actualizarea unui proiect, decât să faci altul de la capăt. Până la urmă, schimbi nişte preţuri şi adaptezi la ce e acum real. Deja am depăşi stadiul de proiectare, am avea un cost şi atunci când ai costul poţi să începi să-ţi faci un plan de credit cu ministerul, poate se găsesc fonduri“, spune „vicele“ Cristina Calangiu. „Trebuie aleasă calea cea mai ieftină pentru comunitate, trebuie atrase şi sponsorizări, exploatate cât mai bine toate portiţele şi legile. Este un proiect foarte serios şi trebuie bine gândit“, a completat aceasta.

Viceprimarul a mai menţionat că, în acest an, tot ce se poate face legat de noul spital este „să ne hotărâm asupra amplasamentului şi să negociem cu ministerul, să ştim exact ce trebuie să facem astfel încât spitalul municipal, dacă reuşim să-l construim, să aibă un nivel bun de clasificare“. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură performantă, Cristina Calangiu spune că are soluţia: „Soluţii pentru aparatură ştiu că există, pentru că sunt spitale din Bucureşti care şi-au cumpărat aparatura în leasing. Dacă o administraţie a putut să aplice pe acest proiect, cu siguranţă că şi noi putem să facem la fel“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 31 august 2012

Actualitate

» Bacalaureat: 56 de candidaţi, eliminaţi din examen la ultima probă
» Nicolas Sarkozy a acceptat să ţină conferinţe plătite
» 1.000 de scări vor termoizolare
» Contracandidatul lui Obama a făcut o declaraţie care a supărat Moscova
» Alerta de tsunami menţinută doar pentru Indonezia şi Filipine, după seismul de 7,9 grade
» Director nou la Salubritate
» Vama Craiova plânge după angajaţi
» Vama Craiova plânge după angajaţi
» Şomerii se întâlnesc cu angajatorii
» Rata şomajului, în creştere
» Amantul judecătoarei Mladen s-ar vrea parlamentar
» Amantul judecătoarei Mladen s-ar vrea parlamentar
» Inspectoratul şcolar spune lucruri trăsnite
» Autobuzele mai aşteaptă
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Zilele Craiovei, în iunie
» Bancul zilei
» Războiul „politrucilor“
» Portrete artistice de identificat
» Apariţii editoriale
» Ia te uită!
» Şeful Poliţiei Române le-a transmis japonezilor recomandări pentru călătoriile în România
» Gorj: Preşedintele Federaţiei de Tenis, la Târgu Jiu
» CSDR solicită modificarea, în regim de urgenţă, a legislaţiei muncii
» Barroso: Bulgaria este pregătită pentru aderarea la Schengen
» Seism de 7,9 grade şi alertă de tsunami în largul coastelor filipineze
» Maia Morgenstern, director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală
» Craiova: Peste 200 de persoane fără adăpost, găzduite de Centrul Social „Sfântul Vasile”
» Salon Internaţional de Carte la Chişinău, cu participarea unor edituri din România
» Ambasada SUA va fi închisă luni

Local

» Atac interlop la o casă de amanet din Craiova
» Polivalenta, gata în… noiembrie!
» Spital municipal nou în curte la „Filantropia“
» Comisionul aberant al BRD
» Pacientă de la Psihiatrie, înecată în Dunăre
» Ridicaţi după ce au furat banii americanilor

Sport

» Zi neagră pentru români la US Open
» CFR Cluj vrea să depăşească performanţa Unirii Urziceni
» CS Apa Craiova începe aventura în Liga a III-a
» Handbaliştii gorjeni joacă la Timişoara, baschetbaliştii – în Serbia
» Spadasinii de la Universitatea, imbatabili în Germania

Bani & Afaceri

» Surprize, surprize de la Fisc! Nesemnate, neştampilate…
» Persoanele din mediul rural se pot dezvolta în turism

Magazin

» Horoscop
» Amanda Seyfried, din nou îndrăgostită
» Leonardo DiCaprio vrea să facă un film despre braconaj
» Un nou album pentru Christina Aguilera
» Doi fani englezi ai Lorei au asistat la filmările clipului „Fără el“

Opinii

» Putere și Guvernare (II)

Top