Acasă Local Primiţi cu reabilitarea?

Primiţi cu reabilitarea?

Trimişii Primăriei Craiova vor merge, de azi, din uşă-n uşă pentru a-i convinge pe proprietarii de apartamente să semneze pentru reabilitarea termică a blocurilor

De azi, angajaţi de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, de la Regia de Termoficare Craiova şi de la Compania de Apă „Oltenia“ vor lua la pas oraşul, pentru a obţine acordul proprietarilor de apartamente în vederea reabilitării termice a blocurilor.
„Începând de mâine (astăzi – n.r.) o să mergem în teren şi o să batem la uşile oamenilor, de aceea aş vrea să nu aibă surprize când ne vor vedea, ci să ştie la ce să se aştepte. În acţiunea de dialog cu cetăţenii suntem angrenaţi noi, adică RAADPFL, angajaţii de la Compania de Apă şi cei de la Termoficare. O să lucrăm împreună cu preşedinţii de asociaţii şi cu şefii de scară. Angajaţii noştri o să meargă personal la toate apartamentele. Avem termen-limită la jumătatea lunii septembrie, dar noi ne propunem ca până pe 5 septembrie să avem deja acordul proprietarilor pentru a şti concret pe ce blocuri vom miza în cazul termoizolării. Am împărţit municipiul Craiova în trei zone distincte: Craioviţa Nouă şi Brazda lui Novac până în strada Ştefan cel Mare vor fi acoperite de colegii de la Termoficare, de pe Ştefan cel Mare până în Lăpuş şi până pe Împăratul Traian va fi acoperită de cei de la Compania de Apă, iar cartierele 1 Mai, Valea Roşie şi zona centrală vor fi acoperite de angajaţii RAADPFL“, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul RAADPFL Craiova, Radu Preda.

„Ar fi păcat să nu obţinem aceşti bani“

Lucrările de reabilitare termică a blocurilor vor fi efectuate cu fonduri europene şi presupun, de fapt, nu doar anveloparea clădirilor de apartamente, ci şi hidroizolarea teraselor ori a planşeului de deasupra subsolului, schimbarea tocăriei vechi cu una de tip termopan, dar şi schimbarea sistemului de distribuţie a agentului termic, apei reci şi apei calde, în sensul conceperii unei distribuţii pe orizontală, care să permită contorizarea şi factuarea individuală pentru apă şi căldură.
„În mare, acestea sunt operaţiunile cuprinse în proiect. Lucrările se vor face pe fonduri europene şi ceea ce vreau să le transmit craiovenilor este că efortul financiar din partea dumnealor va fi zero. Ce nu este eligibil pe fonduri europene va fi suportat de la bugetul municipalităţii, astfel încât acest proiect să nu întâmpine nici un fel de oprelişte de la locatari, indiferent de situaţia lor materială. Lucrul care ni se pare foarte important şi care ar putea să pună piedici acestui proiect ar fi faptul că este nevoie de acordul tuturor proprietarilor. Adică, pe o scară de bloc de 20 de apartamente, dacă unul nu este de acord, se pierde proiectul pentru toată scara. Din punctul ăsta de vedere cred eu că o să apară probleme“, a spus Radu Preda.
Directorul RAADPFL a explicat că obiectivul angajaţilor celor trei instituţii care vor bate la uşile craiovenilor îl constituie completarea unor tabele în care să fie dat în mod expres acordul pentru reabilitarea termică: „Rugămintea mea este ca oamenii să nu se sperie că li se cer anumite date. În tabel sunt trecute numele şi prenumele proprietarului, suprafaţa utilă în proprietate individuală, cota-parte indiviză din proprietatea comună, destinaţia spaţiului (locuinţă sau spaţiu comercial), acordul proprietarului pentru a se face această reabilitare termică. Nu este nevoie să participe financiar, deci nu văd pentru ce să se opună la acest proiect. Cei care au făcut reabilitarea termică ştiu ce cheltuieli implică, adică să-ţi pui termopane la un apartament te costă câteva mii de lei. Ca să-ţi pui şi termoizolaţie te mai costă încă atât, or, aici discutăm şi de schimbatul ţevilor, iar toate astea oamenii le vor primi gratis. Având această şansă de a accesa aceşti bani europeni, ar fi păcat să ne lamentăm şi să nu facem tot ceea ce este posibil să obţinem aceşti bani“.

„Proprietarii de apartamente trebuie să facă presiuni asupra managerilor răuvoitori de la asociaţii“

Până la urmă, principalul „duşman“ al acestor acţiuni care urmăresc reabilitarea termică a blocurilor este asociaţia de locatari. Explicaţia e simplă: orice bloc care va intra în acest program va scăpa, practic, de sub controlul asociaţiei de proprietari, pentru că refăcându-se sistemul de distribuţie a apei şi căldurii, Compania de Apă şi Regia de Termoficare vor putea să contorizeze consumul individual şi să factureze direct proprietarului de apartament consumul de apă rece, apă caldă şi agent termic. Practic, asociaţiile vor mai încasa de la locatari doar cheltuielile de salubritate, or, cum municipalitatea craioveană doreşte înlocuirea cheltuielilor de salubrizare cu o taxă impusă fiecărei persoane fizice şi juridice, achitată odată cu impozitul pe proprietate, asociaţiile ar rămâne fără obiectul muncii. Altfel spus, aceste asociaţii de proprietari nu au nici un interes să sprijine intrarea blocurilor componente în acest program de reabilitare termică, pierzându-şi sursa de venit şi, mai ales, de „ciugulit“ din banii craiovenilor.
Reprezentanţii municipalităţii sunt conştienţi că se pot aştepta la beţe-n roate din partea asociaţiilor, dar mizează pe faptul că, până la urmă, asociaţiile sunt ale proprietarilor, deci ar trebui să aibă interese comune cu cei care le compun.
„Noi putem să ne ducem la fiecare proprietar ca să ne dea acordul, dar în final va trebui să luăm şi acordul asociaţiei pentru acest proiect. Şi vom merge la toate asociaţiile. Fiecare dintre angajaţii noştri care se va ocupa de asta va avea repartizată o asociaţie, va merge la administrator, la preşedinte, la şefii de scară, va bate la fiecare uşă pentru a lua acordul proprietarilor. Acolo unde nu găseşti bunăvoinţă nu ştiu care ar fi soluţia legală. În astfel de cazuri, proprietarii de apartamente trebuie să facă presiuni asupra acelor manageri răuvoitori de la asociaţii, pentru a-i convinge că accesarea acestui program este spre binele tuturor. Pentru că asociaţia este o reprezentantă a proprietarilor, nu o entitate de sine stătătoare“, susţine directorul RAADPFL, Radu Preda.

Lucrări interioare şi exterioare

Potrivit Ghidului Solicitantului, obiectul lucrărilor de reabilitare termică eligibile prin acest program cu fonduri europene vizează modificări atât la exteriorul blocurilor, cât şi în spaţiile interioare de pe fiecare scară.
La spaţiile exterioare ale blocului/scării de bloc:
– izolaţia termică a părţii opace a faţadelor cu sisteme termoizolante;
– înlocuirea tâmplăriei existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă;
– închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor;
-termo-hidroizolarea terasei, respectiv termo-hidroizolarea şarpantei şi izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei (hidroizolarea terasei nu este eligibilă fără termoizolare);
– izolarea termică a planşeului peste subsol sau peste alte suprafeţe neîncălzite, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter.
La spaţiile interioare ale blocului/scării de bloc:
– izolarea termică a elementelor de construcţie interioare care separă spaţiile încălzite de cele neîncălzite;
– refacerea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire, prin modificarea soluţiei de distribuţie pe verticală în distribuţie pe orizontală;
– refacerea instalaţiilor interioare de distribuţie apă potabilă, prin modificarea soluţiei din distribuţie pe verticală în distribuţie pe orizontală;
– refacerea instalaţiilor interioare de distribuţie apă caldă menajeră, prin modificarea soluţiei din distribuţie pe verticală în distribuţie pe orizontală.

Exit mobile version