11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacultăţile nu şi-au acoperit locurile la buget

Facultăţile nu şi-au acoperit locurile la buget

Numărul mic de absolvenţi de liceu care au promovat bacalaureatul pun şi în acest an universităţile în situaţia de a organiza a doua sesiune
de admitere, cu o ofertă variată

După prima etapă de admitere la facultate, Universitatea din Craiova nu a reuşit să-şi completeze nici măcar grupele de la buget. Prin urmare, liceenii care se pregătesc să susţină din nou bacalaureatul au toate şansele să devină în toamnă studenţi, fără a fi obligaţi să se înscrie la taxă. Mai sunt 153 de locuri finanţate de stat. Astfel, la Facultatea de Ştiinţe Exacte au rămas 31 de locuri libere, din care 23 la specializarea Fizică şi 8 la Ştiinţe ale Mediului. La Facultatea de Litere mai sunt 3 locuri libere, la Artele spectacolului. De asemenea, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sunt 6 locuri, la specializarea Finanţe bănci în limba engleză, înfiinţată chiar în acest an.

100 de locuri la Inginerie electrică

Cele mai multe locuri libere la buget pentru toamnă le are Facultatea de Inginerie Electrică. Nu mai puţin de 100, din cele 285 de locuri alocate pentru anul universitar următor au rămas neocupate. Pe specializări, sunt 32 de locuri la Inginerie electrică şi calculatoare şi la Sisteme electrice, 16 locuri la Electromecanică, 34 la Inginerie Energetică, 20 la Ingineria Mediului şi 18 locuri la Ştiinţe Inginereşti Aplicate. Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune se vor derula în perioada 10-17 septembrie.
De asemenea, tot la buget au rămas încă 13 locuri la Facultatea de Agricultură şi Horticultură. Candidaţii de etnie romă au avut locuri speciale, însă nici acestea nu au fost acoperite. Ar mai fi nevoie de încă 13 absolvenţi de liceu.

Oferta poate creşte

Cifrele privind oferta educaţională pentru cea de-a doua sesiune de admitere la studii de licenţă sunt provizorii. Potrivit reprezentanţilor comisiei de admitere, acestea mai pot creşte în septembrie, când se vor cunoaşte exact şi locurile de la taxă. În prezent, se ştie doar că, în judeţul Dolj, pentru prima sesiune de admitere au fost 2.734 de absolvenţi de liceu care au promovat bacalaureatul în acest an și care au avut la dispoziţie 6.640 de locuri de la Universitatea din Craiova şi 488 de locuri la Universitatea de Medicină şi Farmacie.
„Unii candidaţi şi-au depus dosarele la mai multe facultăţi sau domenii de studii. Luna viitoare vor trebui să decidă ce specializare vor urma. Ca urmare, situaţia privind locurile ocupate este provizorie. În luna septembrie, procesul de admitere va continua la cele mai multe facultăţi“, a explicat conf. univ.dr. Laurenţiu Dragomir, secretarul comisiei de admitere de la Universitatea din Craiova. Calendarul exact pentru a doua etapă de admitere va fi stabilit de fiecare facultate în perioada următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS