14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPerseidele, vizibile în weekend

Perseidele, vizibile în weekend

Roiul de meteori activi Perseidele, ce poartă numele constelaţiei din care s-ar părea că vine, va putea fi observat şi în România. Maximul curentului va veni pe 12 august, în jurul orei 16.00 (ora României), anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“, citat de HotNews. Cum la acea oră este zi, cei curioşi pot observa fenomenul în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) şi chiar şi în cea de după (12 spre 13 august).
Cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopţii şi până dimineaţa. Predicţiile spun că se vor vedea maximum o sută de meteori pe oră, în condiţii ideale.  
Cei care doresc ca observaţiile lor să fie utile oamenilor de ştiinţă trebuie ca la fiecare meteor observat să noteze: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelaţia); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz, persoanele interesate sunt invitate să ia legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).
Pentru Perseide, perioada generală de activitate este între 17 iulie şi 24 august. Ele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, spre deosebire de Perseide, care apar mai rar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS