10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de candidaţi au abandonat concursul de titularizare

Sute de candidaţi au abandonat concursul de titularizare

În Dolj, peste 400 de candidaţi nu s-au mai prezentat la concursul de ocupare a posturilor din învăţământul preuniversitar, iar 107 concurenţi au făcut cerere de retragere din examen, după ce au văzut subiectele

Organizat pentru prima dată conform Legii Educaţiei, intrată în vigoare anul trecut, concursul de titularizare şi suplinire din acest an nu a fost deloc pe măsura aşteptărilor celor care intenţionau să desfăşoare activitate la catedră. Dintre cei 1.271 de concurenţi aşteptaţi ieri-dimineaţă în sălile de examen s-au prezentat doar 857. Subiectele au adus şi ele surprize. Realizate numai din didactica specializării, fără teste care să evidenţieze şi cunoştinţele din disciplina de predat, subiectele i-au prins nepregătiţi pe concurenţi. 107 candidaţi au făcut cerere de retragere din concurs. Primii care au părăsit sălile de examen au fost învăţătorii şi educatorii. La aceste categorii s-au înregistrat şi cele mai multe solicitări.
„Din cele 107 cereri de retragere, cele mai multe au fost la învăţători, 20 de candidaţi apelând la această soluţie. Urmează limba şi literatura română cu 18 cereri, educatorii – 12 cereri şi profesorii de educaţie fizică şi sport – 10. Toţi cei retraşi nu vor fi notaţi. Conform metodologiei, pot participa la şedinţele publice dacă au susţinut examen în sesiunile anterioare şi au notă peste 5.00“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu.

Subiectele i-au pus în încurcătură

Examenul scris a durat patru ore, iar la final candidaţii s-au plâns în special de faptul că subiectele au fost laborioase şi nu au avut timp suficient pentru a le finaliza. „Nu am avut timp să termin. La fiecare cerinţă aveam de făcut câte una-două pagini şi uneori chiar era nevoie să depăşesc. Am scris 16 pagini şi mai aveam de redactat, dar ne-au luat lucrările pentru că s-a terminat proba“, a spus una dintre candidate. Printre concurenţi s-au aflat şi proaspăt absolvenţi de facultate, care au precizat că cerinţele examenului erau mai mult pentru cei care au mai predat în învăţământ. „A fost destul de dificil, mai ales pentru noi, absolvenţii de facultate. Eu sunt înscrisă la master în anul al doilea, dar e prima dată când concurez pentru un post în învăţământ. Şi noi avem foarte multă teorie de la cursuri şi am depăşit cu mult spaţiul în care ne-au spus să ne încadrăm. Au fost însă şi subiecte pe care nu am ştiut să le tratez, în special pe cele care se refereau la derularea activităţilor de învăţare. Nu am făcut asta nici în facultate şi nu am nici experienţă la clasă“, a precizat Cristina Amza, candidat pentru un post de limba şi literatura română.

Noi reguli de repartizare a posturilor

În acest an, repartizarea posturilor se va face pe centre de examen, în şedinţe publice, organizate între 13 şi 16 august. În Dolj, au fost amenajate 41 de centre de concurs, din care două consorţii şi opt centre rezultate din asocieri temporare, care au adunat posturile şi orele vacante existente la mai multe unităţi şcolare din Craiova şi judeţ. Cel mai mare centru de concurs a fost la Liceul Teoretic „Traian Vuia“, unde au fost concentrate posturile de la 80 de unităţi de învăţământ. Candidaţii vor fi distribuiţi în ordinea mediei pe orele vacante din fiecare centru.
În total, pentru anul şcolar următor sunt 693 de posturi, dintre care 79 sunt titularizabile. Pentru titularizare este nevoie de nota minimă 7.00, iar pentru suplinire de minimum 5.00. Candidaţii care vor absenta de la şedinţele publice pierd dreptul de a primi ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS