16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalHoţ de lănţişoare, încătuşat

Hoţ de lănţişoare, încătuşat

Poliţiştii craioveni au reuşit să-l prindă pe bărbatul care a furat lănţişoarele de la gâtul unor femei care mergeau pe stradă

Secţiile 4 şi 5 de Poliţie din Craiova primiseră în ultima vreme mai multe plângeri din partea unor femei care, în timp ce mergeau pe stradă, au fost victimele unor tâlhării. Modul de operare era aproape identic: hoţul – un tânăr – apărea ca din senin şi le smulgea lănţişoarele de aur de la gât, apoi o rupea la fugă şi se făcea nevăzut. În urma cercetărilor, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul celor două secţii de poliţie au reuşit să-l identifice şi chiar să-l reţină zilele trecute pe făptuitor. Acesta este Constantin Speriuş, de 24 de ani, din Craiova.
Oamenii legii au reuşit să probeze săvârşirea a cel puţin şase fapte de natură penală – cinci tâlhării şi un furt – comise de acesta în perioada 17 iunie – 13 iulie 2012. În baza probatoriului administrat de poliţişti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a propus magistraţilor Judecătoriei Craiova arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpatului, pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi furt calificat. Propunerea a fost aprobată de instanţă, inculpatul fiind  încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a lui Speriuş, el fiind bănuit că a săvârşit şi alte tâlhării de acest gen.

Sfaturi utile

Reprezentanţii IPJ Dolj le oferă cetăţenilor câteva sfaturi pentru a evita să devină victime ale unor furturi sau tâlhării.
„Îi sfătuim pe cetăţeni să nu urce în lift cu persoane necunoscute şi să evite purtarea la vedere, în mod ostentativ, a bijuterilor, banilor sau telefoanelor mobile. De asemenea, le recomandăm să aleagă cu grijă traseul pe care se deplasează, evitând parcurile, străzile pustii, terenurile, dar şi circularea la ore târzii prin locuri slab iluminate. În cazul în care o persoană constată că e urmărită, o sfătuim să traverseze strada, să facă apel la trecători pentru a le solicita sprijinul şi să anunţe poliţia“, a declarat agent principal Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.
Poliţiştii le mai recomandă cetăţenilor să nu se laude cu banii, bunurile sau alte valori deţinute în locuinţa proprie şi să nu permită persoanelor străine accesul în locuinţă, indiferent de motivele invocate. Atunci când o persoană necunoscută staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor, aceasta trebuie îndepărtată de urgenţă, la nevoie prin alertarea cât mai multor vecini, sau chiar prin solicitarea sprijinului poliţiei. În cazul deplasărilor cu maşina, se recomandă ca în timpul opririi la semafor, în parcări sau în intersecţii aglomerate, geamurile autoturismului să fie închise, iar portierele asigurate.
„În situaţia în care aţi devenit, totuşi, victima unei tâlhării, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale agresorului  şi apelaţi de urgenţă la 112 (apel unic de urgenţă) sau adresaţi-vă celei mai apropiate secţii de poliţie“, a mai spus Amelia Căprărin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS