16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureat cu absenţi şi eliminaţi

Bacalaureat cu absenţi şi eliminaţi

Din cei 2.872 de elevi înscrişi la proba obligatorie de ieri a examenului de bacalaureat, 360 nu s-au prezentat la concurs, iar trei au fost eliminaţi pentru fraudă

Cea de-a doua probă scrisă a sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat, susţinută ieri la cele zece centre din judeţul Dolj, a decurs fără probleme majore, chiar dacă şi de această dată s-au înregistrat elevi absenţi şi eliminaţi. Din cei 2.872 de candidaţi înscrişi la proba obligatorie (2.787 la matematică şi 85 la istorie), 360 nu s-au prezentat la examen, iar trei au fost scoşi din concurs pentru fraudă (la fel cum s-a întâmplat şi luni, la limba şi literatura română). Cei trei elevi eliminaţi nu vor mai avea voie să susţină bacalaureatul în următorii doi ani.
„La cea de-a doua probă scrisă a acestei sesiuni de bacalaureat, procentajul de prezenţă a fost de 86 la sută. Şi acum, ca şi la prima probă scrisă, au existat trei situaţii cu elevi eliminaţi din concurs pentru fraudă, doi pentru că au fost prinşi schimbând ciornele între ei, cel de-al treilea pentru că a fost depistat cu un aparat cu transmisie wireless“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu, preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat.

Subiecte la fel de grele ca în vară

În ceea ce priveşte subiectele de ieri, elevii s-au plâns la ieşire de gradul de dificultate. Dacă la limba şi literatura română candidaţii au spus că subiectele au fost abordabile, la matematică elevii susţin că au întâmpinat probleme. Atât cei care au ieşit după două ore, cât şi cei care au stat până la finalul examenului s-au plâns de dificultatea subiectelor. „Nu a fost nici o diferenţă între subiectele din vară şi cele de acum. La matematică a fost la fel de greu, deşi mă aşteptam să fie ceva mai ușor“, a spus unul dintre elevii care a dat bacul la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Cu toate acestea, la ieşire nici unul dintre candidaţi nu părea stresat de dificultatea subiectelor.
„Într-adevăr, subiectele la limba şi literatura română au fost mai permisive, dar pentru cele de astăzi (ieri – n.r.), părerile sunt împărţite. Au fost şi voci care au susţinut că subiectele de la matematică s-au apropiat de nivelul celor date în sesiunea de vară sau că au fost chiar la fel de dificile. Lăsând însă la o parte perlele de la limba română sau absenţele, pot să spun că elevii au tratat cele două probe scrise de până acum cu seriozitate şi că au existat şi teze bune şi chiar foarte bune. Am înţeles că sunt şi note de 9 la limba şi literatura română“, a adăugat preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat.
Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat se va încheia mâine, cu proba la alegere, unde în Dolj sunt înscrişi 1.823 de candidaţi. Primele rezultate vor fi afişate duminică, iar rezultatele finale vor fi anunţate miercuri, 5 septembrie, după ce se vor analiza eventualele contestaţii.

Din perlele elevilor doljeni

Şi în Dolj au existat elevi care la proba scrisă de limba şi literatura română i-au încântat pe profesori cu perlele lor. Iată câteva dintre cugetările candidaţilor, puse pe hârtie în special la subiectul al treilea (un eseu în care să analizeze tema şi viziunea despre lume într-un roman studiat).
„Victoriţa pleacă cu Ghiţă să nu se încurce Lipan cu alta“; „Acţiunea romanului Moromeţii este plasată în capitala unui judeţ de munte“; „În centrul României se află relaţia dintre tată şi fiu“; „Baltagul este scris de Ioan Slavici“; „Cratima nu leagă, ci dezleagă cuvinte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS