8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFost șef de puşcărie, încătuşat pentru corupţie

Fost șef de puşcărie, încătuşat pentru corupţie

Fostul colonel Marin Cone, odinioară şeful Serviciului Siguranţă de la Penitenciarul Craiova, a fost prins în flagrant în timp ce primea bani ca să „aranjeze“ situaţia unor puşcăriaşi

Un fost colonel al Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost prins luând mită pentru a interveni la conducerile unor penitenciare în vederea înlesnirii regimului de detenţie sau al transferării unor deţinuţi dintr-un penitenciar în altul.

Trafic de influenţă

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Dolj, lucrând sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj şi beneficiind de sprijinul tehnic al SRI, l-au prins în flagrant de trafic de influenţă, luni, pe colonelul în rezervă Marin Cone, fost ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul PMS Craiova. Cone este acuzat că a cerut şi primit de la doi denunţători diverse sume de bani, pentru a interveni pe lângă persoane din conducerile penitenciarelor din Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, unde erau încarceraţi fiul, respectiv fratele denunţătorilor, cu scopul de a-i transfera la penitenciare din Craiova, a le schimba regimul de încarcerare şi a interveni la comisia care analiza punerea în libertate înainte de termen.
„Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a reieşit faptul că, în perioada 2011-2012, inculpatul (fost ofiţer în cadrul unui penitenciar din Craiova, actualmente pensionar), a pretins şi primit de la un denunţător echivalentul în lei al sumei de 1.000 de euro, precum şi suma de 500 de lei şi mai multe produse alimentare, în schimbul facilitării transferului fiului său dintr-un penitenciar în altul.
De asemenea, pe 20.08.2012, inculpatul a pretins diverse sume de bani de la alt denunţător, din care a primit suma de 600 de lei, în schimbul promisiunii de a face  demersurile necesare în vederea facilitării transferului fratelui acestuia, aflat în stare de deţinere“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
În acest context, luni după-amiază, în jurul orei 14.00, procurorii şi poliţiştii DGA au organizat un flagrant la o terasă din zona Parcului „Nicolae Romanescu“, surprinzând momentul în care Cone primea de la denunţător suma de 800 de euro. Colonelul în rezervă a fost reţinut pe bază de ordonanţă, iar ieri a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, în baza unui mandat emis de judecătorii Tribunalului Dolj.

Legături cu cazul Gorbunov

Colonelul Marin Cone a fost şeful Serviciului Siguranţă în cadrul PMS Craiova. El s-a pensionat subit în anul 2009, în urma scandalului pricinuit de eliberarea din acest penitenciar a cetăţeanului moldovean Serghei Gorbunov, suspect în cazul jafului armat din 29 ianuarie 2009 de la o casă de schimb valutar din Braşov, soldat cu moartea a două persoane şi rănirea gravă a alteia.
În urma aceluiaşi scandal a plecat din penitenciar şi Marilena Cone, soţia colonelului. Ea fusese „luată în colimator“ de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe motiv că, în calitatea sa de agent-şef la Biroul de Evidenţă al închisorii, nu a anunţat la timp faptul că basarabeanul nu s-a mai întors în arest după eliberare.
În PMS Craiova activează însă și fiica şi ginerele lui Marin Cone. Este vorba despre Ramona Dinu, a cărei numire în funcţia de şef al Serviciului Educaţie a stârnit mânie în penitenciar – unii angajaţi ai instituţiei considerând cel puţin ciudată împuternicirea ei pe această funcţie, deşi fiica colonelului Cone luase doar nota 3 la examenul de trecere în corpul ofiţerilor, şi de Claudiu Dinu, şi el şef, dar peste Grupa de Intervenţie din penitenciar (aşa-numiţii „mascaţi“, care îi supraveghează pe puşcăriaşii periculoşi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS