Acasă Local Exproprieri eşuate pe Centura de Sud

Exproprieri eşuate pe Centura de Sud

Deşi buldozerele au intrat la lucru, persoanele care au terenuri în zonă nu au fost nici până acum expropriate de stat. În timp ce compania de drumuri lucrează, la poliţie au apărut sesizări de tulburare de posesie. CNADNR tace, timp în care 252 de proprietari de terenuri îşi aşteaptă banii.

Varianta de ocolire Craiova Sud sau Centura de Sud, cum i se mai spune, este aproape să devină realitate. Drumul care va face legătura între DN 65 Craiova – Slatina – Piteşti şi DN 6 Craiova – Caracal – Alexandria a început să se contureze peste câmpuri. Compania care lucrează în zonă a defrişat bălăriile, porumbul şi floarea-soarelui, pe o lăţime de circa 20 de metri, pentru a marca traseul drumului numit simbolic Centura de Sud, pentru că artera de circulaţie va deservi producătorului de autovehicule Ford, care a solicitat statului român un astfel de drum. Cu toate acestea, deşi în zonă se lucrează de luni bune, proprietarii de terenuri de pe traseul Centurii, respectiv de pe teritoriul administrativ al comunelor Pieleşti şi Cârcea, nu au fost expropriaţi nici până în prezent. Legea permite de circa un an ca, după licitaţie şi după semnarea contractelor, constructorii să se apuce de treabă, urmând ca proprietarii de drept ai terenurilor să fie despăgubiţi la o dată ulterioară. Nici contestaţiile de la proprietari nu ţin în loc lucrările, aşa cum se proceda anii anteriori. Statul despăgubeşte cu o sumă de bani, conform evaluărilor efectuate după grilele notarilor, urmând ca proprietarii nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor să se poată adresa ulterior instanţei, dacă doresc să obţină o sumă de bani mai mare. Problema celor care au terenuri în zona pe unde va trece Centura de Sud a Craiovei nu este neapărat cuantumul despăgubirilor, ci faptul că nu se fac acele despăgubiri, din cauză că nu au fost operate exproprierile.

Proprietarii acuză

Hotărârea de Guvern nr. 1233 din 14 decembrie 2011 stabileşte în ce fel se fac exproprierile pentru „varianta de ocolire Craiova Sud“ (completată prin HG nr. 174/2012). La anexa nr. 2 din actul normativ amintit sunt publicaţi toţi cei 252 de proprietari de terenuri care vor fi expropriaţi de stat, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care ar urma să plătească aproape două milioane de lei, pentru 319.769 de metri pătraţi de teren. În funcţie de cum este trecut terenul în grilele notarilor, un metru pătrat în extravilan va fi expropriat la suma de aproximativ 1,9 lei, iar în intravilan, statul va plăti undeva la 6 lei pe metrul pătrat. Deşi actul normativ ce prevede exproprierile a fost publicat în decembrie anul trecut, până în prezent nu s-au făcut exproprierile şi nici nu se vor face în curând. „Merg foarte greu exproprierile. CNADNR pur şi simplu nu ne bagă în seamă. După ce ne-au trimis hotărârea de guvern cu exproprierile, ne-au rugat să îi ajutăm şi să strângem actele de proprietate de la oameni. În jumătate de an au venit o singură dată să ia actele oamenilor. Întrebăm când se expropriează, dar degeaba!“, a precizat primarul localităţii Cârcea, Valerică Pupăză, el însuşi proprietar de terenuri care urmează a fi expropriate. Contactaţi de GdS, reprezentanţii CNADNR nu au spus o dată la care se vor realiza exproprierile şi nici când se vor plăti banii oamenilor. Compania a precizat doar cadrul legislativ în care se fac exproprierile, dar nu a comunicat nimic despre perioada, luna, ziua în care acestea vor demara pentru Centura de Sud a Craiovei. Proprietarii de terenuri şi-au pierdut răbdarea. „Pe lângă faptul că vom fi despăgubiţi cu o sumă derizorie, pentru că s-au făcut calculele după grilele notarilor şi nu după cum se vând terenurile în zonă, nici măcar nu ştim când vom fi expropriaţi“, a spus unul dintre deţinătorii de terenuri în zona respectivă. Proprietarii nici contestaţii nu pot face în privinţa sumelor alocate pentru exproprieri, pentru că nu au fost notificaţi în scris de către CNADNR.

Tulburare de posesie?

„Oamenii sunt nemulţumiţi. Au avut culturi înfiinţate în zonă, iar acum, firma care lucrează la centură a intrat pe proprietatea lor pe suprafeţe mai mari decât permite legea. Le-au călcat culturile de porumb, floarea-soarelui, pe alocuri viile. Au fost făcute plângeri la poliţie în acest sens“, a spus primarul din Cârcea. Directorul firmei Secol, cea care a câştigat lucrările la Centura de Sud, Constantin Cucu, a declarat, pentru GdS, că nu a intrat pe alte suprafeţe decât cele prevăzute de lege. „Oamenii ştiau de anul trecut că acele suprafeţe vor fi expropriate, aşa că nu ştiu de ce le-au mai cultivat. Noi am făcut defrişări în zonă, am pregătit terenul pentru varianta ocolitoare, dar am mers pe limita de proprietate stabilită, şi nu mai mult. Nu am încălcat proprietatea oamenilor. Noi avem ordinul de începere a lucrărilor şi nu este treaba noastră ce se întâmplă cu exproprierile“, a spus directorul Constantin Cucu. Poliţia confirmă existenţa unei plângeri privind tulburarea de posesie în zona Cârcea, iar cercetările nu s-au finalizat. „În ultimele luni a fost depusă o plângere privind tulburarea de posesie în zona Cârcea. Aceasta a fost depusă la secţia de Poliţie Rurală nr. 4 Coşoveni, prin ea o firmă de construcţii de drumuri fiind acuzată de o altă firmă că a intrat pe proprietatea acesteia“, a precizat agent principal Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Un alt proprietar de terenuri din zonă a precizat că le va cere chirie celor de la Secol, pentru că au intrat cu utilajele pe terenul lui, dincolo de limita stabilită pentru expropriere. „O bună bucată de teren este în extravilan. Chiar dacă nu am culturi înfiinţate, voi cere chirie de la firma care lucrează acolo, pentru că a intrat pe proprietatea mea. Au intrat cu utilajele peste suprafaţa care urmează să fie expropriată“, a spus proprietarul de teren, contactat de GdS.

Centura se extinde

Dincolo de disputele dintre proprietari şi constructor, lucrările la Centura de Sud se extind. La faţa locului se văd excavatoarele şi basculantele care cară balastul. Se lucrează şi la podeţe. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai a acestui an, iar această primă parte a centurii trebuie executată până în noiembrie 2013. Valoarea totală a proiectulului variantei de ocolire este în valoare de 44,66 milioane de lei, fără TVA, din care 30 de milioane de lei reprezintă fonduri de la Uniunea Europeană, iar restul sunt de la bugetul de stat. Data la care lucrarea trebuie finalizată este 21.11.2013.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version