17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 3.000 de elevi dau iar bacul

Peste 3.000 de elevi dau iar bacul

Bacalaureatul bate la uşa absolvenţilor de liceu, care nu au promovat sau nu au participat la examenele din etapele anterioare. Săptămâna viitoare va începe sesiunea de toamnă pentru care, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 3.477 de candidaţi.

Cei mai mulţi elevi, respectiv 2.787, vor relua proba scrisă la matematică. Nici la română nu a fost foarte uşor. Examenul scris va fi susţinut din nou de 1.747 de candidaţi. Singurii care vor simți pentru prima dată emoţiile bacalaureatului sunt liceenii care au fost în situaţie de corigenţă sau cu situaţia şcolară neîncheiată, dar şi absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare care nu s-au prezentat la nici o sesiune.
„La nivelul judeţului Dolj am avut 545 de elevi de liceu cu situaţii neîncheiate sau în situaţie de corigenţă. Dintre aceştia, 351 s-au înscris pentru a susţine bacalaureatul. Ei vor începe sesiunea cu probele de competenţe“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu. Prima probă, cea de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română, va debuta pe 20 august şi se va derula şi în ziua următoare, fiind înscrişi 470 de candidaţi. Conform calendarului de examene, în intervalul 21-22 august vor fi evaluate şi competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 23 şi 24 august se vor derula competenţele digitale. Probele scrise se vor desfăşura în perioada 27-31 august.

Mai puţine centre de examen

În această sesiune, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a organizat doar şapte centre pentru probele de competenţe şi zece pentru examenele scrise. „În judeţ au fost stabilite trei centre de bacalaureat la Călăraşi, Băileşti şi Calafat, iar în Craiova, unităţile de învăţământ în care vor fi susţinute competenţele digitale sunt la Colegiul Naţional Economic «Gheorge Chiţu», Colegiul Tehnic «C.D. Neniţescu», Colegiul Tehnic Energetic şi Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate. Pentru examenele scrise la centrele menţionate se adaugă şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul «Matei Basarab» şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi»“, a adăugat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu.
Ca şi în prima sesiune, candidaţii vor fi monitorizaţi video pe toată durata examenelor. Elevii care vor fi surprinşi că încearcă să copieze vor fi eliminaţi şi pierd dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni. În Dolj, numai în această vară s-au aplicat 22 de astfel de sancţiuni.
Pentru această sesiune de bacalaureat, cinci candidaţi au solicitat prelungirea timpului de examen cu o oră, din motive personale. Cazurile speciale au fost înregistrate la centrele de examen de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Matei Basarab“ şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS