24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, scoşi datori la impozite

Craiovenii, scoşi datori la impozite

Curtea de Conturi Dolj a stabilit că sporurile de până la 50% din salariu, acordate anul trecut de primarul Antonie Solomon pentru angajaţii Primăriei Craiova, precum şi sporul de dispozitiv achitat poliţiştilor locali – dar şi unora dintre angajaţii primăriei – sunt ilegale. Această situaţie a fost dezvăluită ieri, într-o conferinţă de presă, de actualul primar, Lia Olguţa Vasilescu: „S-a finalizat controlul Curţii de Conturi la Primăria Craiova şi la câteva din Regiile subordonate. S-au găsit o serie de nereguli. Partea importantă a acestui raport al Curţii de Conturi se referă la drepturile salariale de care au beneficiat angajaţii primăriei şi la sporul de dispozitiv de la Poliţia Locală. Curtea de Conturi spune că s-au acordat angajaţilor nişte măriri ilegale de salariu“.
Într-o asemenea situaţie, municipalitatea ar trebui să recupereze de la angajaţi banii plătiţi în plus. Olguţa Vasilescu are, însă, o altă opinie: „Avem două soluţii: fie să le cerem angajaţilor primăriei şi celor de la Poliţia Locală să returneze aceste sume, fie să ne judecăm cu Curtea de Conturi în instanţă, pentru a apăra aceste drepturi ale angajaţilor noştri. Eu am ales a doua variantă. Asta pentru că salariile din administraţie sunt foarte mici – media este undeva pe la 800 de lei – şi pentru că mai avem o cale de atac şi eu vreau să uzăm de ea în perioada următoare. Ne vom judeca, aşadar, cu Curtea de Conturi şi urmează să vedem ce va decide instanţa.
Dacă instanţa va spune că angajaţii trebuie să dea aceşti bani înapoi, în mod sigur o vor face. Dacă însă vom câştiga – s-au mai întâmplat prin ţară câteva astfel de cazuri -, atunci vom putea în continuare să susţinem din bugetul primăriei aceste sporuri salariale“.
Deşi inspectorii Curţii de Conturi au specificat clar că respectivele sporuri nu sunt legale, primarul Olguţa Vasilescu a decis că ele vor fi plătite în continuare funcţionarilor din primărie şi Poliţia Locală, cel puţin până ce instanţa se va pronunţa definitiv în acest caz. Abia atunci, dacă primăria pierde procesul, funcţionarilor li se vor lua banii înapoi, cu tot cu dobânzile legale până la plata integrală a sumelor primite ilegal.

Impozite prea mici

Controlul recent încheiat la Primăria Craiova de Curtea de Conturi a scos la iveală şi o altă ilegalitate: Direcţia de Impozite şi Taxe a calculat greşit impozitele cetăţenilor. Astfel, 80% din impozitele verificate au fost mai mici decât trebuie, iar 20% mai mari decât ar fi fost normal. „S-au mai descoperit nereguli la Direcţia de Impozite şi Taxe, în sensul că acolo au fost calculate greşit impozite pentru cetăţenii Craiovei, în 80% din cazuri în favoarea cetăţenilor, situaţii în care, practic, Primăria Craiovei mai avea de încasat bani de la oameni. Va trebui să facem o recalculare a impozitelor tuturor cetăţenilor Craiovei, o muncă infernală, dar totuşi necesară pentru a nu mai avea această situaţie pe viitor“, a explicat primarul Olguţa Vasilescu.
În urma recalculării, opt din zece cetăţeni ai Craiovei vor fi nevoiţi să facă un nou drum la ghişeele Fiscului local ca să achite diferenţa de impozite. Cei care au plătit mai mult decât normal, însă, vor fi scutiţi de acest drum. În cazul lor, suma achitată în plus va fi dedusă din impozitul pe anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS